Ухвала
від 26.02.2024 по справі 18/4
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

26 лютого 2024 року м. ПолтаваСправа №18/4

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Супруна Є.Б., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі, що виданий Господарським судом Полтавської області у справі №18/4 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі до Акціонерного товариства "Вільховатське" про стягнення 6788,02 грн,

В С Т А Н О В И В:

16.08.2023 до Господарського суду Полтавської області надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (надалі - ГУПФ) №1600-0802-8/56589 від 31.07.2023 (вх. №10064) про заміну сторін у виконавчому листі від 12.03.2007 у справі №18/4 в порядку ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", в якій заявник просив суд замінити:

- стягувача у виконавчому листі, виданому 12.03.2023 Господарським судом Полтавської області, з Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі (ідентифікаційний код 22534593) на Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927);

- боржника у виконавчому листі, виданому 12.03.2023 Господарським судом Полтавської області, з Акціонерного товариства "Вільховатське" (ідентифікаційний код 03771181) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" (ідентифікаційний код 03771181).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 05.09.2023 цю заяву призначено до розгляду у судовому засіданні з повідомленням сторін на 19.09.2023.

Однак у подальшому ухвалою судді Господарського суду Полтавської області (Білоусов С.М.) від 19.09.2023 цю заяву було направлено за підвідомчістю та підсудністю до Полтавського окружного адміністративного суду оскільки повноваження місцевих господарських судів щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції припинено.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 09.10.2023 заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Тимошенко К.М. про заміну сторін у виконавчому листі №18/4 було повернуто заявнику без розгляду.

Однак, постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 21.12.2023 (головуючий суддя Кононенко З.О., судді: Калиновський В.А., Мінаєва О.М.) задоволено апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 09.10.2023 по справі №18/4 скасовано. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області №1600-0802-8/56589 від 31.07.2023 (вх. №10064) про заміну сторін у виконавчому листі від 12.03.2007 у справі №18/4 направлено до Полтавського окружного адміністративного суду для продовження розгляду.

14.02.2024 справа надійшла до Полтавського окружного адміністративного суду.

Ухвалою судді Полтавського окружного адміністративного суду від 15.02.2024 матеріали за заявою призначено до розгляду без виклику учасників справи (у письмовому провадженні).

Учасники справи будучи належним чином інформованими про розгляд справи будь-яких заяв суду не надали.

Скасовуючи ухвалу суду першої інстанції у цій справі, апеляційний суд зазначив, що судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що 12.04.2007 державним виконавцем Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі винесено постанову про закінчення виконавчого провадження №3422879, а виконавчий документ направлено ліквідатору. 10.04.2023 на підставі рішення щодо реорганізації юридичну особу - Акціонерне товариство закритого типу Вільховатське (ЄДРПОУ 03771181) припинено та проведено державну реєстрацію юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення - Товариство з обмеженою відповідальністю Вільховатське (ЄДРПОУ 03771181), що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Крім цього, апеляційний суд зазначив, що пунктом 3 частини першої статті 3 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів зокрема, виконавчих написів нотаріусів. Проте, колегія суддів з матеріалів справи встановила, що в заяві про заміну сторін зазначено, що виконавчий документ по справі №18/4 передано для стягнення заборгованості до Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі (Кобеляцький відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції). Державною виконавчою службою у Кобеляцькому районі винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №3422879. 12.04.2007 державним виконавцем Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі винесено постанову про закінчення виконавчого провадження №3422879, а виконавчий документ направлено ліквідатору. Також, до вказаної заяви на підтвердження наведених фактів заявником додано копію виконавчого листа та копію постанови про постанову про закінчення виконавчого провадження. Крім того, Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області не мало можливості надати до суду оригінал виконавчого листа, так як оригінал виконавчого документа направлено ліквідатору.

До чого тут виконавчий напис нотаріуса та звідки у процесі реорганізації юридичної особи взявся ліквідатор апеляційний суд інформації не розкриває.

Але все ж розглянувши, на виконання постанови апеляційного суду, заяву про заміну сторін у виконавчому листі господарського суду, суд зазначає наступне.

За приписами ст. 1291 Конституції України, судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до частини першої статті 42 КАС України, учасниками справи є сторони, треті особи.

Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач (ч. 1 ст. 46 КАС України).

Положеннями статті 46 КАС України (із урахуванням визначення понять позивач і відповідач, що містяться у статті 4 КАС України) визначено, що позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб`єкти владних повноважень. Відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

У свою чергу під суб`єктом владних повноважень розуміється орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (пункту 7 частини першої статті 4 КАС України).

Частиною третьою статті 43 КАС України передбачено, що здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

За приписами частини першої статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Статтею 1 Закону України Про виконавче провадження визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до копії постанови Господарського суду Полтавської області від 27.02.2007 у справі №18/4 задоволено позов Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі до Закритого акціонерного товариства "Вільховатське" про стягнення 6788,02 грн (а.с. 10-11).

12.03.2007 Господарським судом Полтавської області видано виконавчий лист про примусове виконання постанови у справі №18/4, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с. 3), який надійшов на адресу Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі 14.03.2007, як про це повідомляє стягувач у заяві про заміну сторін у виконавчому листі.

Також стягувач повідомляє, що виконавчий документ по справі №18/4 передано для стягнення заборгованості до Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі, якою винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП 3422879. У подальшому розпочато процедуру ліквідації підприємства Закрите акціонерне товариство "Вільховатське".

12.04.2007 державним виконавцем Державної виконавчої служби у Кобеляцькому районі у зв`язку з тим, що боржник ліквідується і виконавчий документ підлягає направленню для виконання в ліквідкомісію боржника, на підставі ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження" винесено постанову про закінчення виконавчого провадження №3422879 (а.с. 4).

Залученим до матеріалів справи витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, отриманим на запит суду від 26.02.2024, а саме записом 1 підтверджується той факт, що 10.04.2023 була здійснена державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її реорганізації - Акціонерне товариство закритого типу "Вільховатське" (ЄДРПОУ 03771181, місцезнаходження: с. Вільховатка, Кобеляцький район, Полтавська область, 39272) згідно із записом про державну реєстрацію припинення юридичної особи №1005661120019000420.

У свою чергу, відповідно до запису 2 Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, 10.04.2023 зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" згідно із записом №1009571450000010902 про державну реєстрацію створення юридичної особи в результаті перетворення.

Відтак, Товариство з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" є правонаступником Акціонерного товариства закритого типу "Вільховатське", а не ЗАТ "Вільховатське", як привиділося державному виконавцю, чи Акціонерного товариства "Вільховатське", як зазначав Господарський суд Полтавської області у постанові від 27.02.2007 №18/4.

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України", наказу Пенсійного фонду України від 28.12.2015 №211 "Про заходи у зв`язку з реорганізацією деяких територіальних органів Фонду", окремого доручення Голови правління Пенсійного фонду України від 23.12.2015 №57-ОД, наказу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області від 04.01.2016 №1 "Про заходи у зв`язку з реорганізацією деяких територіальних управлінь Пенсійного фонду" та наказу Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області від 05.01.2016 №1 "Про заходи у зв`язку з реорганізацією Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі" 02.09.2016 Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області припинено шляхом злиття з Управлінням Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі на правонаступника Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 02.09.2016 державним реєстратором внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.

У подальшому на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України", наказу Пенсійного фонду України від 28.08.2018 № 144 "Про заходи щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 628", наказу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області від 31.08.2018 № 504 "Про заходи у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання та зміни структури" та наказу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області від 31.05.2019 №324 «Про внесення змін до наказу від 31.08.2018 № 504 "Про заходи у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання та зміни структури", 31.07.2019 Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області було припинено шляхом її приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно запису №15661120002000887 здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області в результаті організації.

Відтак Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вул. Гоголя, 34, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13967927) є правонаступником прав та обов`язків Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі (вул. Жовтнева, 1-а, м. Кобеляки, Полтавська область, 39200, код ЄДРПОУ 22534593).

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

Тож з урахуванням висновків суду апеляційної інстанції на теперішній час наявні усі передумови, що передбачені ч. 1 ст. 379 КАС України, для заміни судом сторін у виконавчому листі №18/4 з Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі (код ЄДРПОУ 22534593) на його правонаступника в особі Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (код ЄДРПОУ 13967927) та з Акціонерного товариства закритого типу "Вільховатське" (код ЄДРПОУ 03771181) на його правонаступника в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" (код ЄДРПОУ 03771181).

На підставі викладеного, керуючись статтями 243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторін у виконавчому листі у справі №18/4 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі до Акціонерного товариства "Вільховатське" про стягнення 6 788,02 грн - задовольнити.

Замінити стягувача в особі Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі (код ЄДРПОУ 22534593; вул. Жовтнева, 1-а, м. Кобеляки, Полтавська область, 39200) у виконавчому листі, виданому Господарським судом Полтавської області 12.03.2007 у справі №18/4, на його правонаступника в особі Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (код ЄДРПОУ 13967927; вул. Гоголя, 34, м. Полтава, 36014).

Замінити боржника в особі Акціонерного товариства "Вільховатське" (код ЄДРПОУ 03771181; с. Вільховатка, Полтавський район, Полтавська область) у виконавчому листі, виданому Господарським судом Полтавської області 12.03.2007 у справі №18/4, на його правонаступника в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Вільховатське" (код ЄДРПОУ 03771181; с. Вільховатка, Полтавський район, Полтавська область).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, але може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з цього ж моменту до Другого апеляційного адміністративного суду.

Суддя Є.Б. Супрун

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117313724
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з них

Судовий реєстр по справі —18/4

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Постанова від 21.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні