Ухвала
від 29.02.2024 по справі 533/193/24
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.02.2024 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №533/193/24

Провадження № 1-кп/533/38/24

УХВАЛА

29 лютого 2024 року Козельщинський районний суд Полтавської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: прокурора ОСОБА_2 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в селищі Козельщина, Кременчуцького району Полтавської області кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України,

У С Т А Н О В И В

15.02.2024 до Козельщинського районного суду Полтавської області надійшов обвинувальний акт за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України разом з угодою про визнання винуватості.

В підготовчому судовому засіданні прокурор звернувся до суду із клопотанням про направлення обвинувального акту до Полтавського апеляційного суду для визначення підсудності, оскільки за змістом формулювання обвинувачення встановлено місце вчинення інкримінованого кримінального правопорушення АДРЕСА_1 . Відповідно до зміни адміністративно-територіального устрою, вказаний населений пункт відносився до території Кременчуцького району Полтавської області.

Заслухавши думку захисника та обвинуваченого, які не заперечували щодо задоволення клопотання прокурора, а також дослідивши обвинувальний акт з додатками, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 125 Конституції України вбачається, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Ч. 1 ст. 17 та ст. 19 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Суд утворюється і ліквідовується законом.

Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначаються з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

Наведені норми слід розуміти таким чином, що система судоустрою хоча і будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності, однак, на практиці вона не завжди може співпадати з існуючим адміністративно-територіальним поділом держави.

Відповідно до вимог п. 3-1 розділу ХІІ ЗУ «Про судоустрій та судоустрій і статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у

зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Згідно ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

За змістом обвинуального акту вбачається, що обвинувачений ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення на території, що відносилась до Кременчуцького району Полтавської області, колишня Бондарівська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області тобто в межах територіальної юрисдикції Кременчуцького районного суду Полтавської області.

Згідно з положеннями п.1 ч.1 ст.34 КПК України, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право направити обвинувальний акт до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

З огляду на ч. 2 ст. 34 цього Кодексу, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції, вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що порушення правил підсудності згідно вимог п. 6 ч. 2 ст. 412 КПК України є істотним порушенням вимог закону та безумовною підставою для скасування судового рішення, тому з урахуванням вимог ст. 32, 34 КПК України, є достатні підстави для направлення обвинувального акту з реєстром матеріалів досудового розслідування до Полтавського апеляційного суду для вирішення питання про направлення кримінального провадження з Козельщинського районного суду Полтавської області до Кременчуцького районного суду Полтавської області, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Керуючись ст. 32, 34, 314 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ

Клопотання прокурора про направлення обвинувального акту до Полтавського апеляційного суду для визначення підсудності задовольнити повністю.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України направити до Полтавського апеляційного суду для вирішення питання про направлення кримінального провадження з Козельщинського районного суду Полтавської області до Кременчуцького районного суду Полтавської області, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено дане кримінальне правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117325586
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —533/193/24

Вирок від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні