Вирок
від 09.04.2024 по справі 533/193/24
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/193/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Кременчук

Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі:

Головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Кременчуці матеріали кримінального провадження № 12024175520000036, направлені на підставі ухвали Полтавського апеляційного суду від 07.03.2024 року з обвинувальним актом за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем с. Яблучний, Чеховського району, Сахалінської області, рф, українця, особа без громадянства, непрацюючого, з професійно технічною освітою, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не має, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимий, учасником бойових дій не являється, статусу учасник АТО не має, статусу ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС не має -

В С Т А Н О В И В:

Згідно ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» № 62/95-ВР від 15.02.1995, незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - це діяння з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, збуту, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що здійснюються з порушенням законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

Згідно із затвердженим Постановою Кабінету міністрів України від 06.05.2000 № 770 Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, канабіс (Список № 1 Таблиця І) віднесено до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено.

На початку лютого 2024 року ОСОБА_4 , поблизу домоволодіння за місцем проживання в АДРЕСА_1 , виявив дикорослу рослину коноплі і в нього виник злочинний умисел на незаконне придбання наркотичного засобу без мети збуту.

Реалізуючи свій злочинний умисел на незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичного засобу, ОСОБА_4 усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи його суспільно - небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, умисно та незаконно придбав, шляхом зриву, рослину коноплі, яку переніс до домогосподарства за місцем свого проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , для сушіння. У подальшому виготовив наркотичний засіб шляхом подрібнення частини рослин коноплі та зберігав за місцем проживання для власного вживання, без мети збуту.

15.02.2024 року у ході огляду місця події дізнавачем Кременчуцького СД ВП № 2 Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , гр. ОСОБА_4 добровільно видав речовину зеленого кольору у подрібненому та сухому стані, яку у подальшому було виявлено та вилучено, яка згідно висновку експерта № СЕ- 19/117-24/3 03 6-НЗПРАП від 20.02.2024 року є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабіс, загальною масою у перерахунку на суху речовину 201,310 г.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні не оспорюючи час, місце, спосіб вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, визнав себе винуватим, щиро розкаявся, просив суворо не карати.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, роз`яснивши зміст ч. 3 ст.349КПК України та оскільки проти такого розгляду сторони кримінального провадження не заперечували, суд вважає за недоцільне досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Аналізуючи пояснення обвинуваченого, суд вважає, що його винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення знайшла своє підтвердження в судовому засіданні. Так, обвинувачений давав чіткі та послідовні пояснення стосовно обставин вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення, вказуючи на спосіб його вчинення. Надані обвинуваченим пояснення повністю узгоджуються зі встановленими судом фактичними обставинами справи.

Зважаючи на встановлені в судовому засіданні обставини справи, суд вважає, що дії обвинуваченого ОСОБА_4 , вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 309 КК України незаконне придбання виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Згідно ч. 2 ст. 65 КК України, особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для виправлення та попередження нових злочинів, виходячи із принципів справедливості, співмірності та індивідуалізації покарання має бути відповідним характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

При обранні виду та міри покарання суд приймає до уваги ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи обвинуваченого, його ставлення до вчиненого, обставини, що обтяжують та пом`якшують його покарання.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд враховує, що він вчинив кримінальний проступок, шкода не заподіяна.

Згідно довідки КНП « Козельщинська ЦЛ» № 013-10/343 від 16.02.2024 року, ОСОБА_4 на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває.

Пом`якшуючі покарання обставини обвинуваченого щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обтяжуючих покарання обставин обвинуваченого судом не встановлено.

Суд ураховує, що обвинувачений ОСОБА_4 , повністю визнав себе винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, зазначив, що критично ставиться до вчиненого, дійсно засуджує свій вчинок, розуміє протиправність своїх дій і готовий нести відповідальність.

З урахуванням вищевикладеного у сукупності, суд бере до уваги особливості даного кримінального правопорушення, характер й обставини його вчинення, наслідки скоєного, особу обвинуваченого, який в силу ст. 89 КК України раніше не судимий, його відношення до вчиненого, суд приходить висновку, що ОСОБА_4 слід призначити покарання у межах санкції ч. 1 ст. 309 КК України у виді пробаційного нагляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 59-1 КК України покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. При призначенні покарання у виді пробаційного нагляду суд покладає на засудженого обов`язки передбачені ч.ч. 2, 3 ст. 59-1 КК України.

Статтею 368 КПК України встановлено, що ухвалюючи вирок, суд повинен вирішити питання, на кого мають бути покладені процесуальні витрати і в якому розмірі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 118 КПК України, до процесуальних витрат відносяться витрати, пов`язані із залученням експертів.

Судом встановлено,що вданому кримінальномупровадженні загалом витратина залученняекспертів підчас досудовогорозслідування становлять4543,68 грн, що підтверджуються відповідними довідками про витрати на проведення експертиз у кримінальному провадженні.

Згідно із ч. 2 ст. 122 КПК України, залучення стороною обвинувачення спеціалістів, експертів спеціалізованих державних установ, проведення експертизи (обстежень і досліджень) за дорученням слідчого судді або суду здійснюються за рахунок коштів, що за цільовим призначенням виділяються таким установам із Державного бюджету України.

Ч. 2 ст. 124 КПК України встановлено, що у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

З урахуваннямвикладеного судвважає занеобхідне стягнутиз ОСОБА_4 на користьдержави витратипов`язані іззалученням експертівв розмірі4543,68 гривень.

Долю речових доказі вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 124, 349, 370, 374, 377 КПК України, ст.ст. 50, 59-1, 65, ч. 1 ст. 309 КК України, суд,

УХВАЛИВ:

Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначити покарання у виді 1 року пробаційного нагляду.

Покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

- пройти курс лікування від наркотичної залежності.

Стягнути із ОСОБА_4 накористь державивитрати пов`язанііз залученнямексперта врозмірі 4543,68 гривень

Речові докази:

-фрагмент фольги, саморобний пристрій для куріння з двох фрагментів полімерних пляшок поміщених до спеціального сейф-пакету ЕС МВС № 0269304 знищити;

-речовину рослинного походження зеленого кольору у сухому та подрібненому стані, яку поміщено та запаковано до полімерного сейф-пакету № 0000280 знищити.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з моменту його проголошення через Кременчуцький районний суд Полтавської області.

Судове рішення не може бути оскаржене в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262470
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —533/193/24

Вирок від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні