Ухвала
від 29.02.2024 по справі 623/2550/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 623/2550/19

Провадження № 1-кп/638/774/24

УХВАЛА

Іменем України

29 лютого 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі судді ОСОБА_1 , розглянувши клопотання захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про розгляд в дистанційному режимі відеоконференції кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

встановив:

У провадженні Дзержинського районного суду м. Харкова перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Судовий розгляд кримінального провадження призначено на 21 березня 2024 року об 11 год 15 хв.

28 лютого 2024 року за допомогою системи «Електронний суд» до суду надійшло клопотання захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про розгляд в дистанційному режимі відеоконференції кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, в якому захисник просить суд забезпечити проведення судового засідання, що призначене на 21 березня 2024 року о 11:15 год, у режимі відеоконференції, а саме

- за участю захисника - адвоката ОСОБА_3 шляхом забезпечення проведення відеоконференції через Електронний Суд платформу EASYСON поза межами приміщення cуду з викориcтанням влаcних технічних заcобів та електронного цифрового підпиcу згідно з вимогами Положення про Єдину cудову інформаційно-телекомунікаційну cиcтему;

- за участю обвинуваченої ОСОБА_2 в режимі відеоконференції в приміщенні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2).

Клопотання обґрунтоване тим, що обвинувачена ОСОБА_2 має на утриманні трьох малолітніх дітей, є внутрішньо переміщеною особою та фактично разом з родиною на теперішній час проживає в м. Краматорську Донецької області (прифронтовій території), тому має певні труднощі, щоб дістатися до м. Харків, тобто територіальна віддаленість особи від місця знаходження суду. Раніше було подано клопотання щодо відеоконференції, для можливої участі обвинуваченої ОСОБА_2 в режимі відеоконференції в приміщенні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2), який є найближчим по віддаленості від місця проживання обвинуваченої.

Окрім того зазначила, що адвокат ОСОБА_3 здійснює професійну діяльність в м. Дніпро. При цьому захисник має зареєстрований електронний кабінет в «Електронному суді». Тому у зв`язку зі значною віддаленістю захисника від суду, просила суд забезпечити можливість присутності у судовому засіданні шляхом забезпечення проведення відеоконференції через Електронний Суд (платформу EASYСON) поза межами приміщення cуду з використанням влаcних технічних заcобів та електронного цифрового підпиcу згідно з вимогами Положення про Єдину cудову інформаційно-телекомунікаційну cиcтему.

Дослідивши клопотання, суд дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що обвинувачена ОСОБА_5 зареєстрована як внутрішньо переміщена особа за адресою: АДРЕСА_1 . Також на утриманні обвинуваченої перебувають троє неповнолітніх дітей. Вказані обставини в сукупності створюють суттєві перешкоди для прибуття обвинуваченої до суду.

Захисник ОСОБА_3 здійснює адвокатську діяльність за адресою: АДРЕСА_2 . Має електронний підпис, зареєстрована в системі «Електронний суд» і зі змісту клопотання вбачається, що має технічну можливість взяти участь в судовому засіданні поза приміщенням суду з використанням власних технічних засобів.

Таким чином, у зв`язку з істотною віддаленістю суду від місця проживання обвинуваченої, у якої окрім того на утриманні перебувають троє дітей, а також значеною віддаленістю місця здійснення адвокатської діяльності захисника, зважаючи на запроваджений на території України воєнний стан, перебуванням міста Харкова на території можливих бойових дій, що створює реальний ризик для життя та здоров`я учасників справи, суд вважає, що наявні поважні причини для участі обвинуваченої та захисника в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Частина 2 ст. 336 КПК України передбачає, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Згідно з п. 45 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі по тексту -Положення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 (зі змінами), підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку (пункт 49 Положення).

З поданого захисником клопотання вбачається, що вона зареєстрована в Електронному кабінеті.

Дзержинський районний суд м. Харкова має технічну можливість провести судове засідання в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою програмного забезпечення https://vkz.court.gov.ua/. За таких обставин, наявні підстав для задоволення клопотання захисника про забезпечення проведення відеоконференції через Електронний Суд (платформу EASYСON) поза межами приміщення cуду з викориcтанням влаcних технічних заcобів та електронного цифрового підпиcу згідно з вимогами Положення про Єдину cудову інформаційно-телекомунікаційну cиcтему.

Відповідно до ч. 4 ст. 336 КПК України якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

З урахуванням викладених обставин, суд вважає за необхідне проводити судове засідання у кримінальному провадженні № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року щодо ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, в дистанційному режимі відеоконференції зі Слов`янським міськрайонним судом Донецької області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2) за участю обвинуваченої ОСОБА_6 .

Керуючись ст. 336 КПК України, суд,

ухвалив:

Клопотання захисника ОСОБА_2 - адвоката ОСОБА_3 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Судове засідання у кримінальному провадженні № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року щодо ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, призначене на 21 березня 2024 року об 11 год 15 хв, проводити в дистанційному режимі відеоконференції між Дзержинським районним судом м.Харкова та Слов`янським міськрайонним судом Донецької області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2, електронна пошта: inbox@sl.dn.court.gov.ua ) за участю обвинуваченої ОСОБА_6 .

Доручити уповноваженим особам Слов`янського міськрайонного суду Донецької області встановити особу ОСОБА_5 та забезпечити її участь у судовому засіданні.

Копію ухвали про дистанційне судове провадження направити до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області.

Забезпечити проведення судового засідання в дистанційному режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (режим доступу https://vkz.court.gov.ua/ ) за участю захисника ОСОБА_3 .

Надати можливість ОСОБА_3 (ел. пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ) брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду шляхом реєстрації за допомогою електронного підпису відеоконференцзв`язку ЄСІТС на сайті https://vkz.court.gov.ua

Копію ухвали про дистанційне судове провадження направити ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117332871
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —623/2550/19

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні