Ухвала
від 25.04.2024 по справі 623/2550/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 623/2550/19

Провадження № 1-кп/638/774/24

УХВАЛА

Іменем України

25 квітня 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові кримінальне провадження № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року, щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Дружківка Донецької обл, українки, громадянки України, із середньою спеціальною освітою, яка має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, тимчасово не працює, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою ВПО: АДРЕСА_2 , раніше несудимої,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в:

У провадженні Ізюмського міськрайонного суду Харківської області перебувало кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 191 КК України.

Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя № 399/0/15-23 від 20.04.2023 «Про зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Харківської області» змінено з 01 травня 2023 року територіальну підсудність судових справ Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Дзержинському районному суду міста Харкова.

05 червня 2023 року кримінальне провадження надійшло до Дзержинського районного суду м. Харкова.

Згідно з обвинувальним актом у кримінальному провадженні, ОСОБА_7 згідно з наказом начальника Центру поштового зв`язку №2 Харківської Дирекції Українського Державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» ОСОБА_8 № 537к від 16.11.2016 була призначена на посаду начальника відділення поштового зв`язку Комарівка Центру поштового зв`язку № 2 Харківської- Дирекції українського Державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» (перетворено на ПАТ «Укрпошта» згідно Наказу Міністерства інфраструктури України № 56 від 16.02.2017 «Про припинення Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» в результаті його перетворення у публічне акціонерне товариство «Укрпошта» та створення публічного акціонерного товариства «Укрпошта»), розташованого за адресою: АДРЕСА_3 .

ОСОБА_7 , перебуваючи на вказаній посаді та діючи відповідно до положення про відділення поштового зв`язку Комарівка, затвердженого начальником Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції ПАТ «Укрпошта» ОСОБА_8 від 19.09.2017, здійснюючи управління відділенням поштового, зв`язку Комарівка Центру поштового зв`язку №2 Харківської дирекції ПАТ «Укрпошта», тим самим виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративні обов`язки керівника зазначеного відділення поштового зв`язку і таким чином будучи службовою особою, шляхом зловживання своїм службовим становищем, маючи повний доступ до матеріальних цінностей і грошових коштів, що надходили до зазначеного відділення поштового зв`язку, а також прийнявши на себе повну матеріальну відповідальність згідно договору б/н від 17.11.2016 укладеного між ОСОБА_7 та Центром поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Українського Державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» в особі його керівника ОСОБА_8 , в період з жовтня 2018 року по 16.04.2019, більш точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені, заволоділа грошовими коштами у розмірі 32088 гривень, які знаходились у зазначеному відділенні поштового зв`язку та належали АТ «Укрпошта» в особі Харківської дирекції АТ «Укрпошта» (змінено з ПАТ «Укрпошта» згідно Наказу Міністерства інфраструктури України № 611 від 14.12.2018 «Про затвердження нової редакції Статуту ПАТ «Укрпошта»), що підтверджується актом № 1 від 20.03.2019 про результати інвентаризації наявних грошових коштів, що зберігаються у відділенні поштового зв`язку Комарівка ЦПЗ № 2 Харківської дирекції АТ «Укрпошта» станом на 20.04.2019, а також висновком судової економічної експертизи ХНДІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса №11824 від 21.06.2019, чим завдала АТ «Укрпошта» в особі Харківської дирекції АТ «Укрпошта», матеріальну шкоду на вказану суму.

Таким чином в діях ОСОБА_6 вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_5 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та скасування арешту майна. Окрім того захисник долучила до матеріалів кримінального провадження квитанції про відшкодування АТ «Укрпошта» майнової шкоди у розмірі 31000 грн. Частина майнової шкоди у розмірі 1200 грн відшкодована на стадії досудового розслідування.

Обвинувачена ОСОБА_6 підтримала заявлене захисником клопотання. Пояснила, що усвідомлює наслідки закриття кримінального провадження.

Прокурор в судовому засідання проти закриття провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності не заперечував.

Суд, заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов до висновку про закриття кримінального провадження з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 337 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акту.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_6 вчинила продовжуване кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 КК України, останнє діяння за яким вчинила 16 квітня 2019 року.

Санкція частини 2 статті 191 КК України (в редакції станом на 16 квітня 2019 року) передбачає покарання у виді обмеженням волі на строк до п`яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Згідно з ч. 3 ст. 12 КК України (в редакції станом на 16 квітня 2019 року) дане кримінальне правопорушення було злочином середньої тяжкості.

Відповідно до чинної редакції ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 КК України, є нетяжим злочином.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України (в редакції станом на 16 квітня 2019 року) особа звільняється від кримінальної відповідальності у разі вчинення кримінального злочину середньої тяжкості, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять роки.

Аналогічні строки встановлено в п. 3 ч. 1 ст. 49 КПК України в редакції закону станом на дату розгляду справи, а саме Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Таким чином, строк притягнення ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 191 КК України становив 3 роки та закінчився 17 квітня 2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Положенням ч. 4 ст. 286 КПК України визначено, що в разі, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання. Ця норма, як і положення ст.49 КК України є імперативними нормами, які передбачають не право суду, а його обов`язок розглянути відповідне питання.

Відповідно до ч. 8 ст. 284 КПК України закриття кримінального провадження або ухвалення вироку з підстави, передбаченої пунктом 1 частини другої цієї статті, не допускається, якщо підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує. В цьому разі кримінальне провадження продовжується в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно з положеннями частин 2 та 3 ст. 49 КК України, передбачені вказаною статтею строки давності можуть зупинятися, якщо особа, що вчинила злочин, ухиляється від досудового слідства або суду та перериватися, якщо до закінчення такого строку особа вчинить новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Згідно ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

При цьому, закон не пов`язує можливість застосування положень ч. 1 ст. 49 КК України зі згодою потерпілого на це, оскільки обов`язковою передумовою для закриття провадження у справі є наявність згоди особи на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, яку обвинувачена надала та просила закрити провадження і не наполягала на продовженні розгляду справи в загальному порядку.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, строк притягнення ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 191 КК України сплинув 16 квітня 2024 року. Відомості про зупинення чи переривання строку давності у цьому кримінальному провадженні відсутні. Водночас обвинувачена проти закриття кримінального провадження не заперечує.

За таких обставин ОСОБА_6 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи той факт, що ОСОБА_6 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закриттю, суд залишає без розгляду заявлений цивільний позов АТ «Укрпошта» у цьому кримінального провадження та роз`яснює право на звернення до суду з цивільним позовом до ОСОБА_4 в порядку цивільного судочинства.

Згідно зч.1ст.126КПК Українисуд вирішуєпитання щодопроцесуальних витрату вирокусуду абоухвалою.

Процесуальні витрати виникають та пов`язані зі здійсненням кримінального провадження, є матеріальними витратами органів досудового розслідування, прокуратури, суду та інших учасників кримінального провадження.

Нереабілітуючі підстави закриття кримінального провадження означають, що стосовно особи зібрано достатньо доказів для підозри у вчиненні кримінального правопорушення, однак у силу певних обставин кримінальне провадження щодо цієї особи виключається.

Зазначена підстава дозволяє суду в більш спрощеній формі завершити кримінальне провадження. У разі згоди особи на завершення кримінального провадження у зазначеній формі, без використання своїх прав на доведення своєї невинуватості у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, всі процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов`язані з розслідуванням кримінального провадження, повинна відшкодувати саме вона.

Аналогічний правовий висновок викладено в постанові Верховного Суду від 01 лютого 2024 року у справі № 930/497/23.

Таким чином, процесуальні витрати на проведення судово-товарознавчої експертизи № 11824 від 21.06.2019 у розмірі 9420,00 підлягають стягненню з ОСОБА_4 в дохід держави.

Керуючись п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, п. 1 ч. 2 ст. 284, ч. 4 ст. 286, ч. 3 ст. 288 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності.

Кримінальне провадження № 12019220320000380 від 18 квітня 2019 року щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 191 КК України, - закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов АТ «Укрпошта» до ОСОБА_6 залишити без розгляду.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь держави процесуальні витрати на залучення експерта у розмірі 9420,00 грн (дев`ять тисяч чотириста двадцять гривень 00 копійок).

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом семи діб з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошено 25 квітня 2024 року о 13 год 00 хв.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118614655
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —623/2550/19

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 09.02.2022

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Одарюк М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні