Ухвала
від 20.02.2024 по справі 501/475/22
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/2214/24

Справа № 501/475/22

Головуючий у першій інстанції Петрюченко М.І.

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

20.02.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Таварткіладзе О.М.,

суддів: Заїкіна А.П., Погорєлової С.О.,

за участю секретаря судового засідання: Трофименка О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі питання про залучення до участі у справі правонаступника Державного агентства меліорації та рибного господарства України, в межах розгляду апеляційної скарги Державного агентства меліорації та рибного господарства України на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 13 липня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного агентства меліорації та рибного господарства України, Державного підприємства «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» про поновлення на роботі та виплату заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Іллічівського міськогосуду Одеськоїобласті від13липня 2023року позов ОСОБА_1 доДержавного агентствамеліорації тарибного господарстваУкраїни,Державного підприємства«Морська адміністраціяЧорноморського рибногопорту» пропоновлення нароботі тавиплату заробіткуза часвимушеного прогулу задоволено.

У серпні 2022 року, засобами поштового зв`язку, Державне агентство меліорації та рибного господарства України звернулося з апеляційною скаргою безпосередньо до суду апеляційної інстанції в порядку ст. 355 ЦПК України.

В апеляційній скарзі Держрибагенством зазначалось про необхідність заміни Державного агентства меліорації та рибного господарства України на належного відповідача Фонд державного майна України. В обґрунтування клопотання скаржник зазначив, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.10.2022 № 910-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності» Державне підприємство «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» передано із сфери управління Держрибагенства до сфери управління Фонду державного майна України.

Крім того, відповідач зазначає, що дане клопотання заявлялось останнім в суді першої інстанції та наголошувалось на тому, що у разі задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , Держрибагентство не зможе виконати резолютивну частину рішення, оскільки повноваження, в частині призначення та звільнення керівників підприємств віднесених до сфери управління Держрибагентства, з моменту затверджування Фондом державного майна України акту приймання-передачі, не будуть поширюватися на сферу управління ДП «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту».

У судовому засіданні апеляційного суду в режимі відеоконференції представник Державного агентства меліорації та рибного господарства України Васильєва В.В. підтримала клопотання та просила залучити до участі у справі Фонд державного майна України в якості правонаступника відповідача Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, за допомогою підсистеми (модуля) ЄСІТС Електронний суд, останній надіслав клопотання про розгляд справи за відсутності позивача.

Ознайомившись з вказаним клопотанням, дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників судового засідання, колегія суддів приходить до наступного.

Порядок безоплатної передачі об`єктів права державної власності із сфери управління міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Фонду державного майна, інших державних органів, які відповідно до законодавства здійснюють функції з управління державним майном, об`єднань підприємств, яким делеговано функції з управління майном підприємств і організацій, заснованих на державній власності, Національної академії наук, галузевих академій наук, інших установ та організацій, яким державне майно передано у безоплатне користування, до сфери управління інших органів, уповноважених управляти державним майном, або самоврядних організацій, здійснюється відповідно до Положення про передачу об`єктів права державної та комунальної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 № 1482 (далі - Положення).

Відповідно до пункту 10 Положення передача оформляється актом приймання-передачі за формою згідно з додатком до Порядку подання та розгляду пропозицій щодо передачі об`єктів з комунальної у державну власність та утворення і роботи комісії з питань передачі об`єктів у державну власність, затвердженого цією постановою. Акт складається у чотирьох примірниках, підписується головою і членами комісії та затверджується органом, який створив комісію. Право на управління об`єктом передачі виникає з дати затвердження органом, який створив комісію. акта приймання-передачі, a орган уповноважений управляти державним майном, що здійснював управління об`єктом, або самоврядна організація втрачає таке право.

Матеріалами справи встановлено, що предметом судового розгляду по даній справі є визнання незаконним та скасування наказу Державного агентства меліорації та рибного господарства України від 17.01.2022 року № 5-К та поновлення ОСОБА_1 на посаді начальника ДП «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.10.2022 № 910-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності» затверджено перелік єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій і пакетів акцій (часток), що належать державі у статутних капіталах господарських товариств, які передаються із сфери управління уповноважених органів управління до сфери управління Фонду державного майна.

Фонд державного майна України проінформував Держрибагентство листом від 06.03.2023 № 10-33-5385 про те, що 01.03.2023 на виконання розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни від14.10.2022№ 910-р«Деякі питанняуправління об`єктамидержавної власності» Фондом державного майна України були затверджені акти приймання-передачі єдиних майнових комплексів державних підприємств із сфери управління Держрибагентства до сфери управління Фонду державного майна України (т. 2 а.с. 118). У зазначеному листі наведений перелік єдиних майнових комплексів державних підприємств, які передаються Держрибагентством до сфери управління Фонду державного майна України, серед яких - ДП «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту».

Згідно акту приймання-передачі від 01.03.2023 року, затвердженого першим заступником голови Фонду державного майна України Кліменковим Д.О., створена комісія наказом Фонду державного майна України від 11.11.2022 року № 1397 Про утворення комісій з питань передачі єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій для передачі із сфери управління Держрибагенства до сфери управління Фонду державного майна України єдиний майновий комплекс ДП «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» (т. 2 а.с. 119-120).

Враховуючи вищевикладене, право на управління державним підприємством виникло у Фонду державного майна України з дати затвердження акта приймання-передачі, тобто з 01.03.2023 року.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (право-попередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Отже, приймаючи вищевказані положення законодавства та враховуючи встановлені обставини, колегія суддів приходить до висновку, що до участі у справі необхідно залучити Фонд державного майна України в якості правонаступника відповідача Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 55, ст. 260 ЦПК України, Одеський апеляційний суд

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у цивільній справі № 501/475/22 Фонд державного майна України (ЄДРПОУ 00032945) в якості правонаступника відповідача Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного її тексту.

Повний текст ухвали складено 26.02.2024 року.

Судді Одеського апеляційного суду О.М. Таварткіладзе

А.П. Заїкін

С.О. Погорєлова

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117357313
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та виплату заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —501/475/22

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні