Ухвала
від 01.03.2024 по справі 299/1530/24
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/1530/24

У Х В А Л А

01.03.2024 року м.Виноградів

Слідчий суддя Виноградівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Виноградівського відділення Берегівського відділу ГНУП в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157 від 10.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 здійснюючи досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157 від 10.01.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Клопотання обґрунтовується тим, що 29 лютого 2024 року, близько 16 години 40 хвилин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , знаходячись коридорному приміщенні квартири АДРЕСА_2 , де на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин після розпивання спиртних напоїв, затіяв сварку з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешк. АДРЕСА_3 , під час якої тримаючи в правій руці ніж, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх кримінальну караність, передбачаючи наслідки у вигляді настання смерті людини та бажаючи настання саме таких наслідків, з метою позбавлення життя, наніс ОСОБА_6 один удар в область живота, внаслідок чого останній почав рухатися в напрямку виходу з квартири, де наздогнавши останнього, з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, наніс йому ще два удари в область попереку та плечей, тим самим здійснивши замах на вбивство ОСОБА_6 однак свій злочинний замах не зумів довести до кінця з причин, які не залежали від його волі, оскільки ОСОБА_6 вчиняв опір та втік до своєї квартири.

В ході своїх злочинних дій ОСОБА_7 спричинив потерпілому ОСОБА_6 тілесні ушкодження внаслідок чого останнього було госпіталізовано до КНП «Виноградівська РЛ» з діагнозом: гіповолемічний шок, алкогольне сп`яніння (1,89 проміле), непроникаюче ножове поранення в ділянці лівої підреберної дуги попередній аспелярній лінії у ділянці 8-9 ребер колото різаної рани 5х6 см.; у лівій поперековій ділянці колото різана рана непроникаюча розміром 4х0.6 см. та у ділянці правої лопатки колото різана рана непроникаюча розміром 4х0.3 см., внутрішні органи не ушкоджені, стан важкий.

29.02.2024 відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 15 - ч. 1 ст. 115 КК України.

29.02.2024 в ході огляду коридорного приміщення першого поверху, підїзду № 2 будинку АДРЕСА_4 , квартири АДРЕСА_2 та квартири АДРЕСА_5 , було виявлено та вилучено: з квартири АДРЕСА_2 кухонний ніж з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшка ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 1 змив речовини бурого кольору; з коридорного приміщення першого поверху, підїзду № 2 будинку АДРЕСА_4 чотири змиви речовини бурого кольору.

29.02.2024 під час затримання ОСОБА_7 в порядку ст. 208 КПК України в ході особистого обшуку ОСОБА_7 в останнього було виявлено та вилучено: мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров.

01.03.2024 слідчим СВ ВП № 1 Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 винесено постанову про визнання та приєднання до кримінального провадження речових доказів, а саме: кухонного ножа з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшки ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 5 змивів речовини бурого кольору; мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров.

У відповідності до норм ч. 1 ст. 98 Кримінального процесуального кодексу України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно положень ст. 170 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК, в редакції Закону № 1019-VIII від 18.02.2016), арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту

майна є запобігання можливості його приховування,пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб (ч.1 ст.170 КПК). Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; (п.1 ч.2 ст.170 КПК). У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу (ч.3 ст.170 КПК). Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів (ч.10 ст.170 КПК).

Окрім цього, ч. 2 ст. 9 КПК України передбачено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Отже, виходячи з норм кримінального процесуального права, під час розслідування кримінального провадження, виникла необхідність у накладенні арешту на майно кухонний ніж з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшка ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 5 змивів речовини бурого кольору; мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров, для подальшого проведення експертиз, а тому з метою забезпечення кримінального провадження, просить подане клопотання задоволити.

Слідчий ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд поданого клопотання без його участі.

Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, арешт майна є одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 2 ст. 172 КПК України передбачено, що клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Окрім цього, ч. 2 ст. 9 КПК України передбачено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий суддя погоджується з доводами слідчого, що майно, зазначене у клопотанні про арешт майна підпадає під критерії визначені ст.167 КПК України та може бути підшукане, виготовлене, пристосоване чи використане як засіб чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

1) призначалися для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

2) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

3) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

За таких обставин клопотання про накладення арешту на майно є підставним та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 369-376 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на зазначене в клопотанні майно, а саме: кухонний ніж з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшка ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 5 змивів речовини бурого кольору, які вилучено 29.02.2024 під час проведення огляду та мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров, які вилучено 29.02.2024 під час особистого обшуку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів ВП № 1 Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області, що за адресою м. Виноградів, вул. Миру, 57.

Ухвала про арешт майна виконується негайно.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу небуло подано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117366112
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —299/1530/24

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні