Ухвала
від 01.03.2024 по справі 299/1530/24
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/1530/24

У Х В А Л А

01.03.2024 року м.Виноградів

Слідчий суддя Виноградівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Виноградівського відділення Берегівського відділу ГНУП в Закарпатській області капітана поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, про надання дозволу на проведення огляду місця події від 29.02.2024, а саме огляду коридорного приміщення першого поверху, під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_1 , квартири АДРЕСА_2 , якою користується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та квартири АДРЕСА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 здійснюючи досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12024071080000157 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Клопотання мотивоване тим, що 29 лютого 2024 року, близько 16 години 40 хвилин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_4 , знаходячись коридорному приміщенні квартири АДРЕСА_2 , де на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин після розпивання спиртних напоїв, затіяв сварку з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешк. АДРЕСА_5 , під час якої тримаючи в правій руці ніж, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх кримінальну караність, передбачаючи наслідки у вигляді настання смерті людини та бажаючи настання саме таких наслідків, з метою позбавлення життя, наніс ОСОБА_6 один удар в область живота, внаслідок чого останній почав рухатися в напрямку виходу з квартири, де наздогнавши останнього, з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, наніс йому ще два удари в область попереку та плечей, тим самим здійснивши замах на вбивство ОСОБА_6 однак свій злочинний замах не зумів довести до кінця з причин, які не залежали від його волі, оскільки ОСОБА_6 вчиняв опір та втік до своєї квартири.

В ході своїх злочинних дій ОСОБА_7 спричинив потерпілому ОСОБА_6 тілесні ушкодження внаслідок чого останнього було госпіталізовано до КНП «Виноградівська РЛ» з діагнозом: гіповолемічний шок, алкогольне сп`яніння (1,89 проміле), непроникаюче ножове поранення в ділянці лівої підреберної дуги попередній аспелярній лінії у ділянці 8-9 ребер колото різаної рани 5х6 см.; у лівій поперековій ділянці колото різана рана непроникаюча розміром 4х0.6 см. та у ділянці правої лопатки колото різана рана непроникаюча розміром 4х0.3 см., внутрішні органи не ушкоджені, стан важкий.

29.02.2024 відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 15 - ч. 1 ст. 115 КК України.

29.02.2024 в ході огляду коридорного приміщення першого поверху, підїзду № 2 будинку АДРЕСА_1 , квартири АДРЕСА_2 та квартири АДРЕСА_3 , було виявлено та вилучено: з квартири АДРЕСА_2 кухонний ніж з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшка ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 1 змив речовини бурого кольору; з коридорного приміщення першого поверху, підїзду № 2 будинку АДРЕСА_1 чотири змиви речовини бурого кольору.

29.02.2024 під час затримання ОСОБА_7 в порядку ст. 208 КПК України в ході особистого обшуку ОСОБА_7 в останнього було виявлено та вилучено: мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров.

01.03.2024 слідчим СВ ВП № 1 Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 винесено постанову про визнання та приєднання до кримінального провадження речових доказів, а саме: кухонного ножа з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшки ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; дві скляні чарки; 5 змивів речовини бурого кольору; мобільний телефон марки SAMSUNG GALAXY S9+ з номером оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1 та джинси світло синього кольору з наявними на них плямами бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожими на кров.

Згідно ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів; ч.2 ст.91 КПК, доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Ч.1 ст.92 КПК, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Стаття 93 КПК України, збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом. Ч.1 ст.98 КПК, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У відповідності до ст.223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети. Ч.7. Обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

Згідно ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів; ч. 2 Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Нормами ст. 233 КПК України встановлено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи. Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

За ч. 1 ст. 234 КПК, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. ч.5 ст.234 КПК, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення;2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

На підставі викладеного, з метою законності проведення огляду місця події, досягнення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, прийняття законного рішення у даному кримінальному провадженні, проведення судових експертиз, а тому слідчий просить суд подане клопотання задоволити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд поданого клопотання без його участі.

Так, згідно ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до вимог ст. 234 КПК України у разі необхідності провести огляд слідчий за погодженням з прокурором звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Перевіривши матеріали, слідчий суддя приходить до наступного.

Однією із гарантій забезпечення законних інтересів осіб, які залучаються до участі в кримінальному провадженні (п.18 ст.3 КПК України) є саме судовий контроль законності обмеження конституційних прав і свобод людини при здійсненні кримінального провадження, який на досудовому розслідуванні здійснюється слідчим суддею.

Згідно ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів; ч. 2. огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчий здійснює досудове розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024071080000157 від 10.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України.

Вирішуючи клопотання слідчий суддя виходить з того, що слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, у зв"язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.234-235 КПК України-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду місця події від 29.02.2024, а саме огляду коридорного приміщення першого поверху, під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_1 , квартири АДРЕСА_2 , якою користується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та квартири АДРЕСА_3 , якою користується ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою вилучення з квартири АДРЕСА_2 кухонного ножа з руків`ям зелено-чорного кольору та написом на лезові «СUTLER stainless steel», розміром (довжина руків`я 13 см., лезо довжиною - 18 см., лезо шириною - 3 см.) на лезові якого наявні залишки речовини бурого кольору, за зовнішніми ознаками схожі на кров; пляшки ємністю 0,7 л. з під горілки торгівельної марки «ДЕРЖАВА» з невеликим залишками горілки; двох скляних чарок; 1 змиву речовини бурого кольору та вилучення з коридорного приміщення першого поверху, під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_1 чотирьох змивів речовини бурого кольору.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на слідчого СВ Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Строк дії ухвали 10 діб з дня ухвалення даної ухвали.

Ухвала дозволяє проведення огляду лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117366116
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду місця події від 29.02.2024, а саме огляду коридорного приміщення першого поверху, під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_1 , квартири АДРЕСА_2 , якою користується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та квартири АДРЕСА_3

Судовий реєстр по справі —299/1530/24

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні