Рішення
від 27.02.2024 по справі 459/3347/23
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/3347/23

Провадження № 2/459/623/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(додаткове)

27 лютого 2024 року Червоноградський міський суд Львівської області в складі: головуючого - судді Дем`яновської Ю.Д. ,

з участю секретаря судового засідання Гук Т.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Червонограді в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна, про встановлення факту перебування у трудових відносинах, стягнення боргу із заробітної плати,-

В С Т А Н О В И В :

05 лютого 2024 року судом ухвалено рішення про відмову у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна, про встановлення факту перебування у трудових відносинах, стягнення боргу із заробітної плати.

13.02.2024 року до Червоноградського міського суду Львівської області надійшла заява представника відповідача - адвоката Прокоф'єва Богдана Івановича про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна, про встановлення факту перебування у трудових відносинах, стягнення боргу із заробітної плати, якою просить ухвалити додаткове рішення та стягнути з позивача на користь відповідача понесені витрати на правову допомогу в розмірі 8000 грн. В обґрунтування заяви послався на те, що професійну правничу допомогу відповідачу надавав адвокат Прокоф'єв Богдан Іванович на підставі договору про надання правничої допомоги №39/23 від 23.10.2023 року та додаткової угоди від 06.02.2024 року. Розмір витрат на професійну правничу допомогу складає в сукупності 8000 грн. На підтвердження обсягу наданих послуг, виконаних робіт та їх вартості долучено: договір про надання правничої допомоги №39/23 від 23.10.2023 року; додаткову угоду №1 до договору про надання правничої допомоги №39/23 від 23.10.2023 року від 06.02.2024 року; копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордер на надання правової допомоги, детальний опис виконаних робіт; квитанцію на суму 8000 грн.; рекомендації щодо застосування мінімальних ставок адвокатського гонорару.

Адвокат Прокоф'єв Б.І. подав заяву про розгляд справи у його відсутності, у якій вказав, що вимоги заяви підтримує, просить таку розглядати у його відсутності.

Позивач у судове засідання не з`явилася, подала клопотання про зменшення витрат на професійну правничу допомогу, зазначаючи про неспівмірність таких із складністю справи, наданими адвокатом послугами, затраченим ним часом на надання таких послуг, розумності їх розміру, а тому просила відмовити у стягненні таких.

Розглянувши заяву, суд дійшов висновку про задоволення такої з наступних підстав.

Рішенням Червоноградського міського суду Львівської області від 05 лютого 2024 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна, про встановлення факту перебування у трудових відносинах, стягнення боргу із заробітної плати - відмовлено.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірними із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.8 ст.141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Частинами 1, 2 ст.246 ЦПК України визначено, що якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Представник відповідача - адвокат Прокоф'єв Б.І. до судових дебатів подав заяву про те, що докази понесених відповідачем витрат на правову допомогу будуть подані до суду відповідно до положень частини 8 статті 141 ЦПК України протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Відповідно до частини першої статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Принцип змагальності знайшов свої втілення, зокрема, у положеннях частин п`ятої та шостої статті 137 ЦПК України, відповідно до яких саме на іншу сторону покладено обов`язок обґрунтування наявності підстав для зменшення розміру витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами, а також обов`язок доведення їх неспівмірності.

Таких висновків також дійшла Велика Палата Верховного Суду в постанові по справі № 755/9215/15-ц при вирішенні питання про стягнення витрат на професійну правничу допомогу.

13.02.2024 р. на адресу суду надійшла заява представника відповідача про ухвалення додаткового рішення, в якій останній просив стягнути з позивача у користь відповідача понесені витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8000,00 грн.

Встановлено, що 23.10.2023 року між адвокатом Прокоф'євим Б.І. та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дрімландія» укладено договір про надання правничої допомоги №39/23, на підставі якого видано ордер серії СВ №1063629 на надання правничої (правової) допомоги відповідачу (а.с.234,80).

Також 06.02.2024 року між адвокатом Прокоф'євим Б.І. та Товариством з обмеженою відповідальністю «Дрімландія» досягнуто згоди щодо усіх істотних умов додаткової угоди №1 до договору про надання правничої допомоги №39/23 від 23.10.2023 року від 06.02.2024 року, згідно п.1 якої ТзОВ«Дрімландія» проводить оплату адвокату за надані ним послуги при розгляді справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна, про встановлення факту перебування у трудових відносинах, стягнення боргу із заробітної плати в розмірі 8000 грн. протягом двох робочих днів з моменту підписання цієї додаткової угоди (а.с.235).

Як вбачається із копії платіжної інструкції №763 від 07.02.2024 року ТзОВ«Дрімландія» сплачено адвокату Прокоф'єву Б.І. 8000 грн. за надання правничої допомоги згідно додаткової угоди №1 до договору №39/23 від 23.10.2024 року (а.с.237).

На підтвердження факту виконання умов надання правової допомоги представником відповідача надано детальний опис виконаних робіт, згідно якого виконано наступні роботи та надано наступні послуги:

-підготовка заяви та її подання до суду про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді в обсязі 1 години;

- попереднє ознайомлення з матеріалами позовної заяви з додатками в обсязі 1 години;

-вивчення судової практики, визначення правової позиції з Клієнтом, збір письмових доказів по справі, підготовка відзиву на позовну заяву та організація його подання до суду в обсязі 6 годин;

-збір додаткових письмових доказів та надсилання їх учаснику справи та суду в обсязі 1 години;

-ознайомлення з додатково поданими заявами стороною позивача, а саме: заява про уточнення позовних вимог від 09.11.2023 року, заява про уточнення позовних вимог від 21.06.2023 року, заява про витребування доказів від 08.12.2023 року; заява про витребування доказів від 09.11.2023 року; заява про виклик свідків; клопотанням про долучення до матеріалів справи доказів у вигляді запису роздруківки переписки у Телеграм від 06.11.2023 року в обсязі 2 години;

-ознайомлення із додатковими поясненнями до позовної заяви позивача від 27.11.2023 року;

-ознайомлення з додатково поданими стороною позивача заявами та письмовими доказами через електронний суд, а саме: клопотання про долучення до матеріалів справи, сформований в системі Електронний суд від 14.11.2023 року, 05.12.2023 року та від 08.12.2023 року в обсязі 2 години;

-підготовка та участь у судових засіданнях по даній справі, а саме: 09.11.2023 року з 10:00 год до 11:37 год.; 08.12.2023 року 15:00 год до 16:23 год.; 15.01.2024 року з 14:00 год до 16:13 год; 29.01.2024 року з 14:00 год до 15:55 год; 05.02.2024 року з 15:00 год до 15:55 год.

Визначаючи розмір витрат на правничу допомогу, суд бере до уваги норми ч.4 ст.137 ЦПК України та, врахувавши відмову у задоволенні позову, характер спірних правовідносин, ступінь складності справи, обсяг виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), час, витрачений адвокатом на виконання робіт, значення справи для сторін, з урахуванням вимог розумності та справедливості, вважає, що судові витрати у виді витрат на професійну правничу допомогу покладаються на позивача, тому з останнього на користь відповідача слід стягнути 8000 грн. понесених витрат на професійну правничу допомогу, тобто заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 133, 137, 141, 270, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву представника відповідача про ухвалення додаткового рішення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a> витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8000 (вісім тисяч) грн. 00 коп.

На додаткове рішення може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту додаткового судового рішення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 );

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Дрімландія»</a> (ЄДРПОУ 43056334, 80100 Львівська область м.Червоноград ТРЦ «Майдан» магазин «Yuki»);

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: директор ТзОВ «Дрімландія» Зігора Альона Миколаївна (14014, м.Чернігів вул.Мазепи Івана, 66А).

Повний текст рішення складено 27.02.2024 року.

Суддя: Ю. Д. Дем`яновська

СудЧервоноградський міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117388019
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —459/3347/23

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні