Ухвала
від 04.03.2024 по справі 302/265/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/265/24

Провадження № 1-кс/302/65/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2024 смт. Міжгір`я Закарпатської області

Слідчий суддя Міжгірського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , заступника начальника СВ ВП №2 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , його захисника - адвоката ОСОБА_6 , розглянувши клопотання заступника начальника СВ ВП № 2 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Возвишенка Возвишенського району Північно-Казахтанської області, громадянина України, не одруженого, із повною загальною середньою освітою, офіційно не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого в АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ ВП № 2 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , в рамках кримінального провадження № 12024071110000019 від 20.01.2024 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України.

В обґрунтування клопотання посилається на таке.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , у літньо-осінній період часу 2023 року, на полонинах та лісах Боржавського хребта неподалік с. Пилипець Хустського району Закарпатської області, назбирав речовини рослинного походження ззовні схожі на гриби, які в подальшому за допомогою висушування привів у сухий стан, виготовивши психотропну речовину та став умисно, з корисливих мотивів, з метою збагачення, за місцем свого тимчасового проживання в наметі, що розташований в урочищі «АДРЕСА_3 незаконно зберігати з метою подальшого збуту вищевказані психотропні речовини, які надалі 10 лютого 2024 року, у вказаному тимчасовому наметі за місцем проживання, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх караність, незаконно збув за грошові кошти в сумі 700 гривень особі під легендованим іменем ОСОБА_7 , речовину рослинного походження, ззовні подібну до грибів, яка відповідно до висновку експерта № СЕ-10/107/-24/1682-НЗПРАП від 13.02.2024 у своєму складі містить особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено - псилоцин, яка у своєму складі містить 0,0217 г псилоцину.

03.03.2024 о 18.40 годині ОСОБА_8 було затримано в порядку статті 208 КПК України.

Посилаючись на ризики, передбачені пунктами 1, 3, 4 та 5 статті 177 КПК України, в клопотанні висловлено прохання щодо застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки на думку органу досудового розслідування підозрюваний з метою уникнення покарання може: переховуватися від органу досудового розслідування чи суду; незаконно впливати на свідків; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчиняти інше кримінальне правопорушення.

В судовому засіданні заступник начальника слідчого відділу та прокурор підтримали клопотання із зазначених у ньому підстав.

Захисник підозрюваного - адвокат ОСОБА_6 вважав клопотання безпідставним, а ризики вказані в ньому недоведеними, тому просив відмовити у задоволенні заявленого слідчим клопотання. Висловив сумніви щодо правильності кваліфікації дій підозрюваного. Вважав, що інший запобіжний захід не пов`язаний з позбавленням волі, зокрема домашній арешт, цілком забезпечить належну поведінку його підзахисного під час досудового розслідування та судового розгляду.

ОСОБА_5 заперечував щодо застосування до нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Пояснив, що вищевказану психотропну речовину він виготовив для власного вживання, оскільки має проблеми зі здоров?ям, тоді як вживання цієї речовини має позитивний виплив на його самопочуття. Щодо збуту ним психотропної речовини, пояснив, що він зі співчуттям віднісся до чоловіка, який потребував допомоги, тому безоплатно надав йому самостійно виготовлену психотропну речовину. В свою чергу, той чоловік віддячив його надавши певну суму коштів.

Вислухавши учасників провадження, вивчивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Встановлено, що слідчими СВ ВП № 2 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12024071110000019 від 20.01.2024 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України.

04.03.2024 ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України за кваліфікуючими ознаками - незаконне виготовлення, зберігання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого йому кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024071110000019 від 20.01.2024; висновком експерта № СЕ-10/107/-24/1682-НЗПРАП; протоколом обшуку від 03.03.2024 та ілюстративною таблицею до нього; протоколом додаткового допиту свідка ОСОБА_7 від 03.03.2024; протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_5 від 04.04.2024.

Відповідно до частини 1 статті 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

За змістом частини 2 статті 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Як визначено частиною 4 статті 194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Відповідно до частини 1 статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Відповідно до частини 3 статті 183 КПК України слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. В ухвалі слідчого судді, суду зазначаються, які обов`язки, з передбачених статтею 194 цього Кодексу будуть покладені на підозрюваного, обвинуваченого у разі внесення застави, наслідки їх невиконання, обґрунтовується обраний розмір застави, а також можливість її застосування, якщо таке рішення прийнято у кримінальному провадженні, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

З досліджених матеріалів долучених до клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України.

Слідчий суддя приходить до висновку, що обрання запобіжного заходу необхідно з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

- переховуватися від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрюваний ОСОБА_5 постійного місця проживання не має, як вбачається з клопотання, протягом останніх трьох років проживає у наметі в урочищі «Плашанки», що в с. Пилипець Хустського району Закарпатської області, розуміючи невідворотність призначення йому покарання за вчинений ним злочин, може переховуватися від слідства та суду;

- незаконно впливати на свідка у цьому ж кримінальному провадженні, зокрема, перешкоджати повному, всебічному та неупередженому проведенню досудового розслідування, вчиняти погрози, до свідка даного кримінального правопорушення;

- перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

- вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Відповідно до частини 2 статті 177 КПК України вказані обставини, на переконання суду є достатніми підставами для застосування виняткового запобіжного заходу щодо підозрюваного ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 307 КК України, яке відповідно статті 12 КК України віднесено до не тяжкого злочину й доводи сторони захисту таких висновків суду не спростовують.

Слідчим суддею під час розгляду клопотання встановлено, що стороною обвинувачення надано докази, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, та на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, що передбачено частиною 1 статті 194 КПК України.

При цьому, необхідно звернути увагу, що під час вирішення питання застосування запобіжного заходу слідчий суддя не вправі наперед вирішувати питання про фактичні обставини кримінального правопорушення, правильність кваліфікації дій підозрюваного, доведеність чи недоведеність винуватості підозрюваного, давати оцінку доказам щодо їх належності, допустимості, достовірності та достатності, оскільки ці питання вирішуються судом при ухваленні судового рішення по суті обвинувачення на підставі обвинувального акту, а не під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо особи, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину, де перевіряється достатність доказів, що свідчать про вірогідність причетності особи до вчинення інкримінованого злочину та необхідність застосування щодо неї обмежувального заходу.

При постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, врахувавши обставини, передбачені статтею 178 КПК України та виходячи з приписів статті 182 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про доцільність визначення підозрюваному розміру застави, достатньої для забезпечення виконання ним своїх процесуальних обов`язків у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що відповідає сумі 146 000,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 176-178, 183, 193-194, 196 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника начальника СВ ВП № 2 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_4 про застосування до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у виді тримання під вартою - задовольнити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Строк тримання під вартою обчислювати з моменту затримання, тобто з 03 березня 2024 року.

Строк дії ухвали - до 01 травня 2024 року включно.

Визначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заставу в розмірі 50 (п?ятдесят) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 146 000,00 грн (сто сорок шість тисяч гривень), яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок: ТУ ДСА України в Закарпатській області, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 26213408, банк отримувача: ДКСУ м. Київ, МФО отримувача: 820172, рахунок отримувача: UA198201720355209001000018501, в призначенні платежу необхідно вказати: ПІБ сторін по справі, номер справи і суд, в якому розглядається справа, суть справи, дата ухвали про депозитне стягнення.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, протягом дії ухвали.

На підставі частини 5 статті 194 КПК України покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , у разі внесення застави наступні обов`язки: прибувати за кожною вимогою до суду, слідчого або прокурора; не відлучатися з міста постійного проживання без дозволу суду, слідчого або прокурора; повідомляти суд, слідчого або прокурора про зміну свого місця проживання та/або місця роботи. З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_5 , що у разі невиконання ним покладених обов`язків, застава буде звернена в дохід держави та до нього може бути застосований запобіжній захід у вигляді тримання під вартою.

Ухвалу виконати негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а підозрюваним, який перебуває під вартою, в той же строк з моменту вручення копії ухвали.

Повний текст ухвали складено 05.03.2024.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117432776
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —302/265/24

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Пухальський С. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Пухальський С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні