Ухвала
від 05.03.2024 по справі 911/527/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"05" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/527/24

Суддя Д.Г.Заєць, розглянувши матеріали

за позовом Обухівської міської ради Київської області, Київська обл., м. Обухів

до: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Київщина - Житло», м. Київ

2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно Консалтингова Група», м. Київ

про визнання договору недійсним

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Обухівської міської ради Київської області б/н від 29.02.2024 року (вх. №2188 від 29.02.2024) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київщина - Житло» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно Консалтингова Група» про визнання Договору №06/11 від 06.11.2023 року, укладеного між ТОВ «Київщина-Житло» та ТОВ «Проектно Консалтингова Група», недійсним.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

У позовній заяві позивачем зазначено поштовий індекс відповідача 2 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно Консалтингова Група» 02160, однак, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, поштовим індексом відповідача 2 є 03040.

Згідно п. 7 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Як вбачається з позовної заяви, в порушення вимог п. 7 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, вказана позовна заява не містить відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно ч. ч. 2, 3 ст. 162 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

У позовній заяві позивач зазначає, що 23 грудня 2023 року на адресу Обухівської міської ради надійшла позовна заява від ТОВ «Київщина-Житло» (далі Відповідач 1) про витребування (повернення) з незаконного володіння Обухівської міської ради у власність товариства квартири № 1 у будинку № 3, мікрорайон Сосновий, м. Обухів Київської області загальною площею 50 кв. м., стягнення з Обухівської міської ради Київської області на користь товариства вартості безпідставно (за недійсним правочином) набутого майна у вигляді 38 (тридцяти восьми) квартир у будинках 2, 3 мікрорайон Сосновий, м Обухів Київської області у розмірі 72 003 075,00 грн. (сімдесят два мільйони три тисячі сімдесят п`ять гривень 00 копійок).

Однак, позивачем не додано до позову копії зазначеної позовної заяви.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет», прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня для працездатних осіб становить 3028,00 гривень.

До позовних заяв немайнового характеру відносяться вимоги, які не підлягають вартісній оцінці. Під немайновим позовом слід розуміти вимогу про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що не піддається грошовій оцінці.

Наведений правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 25 серпня 2020 року у справі № 910/13737/19.

За подання позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (пп. 2 п. 2. ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

З позову вбачається, що позивачем до відповідачів заявлено одну немайнову вимогу.

Таким чином, при зверненні до суду з даним позовом позивач мав сплатити 3028,00 грн. судового збору, однак жодних доказів сплати судового збору у розмірі 3028,00 грн. позивач до позову не додав.

Згідно ч. 4 ст. 164 ГПК України, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Позивачем, в порушення вимог ч. 4 ст. 164 ГПК України, не надано копію Договору №06/11 від 06.11.2023 року, укладеного між ТОВ «Київщина-Житло» та ТОВ «Проектно Консалтингова Група» або клопотання про витребування цього договору.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Обухівської міської ради Київської області б/н від 29.02.2024 року (вх. №2188 від 29.02.2024) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київщина - Житло» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно Консалтингова Група» про визнання Договору №06/11 від 06.11.2023 року, укладеного між ТОВ «Київщина-Житло» та ТОВ «Проектно Консалтингова Група», недійсним залишити без руху.

2. Зобов`язати позивача усунути недоліки позовної заяви та подати до суду в строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху:

- вірний поштовий індекс відповідача 2 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно Консалтингова Група»;

- відомості про вжиття/невжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви;

- копію позовної заяви з додатками, яка була подана ТОВ «Київщина-Житло» до Обухівської міської ради Київської області про витребування (повернення) з незаконного володіння Обухівської міської ради у власність товариства квартири № 1 у будинку № 3, мікрорайон Сосновий, м Обухів Київської області загальною площею 50 кв. м., стягнення з Обухівської міської ради Київської області на користь товариства вартості безпідставно (за недійсним правочином) набутого майна у вигляді 38 (тридцяти восьми) квартир у будинках 2, 3 мікрорайон Сосновий, м Обухів Київської області у розмірі 72 003 075,00 грн. (сімдесят два мільйони три тисячі сімдесят п`ять гривень 00 копійок), та на яку позивач посилається у позові;

- докази сплати судового збору в установленому законом порядку та розмірі;

- копію Договору №06/11 від 06.11.2023 року, укладеного між ТОВ «Київщина-Житло» та ТОВ «Проектно Консалтингова Група» або клопотання про витребування цього договору.

3. Попередити позивача про те, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

4. Копію ухвали направити Обухівській міській раді Київської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117436799
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —911/527/24

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні