Ухвала
від 05.03.2024 по справі 364/705/23
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/705/23

Провадження № 2/364/16/24

УХВАЛА

про відкладення підготовчого судового розгляду справи

та продовження процесуальних строків

05.03.2024, Володарський районний суд Київської області у складі:

головуючої судді Моргун Г. Л.,

за участі секретаря судового засідання Сіваченко Л.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в селищі Володарка, клопотання представниці позивачки про витребування письмових доказів у справі за позовною заявою

ОСОБА_1 ( РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ),

представник позивача Порхун Олеся Павлівна ( адвокатиня, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 5266/10 від 19/12/2014, діє на підставі ордера серія АІ № 1456859 від 09.09.2023, адреса: вул. Суворова, 43, м. Тетіїв, Білоцерківський район, Київської області, 09800, засоби зв`язку: № тел. НОМЕР_2 , е-пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 )

до ОСОБА_2 ( РНОКПП не зазначено, адреса: АДРЕСА_2 , засоби зв`язку не зазначено),

представниця відповідача Павлецька Марина Анатоліївна ( адвокатка, свідоцтво серії ЧН № 000721 від 07.06.2019, адреса: АДРЕСА_3 , е-пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 , № НОМЕР_3 ),

третя особа: орган опіки та піклування Володарської селищної ради Білоцерківського району Київської області ( ЄДРПОУ 04359732, адреса: площа Миру, 4, селище Володарка, Білоцерківський район, Київська область, 09301)

про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

14.09.2023 на адресу суду надійшла вказана позовна заява, якою представниця позивачки, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві, просить суд: позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно дітей : ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

19.09.2023 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 10.11.2023. Одночасно суд зобов`язав представницю позивачки надати оригінали письмових доказів, які доєднано до позовної заяви та нотаріально засвідчений їх переклад, які легалізовано належним чином, як то консульська легалізація або апостиль, оскільки офіційні документи видані в ФРН потребують легалізації на території України.

10.11.2023 підготовче судове засідання було відкладено за клопотанням представниці позивачки на 21.12.2023 та в подальшому на 02.02.2024.

02.02.2024 в підготовчому судовому засідання суд задовольнив клопотання представниці позивачки про відкладення підготовчого судового засідання у цивільній справі та відклав підготовче судове засідання цивільної справи на 05.03.2024 на 10:00 годину. Одночасно продовжив строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів .

05.03.2024 в підготовче судове засідання позивачка, її представниця, відповідач та його представниця, а також представниця третьої особи не з`явилися. На адресу суду надійшли заяви від представниці позивачки, представниці відповідача, представниці третьої особи, якими просять суд розгляд справи проводити за їх відсутності.

Відповідач не повідомив суд про причини своєї відсутності у підготовчому судовому засіданні , про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся.

Окрім того представниця позивача подала на адресу суду клопотання про витребування інформації від КЗ КОР « Київський обласний ліцей», зокрема:

-Чи навчалася у КЗ КОР « Київський обласний ліцей» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ?

-У який період навчалася у ліцеї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

-Хто з дорослих ( батьків або родичів) приймав участь у навчальному процесі та вихованні дитини, відвідував батьківськи збори, цікавився успішністю дитини?

-Чи відвідував КЗ КОР « київський обласний ліцей» батько ОСОБА_2 та чи приймав він участь у навчально-виховному процесі,, чи будь-яким іншим чином цікавився життям та успіхами дитини у період її навчання в ліцеї?

-Чи відвідував батько дитини, ОСОБА_2 , ОСОБА_6 за час її проживання у ліцеї?

Своє клопотання мотивує тим, що на адвокатський запит до навчального закладу відповіді вона не отримала.

Розглянувши клопотання представниці позивачки про витребування доказів ( інформації), суд вважає, що його слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи те, що представницею позивачки було заявлено відповідне клопотання про витребування зазначених доказів, що при розгляді цивільної справи є обов`язковим, а також беручи до уваги, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання зазначених доказів для доведення обставин справи, суд вважає, що клопотання представниці позивача підлягає задоволенню.

В зв`язку з витребуванням доказів суд відкладає підготовче судове засідання .

Одночасно суд зауважує, що відповідно до ч. 3 ст. 189 ЦПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до п. 19 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Ознайомившись з матеріалами справи, враховуючи позицію Верховного Суду і ВРП та одночасно беручи до уваги, що строки розгляду справ під час воєнного стану формально залишаються незмінними, і введення воєнного стану не впливає на процес здійснення судочинства, суд враховує положення ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», спираючись на рішення Ради суддів України від 24.02.2022 «Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень ВРП та воєнного стану у зв`язку зі збройною агресією збоку рф», де зазначено, що розгляд справ по можливості відкладається (за винятком невідкладних судових розглядів), зважаючи на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя. Справи, які не є невідкладними, розглядаються лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження. Процесуальні строки по можливості продовжуються щонайменше до закінчення воєнного стану, спираючись на положення ч.1 ст.6 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також на практику Європейського суду з прав людини у справах «Лучанінова проти України», - вважаю за необхідне відкласти підготовче судове засідання та таким чином задовольнити клопотання представниці позивачки про витребування доказів і одночасно продовжити строк підготовчого провадження у цій справі.

Керуючись ст. 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання представниці позивачки ОСОБА_7 про витребування інформації задовольнити.

Витребувати від Комунального закладу Київської обласної ради «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛІЦЕЙ» інформацію, зокрема:

-Чи навчалася у КЗ КОР « Київський обласний ліцей» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ?

-У який період навчалася у ліцеї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ?

-Хто з дорослих ( батьків або родичів) приймав участь у навчальному процесі та вихованні дитини, відвідував батьківськи збори, цікавився успішністю дитини?

-Чи відвідував КЗ КОР « Київський обласний ліцей» батько ОСОБА_2 та чи приймав він участь у навчально-виховному процесі, чи будь-яким іншим чином цікавився життям та успіхами дитини у період її навчання в ліцеї?

-Чи відвідував батько дитини, ОСОБА_2 , ОСОБА_6 за час її проживання у ліцеї?

Витребувані докази надати да канцелярії Володарського районного суду Київської області не пізніше , як за три дні до підготовчого судового розгляду тобто не пізніше 01.04.2024.

Одночасно вважаю за необхідне роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що відповідно до положень ст. 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу в сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Вказати на обов`язковість виконання ухвали щодо надання суду витребуваних доказів.

Відкласти підготовче судове засідання цивільної справи на 04.04.2024 о 12:00, в залі №1 в приміщенні Володарського районного суду Київської області за адресою: селище Володарка, вул. Миру, 25, Київської області.

Продовжити строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів .

Про відкладення підготовчого судового розгляду повідомити сторони.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи та Комунальному закладу Київської обласної ради «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛІЦЕЙ» ( Україна, 09301, Київська область, Білоцерківський район, селище Володарка, вулиця Зарічна, будинок 102 В ).

Інформацію щодо руху справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням http://vl.ko.court.gov.ua/sud1010/ з зазначенням індивідуального номеру провадження.

Ухвала набирає чинності з дня її підписання.

Суддя Г. Л. Моргун

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117440073
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —364/705/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні