Ухвала
від 05.03.2024 по справі 128/2388/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/2388/23

УХВАЛА

Іменем України

05 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області у складі:

головуючої судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Кострюкова Л.В.,

розглядаючи в відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельними ділянками,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовною ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельними ділянками, в якій позивач просить суд зобов`язати відповідача за власний рахунок усунути перешкоди у здійсненні права користування позивачем належною їй на праві власності земельною ділянкою з кадастровим номером 0520688900:08:001:0067 шляхом зобов`язання відповідача утриматись від використання у будь-який спосіб частини вказаної земельної ділянки.

Позивач ОСОБА_1 та представникпозивача,адвокат ПідрезаІ.В.,в підготовчезасідання нез`явились,однак представникпозивача подалазаяву пророзгляд справиза відсутностіпозивача таїї представника,а такожпідтримала попередньоподане клопотанняпро призначеннясудової земельно-технічноїекспертизи тапросила йогозадовольнити.Клопотання пропризначення вказаноїекспертизи обгрунтованенеобхідністю підтвердження обставин, на які позивач посилається в позовній заяві. А саме з метою встановлення розміру земельної ділянки, належної позивачу на праві приватної власності, на якій відповідачем збудовано відповідні господарські будівлі, та підтвердить неправомірність дій відповідача, що полягають у створенні перешкод в користуванні позивачем своєю земельною ділянкою. На вирішення експертизи представник просила поставити наступні запитання: "Чи є порушення меж (або накладання) земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів та документації із землеустрою земельної ділянки з кадастровим номером 0520688900:08:001:0067, відносно меж земельної ділянки з кадастровим номером 0520688904:08:001:0217? Якщо є порушення, то в чому воно полягає? Проведення судової земельно-технічної експертизи просила доручити ТОВ Подільський центр судових експертиз (21050, м. Вінниця, вул. Миколи Оводова, 24/15).

Відповідач та його представник Бойко А.М. в підготовче засідання також не з`явились, однак представник відповідача подав клопотання про проведення підготовчого засідання за відсутності відповідача та його представника. Крім того, щодо поданого представником позивача клопотання про призначення експертизи зазначив, що питання, яке представник позивача просить поставити на вирішення є неповним та таким, що суперечить матеріалам справи, оскільки земельні ділянки позивачки вносились до державного земельного кадастру пізніше ніж земельна ділянка відповідача. Тому просив при вирішенні питання про призначення експертизи додатково поставити експерту питання щодо того, чи відповідають фактичні межі земельної ділянки, кадастровий номер 0520688900:08:001:0067, відомостям Державного земельного кадастру (координати, поворотні точки, тощо), відомості про яку внесено до Національної кадастрвоої системи Державного земельного кадастру. Проведення експертизи просив довірити Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим розглянути клопотання про призначення експертизи за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Оглянувши надані суду документи, суд прийшов до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання, в тому числі, про призначення експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч.ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

За даних обставин, з метою забезпечення виконання завдань та основних засад цивільного судочинства, дотримання принципів змагальності, диспозитивності та забезпечення можливості позивачу довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог, передбаченими законом засобами доказування, оскільки представником позивача обґрунтовано потребу призначення судової експертизи і такий доказ є належним доказом обставин, які підлягають встановленню в даній справі, тобто для встановлення таких обставин необхідні спеціальні знання у сфері, іншій ніж право, та сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань, суд вважає необхідним клопотання про призначення експертизи задовольнити та призначити в справі судову земельно-технічну експертизу.

Враховуючи позицію сторін по справі, на підставі ч.ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України, Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), з метою повноти та вичерпності експертного висновку, оскільки сторони по справі є суміжними землекористувачами з відповідними правовстановлюючими документами та внесенням відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру, суд вважає за необхідне поставити експерту питання: «Чи є порушення меж (або накладання) земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів, документації із землеустрою та відомостей Державного земельного кадастру (координати, поворотні точки тощо) земельної ділянки з кадастровим номером 0520688900:08:001:0067 та земельної ділянки з кадастровим номером 0520688904:08:001:0217? Якщо є порушення, то в чому воно полягає?».

Проведення експертизи, враховуючи позицію сторін, та з метою дотриманя розумних строків її проведення, слід доручити експертам ТОВ «Подільський центр судових експертиз» (21050, м. Вінниця, вул. Миколи Оводова, 24/15).

Суд вважає необхідним роз`яснити учасникам справи положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, в тому числі її оплати чи надання доступу до об`єктів дослідження, а саме, що в такому випадку суд, залежно від того хто з цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати або відмовити у визнанні фактів, для з`ясування яких призначалася експертиза.

Витрати за проведення експертизи слід покласти на позивача.

Відповідно до ст. ст. 252, 253 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення вказаної експертизи потрібний значний проміжок часу, враховуючи обставини справи, відсутність інших клопотань, які потребують вирішення до закриття підготовчого провадження та стосуються питань, пов`язаних з проведенням судової експертизи, суд вважає, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі необхідно зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.13,81,103,197,252,253,260,261,353ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про призначення судової земельно-технічної експертизи в справі задовольнити.

Призначити проведення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування земельними ділянками, судової земельно-технічної експертизи, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи є порушення меж (або накладання) земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів, документації із землеустрою та відомостей Державного земельного кадастру (координати, поворотні точки тощо) земельної ділянки з кадастровим номером 0520688900:08:001:0067 та земельної ділянки з кадастровим номером 0520688904:08:001:0217? Якщо є порушення, то в чому воно полягає?

Проведення експертизи доручити експертам ТОВ «Подільський центр судових експертиз» (21050, м. Вінниця, вул. Миколи Оводова, 24/15).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 128/2388/23, в тому числі обмінний файл в форматі XML щодо земельних ділянок з кадастровими номерами 0520688900:08:001:0067, 0520688904:08:001:0217 (а.с. 93), копію Технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, для ведення садівництва ОСОБА_3 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 94 - 109), а також копію Технічної документації зі складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с. 147 - 167).

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Роз`яснити учасникам справи положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме, що в такому випадку суд, залежно від того хто з цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати або відмовити у визнанні фактів, для з`ясування яких призначалася експертиза.

Строк проведення експертизи встановити тривалістю до 05.06.2024.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 05.03.2024.

Суддя:

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117463300
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —128/2388/23

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні