Ухвала
від 04.03.2024 по справі 476/157/24
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 476/157/24

Провадження № 2/476/115/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

04.03.2024 року суддя Єланецького районного суду Миколаївської області Чернякова Н.В. ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним

В С Т А Н О В И Л А :

28.02.2024 року представник позивачки ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним.

До позовної заяви представник позивачки подав клопотання про звільнення позивачки від сплати судового збору за подання позову, мотивуючи його тим, що ОСОБА_1 є малозабезпеченою особою.

Вивчивши матеріалипозовної заяви,приходжу дослідуючого висновку.

Так, предметом заявлених позовних вимог є визнання заповіту недійсним, тобто вимога стосується немайнових прав.

Як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 29 постанови "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" №10 від 17 жовтня 2014 року із змінами і доповненнями, єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору та його звільнення є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків, довідка щодо заборгованості по аліментам тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Разом з тим, окрім доводів, представником позивачки не надано суду доказів на підтвердження того, що ОСОБА_1 має перешкоди сплатити судовий збір у встановленому законодавством розмірі.

Враховуючи викладене, вважаю, що підстави для звільнення позивачки від сплати судового збору за подання даної позовної заяви до суду відсутні.

Отже, у порушення вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, судовий збір складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" станом на 01.01.2024 року встановлено прожитковий мінімум для працездатної особи у розмірі 3028,00 грн.

З огляду на викладене позивачці необхідно сплатити судовий збір у встановленому законом розмірі, що становить 1211,20 грн.

Крім того, долучені до позовної заяви фотокопії заповітів від 24.02.2021 року та 10.10.2022 року виготовлені неякісно і є нечитаємими.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевказані істотні недоліки поданої позовної заяви, вважаю за необхідне залишити її без руху та надати позивачці строк для виправлення вказаних в ухвалі недоліків - десять днів з дня отримання копії ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним залишити без руху.

Надати позивачці строк для виправлення вказаних в ухвалі недоліків - десять днів з дня отримання копії ухвали.

У випадку не виправлення недоліків позовна заява буде вважатись не поданою і повернута позивачці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В.Чернякова

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117464063
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —476/157/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні