Ухвала
від 08.04.2024 по справі 476/157/24
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 476/157/24

Провадження № 2/476/115/2024

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

08.04.2024 року суддя Єланецького районного суду Миколаївської області Чернякова Н.В. розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним

В С Т А Н О В И Л А :

28.02.2024 року представник позивачки ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним.

Подана позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 175 177 ЦПК України. Справа підсудна Єланецькому районному суду Миколаївської області.

В порядку ст. 187 ЦПК України вважаю за необхідне провести підготовче провадження в порядку загального позовного провадження.

Разом зпозовною заявоюпредставник позивачанадав досуду клопотанняпро витребуваннявід:КНП "Єланецькалікарня"Єланецької селищноїради (55501,вул.Паркова,55,смт Єланець,Єланецький район,Миколаївська область,код ЄДРПОУ:01998472)усієї медичноїдокументації щодостану здоров`япомерлої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 2021року по2023роки;Єланецької державної нотаріальної контори Миколаївської області (55501, Миколаївська область, Вознесенський район, смт. Єланець вул. Паркова, 14) інформації чи відкривалась спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкової справи, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; Єланецької селищної ради ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) оригіналу заповіту, який був складений від 10 жовтня 2022 року від імені ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на ім`я ОСОБА_2 ,зареєстрований вреєстрі за№ 5.

Згідно ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частиною 6 ст. 84 ЦПК України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Таким чином, для з`ясування обставин справи необхідно витребувати від: КНП "Єланецька лікарня" Єланецької селищної ради (55501, вул. Паркова, 55, смт Єланець, Вознесенський район,Миколаївська область,код ЄДРПОУ:01998472)усю медичнудокументацію щодостану здоров`япомерлої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 2021року по2023роки;Єланецької державної нотаріальної контори Миколаївської області (55501, Миколаївська область, Вознесенський район, смт. Єланець вул. Паркова, 14) інформацію чи відкривалась спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкову справу, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; Єланецької селищної ради ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ: 04375079) оригінал заповіту, який був складений 10 жовтня 2022 року від імені ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на ім`я ОСОБА_2 ,зареєстрований вреєстрі за№ 5.

Керуючись ст.ст. 76, 84, 187, 190, 353 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження по цивільній справі № 476/157/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання о 15:00 годині 21.05.2024 року, яке відбудеться в приміщенні Єланецького районного суду Миколаївської області за адресою: вул. Аграрна, 16 с.м.т. Єланець Миколаївської області.

В підготовче провадження до суду викликати сторони.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву (у разі його надіслання відповідачем) для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3-5ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив (у разі його надіслання позивачем) для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам про зобов`язання подати свої докази до суду до початку розгляду справи по суті. Докази, подані з порушенням даних вимог, не приймаються, якщо сторона не доведе, що докази подано несвоєчасно з поважних причин. Роз`яснити сторонам, що до початку розгляду справи по суті, зобов`язані повідомити суд про всі відомі їм рішення судів, що стосуються предмету спору, а також про всі відомі їм незавершені судові провадження, що стосуються предмету спору. Роз`яснити сторонам, що заява про виклик свідка має бути подана до початку розгляду справи по суті. Клопотання про витребування доказів має бути подано до початку розгляду справи по суті, із дорученням відомостей про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі. Роз`яснити сторонам, що судові повістки можна отримувати в електронному вигляді за допомогою SМS-повідомлення, для чого учаснику процесу потрібно подати до суду заявку, яку необхідно роздрукувати на порталі Судової влади України або отримати в суді.

Надіслати позивачці, її представнику - копію ухвали; відповідачу - копію ухвали, позовної заяви разом з доданими до неї документами.

Витребувати від КНП "Єланецька лікарня" Єланецької селищної ради (55501, вул. Паркова, 55, смт Єланець, Вознесенський район, Миколаївська область, код ЄДРПОУ: 01998472) усю медичну документацію щодо стану здоров`я померлої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 2021 року по 2023 роки.

Витребувати відЄланецької державної нотаріальної контори Миколаївської області (55501, Миколаївська область, Вознесенський район, смт. Єланець вул. Паркова, 14) інформацію чи відкривалась спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкову справу, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувати від Єланецької селищної ради (55501, Миколаївська область, Вознесенський район, смт. Єланець вул. Паркова, 15А, ЄДРПОУ: 04375079) оригінал заповіту, який був складений 10 жовтня 2022 року від імені ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на ім`я ОСОБА_2 ,зареєстрований вреєстрі за№ 5.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1410.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В.Чернякова

Стаття 43. Права та обов`язки учасників справи

1. Учасники справи мають право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;

3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;

4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;

5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;

6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

2.Учасники справи зобов`язані:

1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу;

2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи;

3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою;

4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази;

5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні;

6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки;

7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

3. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

4. За введення суду в оману щодо фактичних обставин справи винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

5. Документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

6. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

7. Учасник справи звільняється від обов`язку надсилати іншим учасникам справи або подавати до суду копії документів відповідно до кількості учасників справи, якщо він подає документи до суду в електронній формі. У такому разі копії відповідних документів іншим учасникам справи направляє суд. Якщо обсяг документів є надмірним, суд направляє учасникам справи тільки копії процесуальних документів та повідомлення про можливість ознайомитися з іншими матеріалами в приміщенні суду або через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

8. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

9. Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118186814
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —476/157/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні