Ухвала
від 05.03.2024 по справі 227/622/24
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.03.2024 227/622/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м. Добропілля

Суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області Любчик В.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Сєргєєва Рута Альгімантівна, заінтересовані особи: Міністерство оборони України Ізюмського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Харківської області; Міністерство оборони України Маріупольського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Донецької області; Куньєвська сільська військова адміністрація Ізюмського району Харківської області; Виконавчий комітет Добропільської міської ради Покровського району Донецької області; Добропільська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Сєргєєва Р.А., звернулась до Добропільського міськрайонного суду Донецької області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Міністерство оборони України Ізюмського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Харківської області; Міністерство оборони України Маріупольського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Донецької області; Куньєвська сільська військова адміністрація Ізюмського району Харківської області; Виконавчий комітет Добропільської міської ради Покровського району Донецької області; Добропільська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області.

Ухвалою Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 05.03.2024 року, судом було відмовлено у відкритті провадження за цією справою в частині заявлених вимог про визнання за ОСОБА_1 права на отримання одноразової грошової допомоги на підставі статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, оскільки заявлена вимога не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

У зв`язку з чим на розгляді в Добропільському міськрайонному суді Донецької області перебуває цивільна справа ОСОБА_1 де остання просить суд встановити факт спільного проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_1 , без реєстрації шлюбу у період з 05 січня 2013 року по 27 серпня 2023 року.

Дослідивши матеріали справи, вважаю, що заява підлягає залишенню без руху виходячи з наступного.

Згідно ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб (ч. 4 ст. 294 ЦПК України).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 315 ЦПК України, у судовому порядку може бути встановлений факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Однією з особливостей розгляду справи в порядку окремого провадження є те, що немає інститутів і категорій, властивих позовному провадженню (пред`явлення зустрічного позову, заміна сторін, співучасть, мирова угода, треті особи, звернення до третейського суду тощо).

За ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно ч. 3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту. Якщо в заяві не зазначено, який конкретно факт просить встановити заявник, з яких причин неможливо одержати або відновити документ, що посвідчує даний факт, якими доказами цей факт підтверджується або до заяви не приєднано довідки про неможливість одержання чи відновлення необхідних документів, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання цих вказівок заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

У своїй заяві ОСОБА_1 вказала, що встановлення факту проживання однією сім`єю з загиблим без реєстрації шлюбу, їй необхідно фактично для отримання одноразової грошової допомоги на підставі постанови КМУ №168 від 28.02.2022 року «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» з врахуванням ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей». Про факт спільного сімейного подружжя та ведення спільного господарства було відомо сестрам загиблого ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Отже мета встановлення вказаного факту для заявниці це отримання одноразової грошової допомоги, але встановлення факту проживання однією сім`єю з загиблим без реєстрації шлюбу може вплинути і на інші правові наслідки, а саме на права та обов`язки інших спадкоємців загиблого, якими є сестри останнього ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Таким чином, в справах окремого провадження учасниками є заявник та заінтересовані особи, в той час, як заінтересовані особи, а саме сестри загиблого ОСОБА_2 - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення не зазначені, хоча зі змісту заяви вбачається їх наявність, і рішення суду по справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Враховуючи викладене, приходжу до висновку, що заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення зазначеного недоліку.

Керуючись ст.ст. 42, 185, 260, 293, 294, 315 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Сєргєєва Рута Альгімантівна, заінтересовані особи: Міністерство оборони України Ізюмського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Харківської області; Міністерство оборони України Маріупольського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Донецької області; Куньєвська сільська військова адміністрація Ізюмського району Харківської області; Виконавчий комітет Добропільської міської ради Покровського району Донецької області; Добропільська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області, про встановлення факту, що має юридичне значення залишити без руху.

Надати заявниці строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявниці, якщо у встановлений строк виявлені недоліки не будуть усунуті, заява буде вважатись не поданою та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 261 ЦПК України.

Суддя В.М. Любчик

05.03.2024

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117465481
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —227/622/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні