Ухвала
від 06.03.2024 по справі 904/920/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

06.03.2024м. ДніпроСправа № 904/920/24

Суддя Бажанова Ю.А. , розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергомаш-Інвест", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Олтрейд 2016", м. Дніпро

про визнання відсутності прав за договором відступлення прав вимоги, -

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергомаш-Інвест" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом в якому просить суд визнати відсутність прав у Товариства з обмеженою відповідальністю "Олтрейд 2016", як Нового Кредитора, згідно до договору відступлення прав вимог укладений Товариством з обмеженою відповідальністю "Олтрейд 2016" з Товариством з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт" від 08.06.2023 року з моменту укладання.

Судові витрати просить покласти на відповідача.

В позовній заяві в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору визначає Товариство з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт".

Відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Розглянувши позовну заяву з доданими до неї документами, господарський суд дійшов до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Також, положеннями частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

У частині 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, визначено, що якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Так, в позовній заяві, поданої через систему "Електронний суд", зазначено в додатках: "докази направлення позовної заяви відповідачу та третій особі", між тим, фактично позивачем завантажені докази направлення (квитанції №671397 та №671396 про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету Користувача ЄСІТС) позовної заяви з додатками позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Енергомаш-Інвест" та відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Олтрейд 2016", доказів направлення позовної заяви з додатками на адресу третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт", до позову не додано (не завантажено через систему "Електронний суд").

Разом з тим, суд вказує, що положення частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України мають імперативний характер, що відповідно свідчить про обов`язковість надсилання позовної заяви з додатками до моменту звернення до суду з позовом чи то через електронний кабінет, чи то засобами поштового зв`язку у випадку відсутності такого кабінету.

З огляду на те, що позивачем до позовної заяви не додано вказаних вище доказів надсилання позовної заяви з додатками на адресу третьої особи, виявлений судом факт свідчить про необізнаність третьої особи про пред`явлений позов за його участю, оскільки позовна заява не містить доказів належного відправлення йому копії позовної заяви і доданих до неї документів, що є порушенням правил, встановлених Господарським процесуальним кодексом України для подання документів, що додаються до позовної заяви.

Також, господарський суд звертає увагу позивача, що в позові зазначено третю особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт", однак не зазначено на стороні кого із сторін (на стороні позивача або відповідача) позивач просить її залучити до участі у справі.

Вказані обставини є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу 5-денного строку з дня вручення вказаної ухвали для усунення зазначених недоліків, а саме: надати докази надсилання Товариству з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт"; зазначити на стороні кого із сторін (на стороні позивача або відповідача) позивач просить залучити третю особу до участі у справі.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Енергомаш-Інвест" протягом 5 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати докази надсилання Товариству з обмеженою відповідальністю "Запоріжметбрухт" копії позовної заяви з додатками;

- зазначити на стороні кого із сторін (на стороні позивача або відповідача) позивач просить залучити третю особу до участі у справі.

3. Роз`яснити позивачеві, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.А. Бажанова

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117471370
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання відсутності прав за договором відступлення прав вимоги

Судовий реєстр по справі —904/920/24

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні