Ухвала
від 19.02.2024 по справі 752/17032/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1048/2024 Слідчий суддя в 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 157 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 752/17032/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого суддіОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

підозрюваного ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу захисника ОСОБА_9 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 04 вересня 2023 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 та відсторонено від посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України строком до 17 жовтня 2023 року включно

ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Серафинці Городенківського району Івано-Франківської області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який працював на посаді проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Згідно з ухвалою слідчого судді, відсторонення ОСОБА_8 від займаної ним посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України обґрунтовується тим, що він, перебуваючи на вказаній посаді, може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а також незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні.

Не погоджуючись з таким рішенням, захисник ОСОБА_9 подав в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною, просить її скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання прокурора про відсторонення ОСОБА_8 від посади. Зокрема, автор апеляції стверджує, що під час розгляду клопотання не були доведені обставини, передбачені ч. 1 ст. 157 КПК України. Крім того, апелянт запевняє, що повідомлена ОСОБА_8 підозра у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, є необґрунтована, а ризики, передбачені ст. 177 КПК України, є недоведеними.

Також захисник наголошує, що наслідки відсторонення ОСОБА_8 від займаної посади нестимуть ризики негативного впливу на навчальний процес в університеті та його якість. При цьому автор апеляції зазначає, що втрата частини доходу підозрюваного ускладнить лікування і реабілітацію його хворої дружини.

Крім того, апелянт звертає увагу, що ОСОБА_8 має позитивну характеристику та міцні соціальні зв`язки.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення захисника ОСОБА_7 і підозрюваного ОСОБА_8 , які підтримали апеляційну скаргу та просили її задовольнити, пояснення прокурора ОСОБА_6 , який заперечував проти задоволення апеляційної скарги і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга захисника ОСОБА_9 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Для вирішення питання про відсторонення від посади у відповідності до вимог закону слідчий суддя зобов`язаний перевірити, чи подано прокурором клопотання із додержанням вимог закону та врахувати наявність правової підстави для відсторонення від посади, достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення, і наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Зазначені вимоги слідчим суддею при розгляді клопотання прокурора про відсторонення ОСОБА_8 від посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України були дотримані.

Зокрема, як вбачається з матеріалів провадження, СВ Голосіївського УП ГУ НП у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 420231102070000190, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09 серпня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Відповідно до наказу ректора НУБІП України № 56 від 31 березня 2021 року, ОСОБА_8 призначений на посаду проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України.

17 серпня 2023 року ОСОБА_8 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

30 серпня 2023 року (клопотання датоване 29 серпня 2023 року) прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 звернувся до Голосіївського районного суду міста Києва з клопотанням про відсторонення ОСОБА_8 від займаної посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України строком до 17 жовтня 2023 року. Це клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, і, перебуваючи на займаній посаді, може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

04 вересня 2023 року ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва вказане клопотання прокурора було задоволено і відсторонено ОСОБА_8 від посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України строком до 17 жовтня 2023 року включно.

Органи досудового розслідування привели в клопотанні докази, що ОСОБА_8 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Таким чином, слідчим суддею правильно встановлено наявність достатніх підстав вважати обґрунтованою підозру у вчиненні ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Оцінюючи зазначені у клопотанні прокурора доводи щодо наявності правових підстав для відсторонення ОСОБА_8 від посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України, слідчий суддя також врахував ті обставини, що, перебуваючи на вказаній посаді, підозрюваний ОСОБА_8 може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а також незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене та з огляду на конкретні обставини кримінального провадження, міцність соціальних зв`язків підозрюваного за місцем його роботи і постійного проживання, а також наслідки відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, колегія суддів вважає, що перебування ОСОБА_8 на посаді проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України до визначеного слідчим суддею часу є неможливим з огляду на необхідність забезпечення повного та об`єктивного досудового розслідування.

За наявності таких даних колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності з вимогами ст. ст. 154 - 157 КПК України, вирішив питання про відсторонення ОСОБА_8 від займаної посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України, а тому доводи захисника, які викладені в його апеляційній скарзі стосовно відсутності підстав для відсторонення підозрюваного від посади, слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи наведене вище, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржувана ухвала слідчого судді є законною і обґрунтованою, у зв`язку з чим її необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_9 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 154 - 157, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого суддіГолосіївського районного суду міста Києва від 04 вересня 2023 року, якою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 та відсторонено від посади проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України строком до 17 жовтня 2023 року включно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_9 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117480512
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/17032/23

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Постанова від 20.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 20.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 03.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 03.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 03.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 20.09.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Постанова від 29.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 24.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні