Рішення
від 07.03.2024 по справі 156/59/24
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/59/24

Провадження № 2/156/89/24

Рядок статзвіту № 60

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

07 березня 2024 року сел. Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Федечко М.О.,

за участю секретаря судового засідання Салатюк Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження у сел. Іваничі цивільну справу № 156/59/24

за позовом ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 до Поромівської сільської ради Володимирського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом,

учасники справи:

позивач не з`явилася;

представник позивача не з`явилася;

представник відповідача не з`явився,

в с т а н о в и в :

І. Суть спору

ОСОБА_1 через свого представника адвоката Бондарук О. О. звернулася в суд з позовом до Поромівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом, покликаючись на те, що її дід - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті діда відкрилась спадщина, яка складається з ділянки та житлового будинку. Дід позивача, до дня смерті, був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_3 склав заповіт, який був посвідчений 17.05.2011 року за № 34 секретарем Старолішнянської сільської ради Іваничівського району.

В заповіті ОСОБА_3 зробив розпорядження: все майно, де б воно не було, і з чого воно не складалось, і взагалі все те, що буде йому належати на день смерті, і на що він буде мати право за Законом, в тому числі житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , заповів позивачу ОСОБА_1 .

Позивач зазначила, що в житловому будинку в якому проживав та був зареєстрований до смерті її дід, зареєстрована не була, їй не було відомо про наявність у її діда заповіту.

Стверджує, що інших спадкоємців, які б прийняли спадщину за законом після смерті її діда, немає. Спадкоємці, які могли подати заяву про надання згоди на подання позивачем, спадкоємцем за заповітом, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, немає.

В нотаріальному порядку, ОСОБА_1 не може прийняти спадщину оскільки, пропустила строк з поважних причин на прийняття спадщини, а саме необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо. (Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування»).

У зв`язку з наведеним позивач просить визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом після смерті її діда ОСОБА_3 , тривалістю в один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

Відповідачу було забезпечено право подати відзив на позовну заяву, однак такий не було подано.

ІІ. Позиція учасників справи

У судове засідання позивач та її представник не з`явилися, однак у матеріалах справи наявна заява представника ОСОБА_2 про здійснення розгляду справи без її участі та участі позивача та підтримання позовних вимог у повному обсязі (а.с. 36)

20.02.2024 року від Поромівської сільської ради Володимирського району Волинської області надійшло клопотання про розгляд справи без участі відповідача (а.с. 32, 43).

ІІІ. Процесуальні дії у справі

Ухвалою від 18.01.2024 року позовну заяву залишено без руху та надано, з дня отримання позивачем ухвали, строк 5 (п`ять днів) для виправлення недоліків.

Ухвалою від 30.01.2024 року відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження. Витребувано з Іваничівської ДНК Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру щодо ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє місце проживання: АДРЕСА_1 у разі наявності спадкової (-их) справи (справ), - її (їх) копію, також інформацію щодо всіх наявних заповітів спадкодавця (заповідача), - їх копії. Витребувано з Поромівської сільської ради, Володимирського району Волинської області інформацію про осіб, які фактично проживали та були зареєстрованими за адресою: АДРЕСА_1 , станом на день смерті спадкодавця ОСОБА_3 , тобто станом на 10.12.2012 року.

20.02.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 07.03.2024 року.

В судове засідання 07.03.2024 учасники справи не з`явилися.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Сторони скористалися наданим їм правом та, відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявили клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності. Відтак, підстави для відкладення розгляду справи відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріалисправи,всебічно іповно з`ясувавшивсі фактичніобставини,на якихґрунтується позов,об`єктивнооцінивши докази,які маютьюридичне значеннядля розглядусправи івирішення спорупо суті,судом встановленонаступне.

ІV. Обставини справи, встановлені судом

10.12.2012 року відкрилась спадщина внаслідок смерті ОСОБА_3 що підтверджено копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , видане 12.12.2012 року (а.с. 6).

За життя ОСОБА_3 склав заповіт, посвідчений секретарем сільської ради Іваничівського району Волинської області Матвєєвою Г.І. 17.05.2011 року за № 34. Спадкоємцем зазначеного в заповіті майна є внучка, позивач по справі ОСОБА_1 (а.с. 7).

Відповідно до копії Інформаційної довідки із Спадкового реєстру № 74821998 від 21.11.2023, спадкових справ за прізвищем ОСОБА_3 в реєстрі не значиться (а.с. 8).

Згідно копії Витягу з погосподарської книги № 6 за 2016-2023 роки, по особовому рахунку № НОМЕР_2 , будинок з надвірними будівлями та спорудами належить ОСОБА_3 і знаходиться в АДРЕСА_1 , рік побудови будинку 1967. (а.с. 9).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 виданого 02.02.2022 року, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 10).

Згідно копії витягу з рішення Старолішнянської сільської ради від 21.10.1993 року за № 16/3, ОСОБА_3 було передано у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд 0,15 гектарів, для ведення особистого селянського господарства 0,34 гектара. (а.с. 11).

Відповідно до інформаційної довідки із Спадкового реєстру № 75779447 від 12.02.2024 року, спадкова справа на ім`я ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в Іваничівській ДНК не заводилась (а.с. 33).

Згідно копії довідки № 45 від 16.02.2024 року виданої Поромівською сільською радою, встановлено, що згідно запису в погосподарській книзі № 6, особовий рахунок № НОМЕР_2 , гр. ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє місце проживання: АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_3 за вищевказаною адресою була зареєстрована та проживала: дружина ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 - 29.01.2022 р.), внучка ОСОБА_1 проживала без реєстрації (а.с. 35).

Відповідно до інформаційної довідки із Спадкового реєстру № 75897337 від 20.02.2024 року, спадкова справа на ім`я ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в Іваничівській ДНК не заводилась, заповіти щодо даної особи не посвідчувались (а.с. 44-45).

Відповідно до інформаційної довідки із спадкового реєстру ( заповіти/спадкові договори), станом на 20.02.2024 року, 17.05.2011 Старолішнянською сільською радою посвідчено заповіт заповідача ОСОБА_3 , номер в реєстрі нотаріальних дій 34, заповіт чинний.

V. Застосоване судом законодавство

В статті 55КонституціїУкраїни закріплено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно ст.15ЦКУкраїни кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до положень ст.12ЦПКУкраїни цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом і кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (статті 12 і 81 ЦПК).

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 13 ЦПК).

Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання (ч. 1 ст. 82 ЦПК).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч. 1 ст. 76 ЦПК).

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень (ст. 77 ЦПК).

Згідно ст.78ЦПКУкраїни суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

У відповідності до ст.79ЦПКУкраїни достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Статтею 80ЦПКУкраїни визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до положень ст.89ЦПКУкраїни суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно ст. 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Статтею 1216 ЦК Українивизначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 ЦК України).

У відповідності до вимог ч. ч. 2, 3 ст. 1254 ЦК України заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

У відповідності до статті 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною першою статті 1269 ЦК Українипередбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною третьою статті 1272 ЦК Українипередбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини у такому випадку потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Аналогічні за змістом висновки викладені у постановах Верховного Суду України від 23 серпня 2017 року у справі № 6-1320цс17, від 06 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17. З вказаними висновками погодився Верховний Суд у постановах від 12 вересня 2018 року у справі № 484/3221/17 (провадження № 61-22510св18), від 10 січня 2019 року у справі № 263/1221/17 (провадження № 61-18261св18), від 25 березня 2020 року у справі № 642/2539/18-ц (провадження № 61-5609св19), від 21 вересня 2020 року у справі № 130/2517/18 (провадження № 61-14962св19).

Виконуючи завдання цивільного судочинства, окрім основних принципів: справедливості, добросовісності та розумності, суд касаційної інстанції у окремих своїх постановах керується аксіомою цивільного судочинства: «Placuit in omnibus rebus praecipuum esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem», яка означає «У всіх юридичних справах правосуддя й справедливість мають перевагу перед строгим розумінням права».

VI. Висновки суду

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , 17.05.2011 року склав заповіт, який зареєстрований в реєстрі за № 34. Відповідно до заповіту, ОСОБА_3 заповів своє майно внучці - позивачу ОСОБА_1 .

Станом на 12.02.2024 року, спадкова справа на ім`я ОСОБА_3 не заводилася, інші особи, які б фактично прийняли спадщину відсутні.

Беручи до уваги вищенаведені, викладені у позовній заяві пояснення ОСОБА_1 щодо пропуску нею строку для прийняття спадщини, які підтверджуються матеріалами справи, враховуючи те, що позивач на час відкриття спадщини проживала із спадкодавцем ОСОБА_3 , однак зареєстрована не була, про наявність заповіту на її ім`я дізналася поза межами строку, передбаченого ч. 1ст. 1270 ЦК України, суд вважає, що вказані обставини свідчать про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини, адже пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця при поданні заяви про прийняття спадщини. Таким чином, з огляду на наведені положення закону та враховуючи встановлені судом обставини справи, суд вважає, що є всі підстави для задоволення позовних вимог і визначення позивачу додаткового строку терміном один місяць, який буде достатнім для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76- 81, 89, 141, 206, 247, 258, 259, 263- 265, 268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 до Поромівської сільської ради Володимирського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом - задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , терміном один місяць з дня набрання чинності рішенням суду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення абоухвала судуне буливручені удень його(її)проголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження: на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація щодо сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: ОСОБА_2 , адреса: 45400, м. Нововолинськ, Б-р. Шевченка, 7, Волинська область.

Відповідач: Поромівська сільська рада, ЄДРПОУ 42854592, місцезнаходження: 45311, с. Поромів, вул. Центральна, 1-б, Володимирський район Волинська область.

Повний текст рішення складено 07 березня 2024 року.

Суддя М. О. Федечко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117489381
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом, учасники справи: позивач не з`явилася; представник позивача не з`явилася; представник відповідача не з`явився

Судовий реєстр по справі —156/59/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні