Ухвала
від 06.03.2024 по справі 358/1451/23
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/1451/23 Провадження № 2/358/249/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання явки відповідача

в судове засідання обов`язковою

06 березня 2024 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Романенко К.С.,

при секретарі Шпак К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області, служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Богуславської міської ради про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому просить позбавити відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та стягнути з відповідача на свою користь судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

Ухвалою судді Богуславського районного суду Київської області Романенко К.С. від 19 вересня 2023 року позовна заява ОСОБА_1 прийнята до розгляду та призначено у справі підготовче судове засідання (а.с. 17).

Ухвалою Богуславського районного суду Київської області від 26 лютого 2024 року закрито підготовче провадження по цивільній справі та призначено до судового розгляду (а.с. 117).

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надавши суду заяву про розгляд справи без її участі та підтримання позовних вимог.

Відповідач по справі - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, надавши суду заяву від 28.10.2023 про визнання позовних вимог ОСОБА_1 про позбавлення його батьківських прав відносно їхніх неповнолітніх дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2. Справу просить розгляду без його участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - органу опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області Марина Валеріївна Малохатько, надала суду заяву про проведення розгляду справи без участі представника третьої особи, та з урахуванням висновку органу опіки і піклування від 27.10.2023, просила відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовної заяви в повному обсязі.

Так, згідно висновку виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області за № 03-26/2753, складеного 27.10.2023 вбачається, що керуючись ст. 164, п. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України, ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», постановою пленуму ВСУ від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», уважно розглянувши зібрані матеріали стосовно участі батька ОСОБА_2 у вихованні дітей, враховуючи відсутність жодних фактів та беззаперечних доказів, які б доводили винну поведінку батька, його свідоме нехтування своїми батьківськими правами та обов`язками, повне відсторонення від виконання покладених на нього юридичних обов`язків по вихованню та утриманню дітей (аліменти на дітей не стягувались, що може свідчити про добровільне виконання батьком обов`язку щодо утримання дітей), небажання спілкуватися з ними тощо; зміну постійного місця проживання дітей, що позначилось на регулярності та можливості зустрічі батька з дітьми в умовах масштабної агресії РФ проти України, беручи до уваги недоведеність позивачем обставин, на які вона посилається як на підставу своїх позовних вимог, орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, враховуючи думку комісії з питань захисту дитини (протокол № 25 від 25.10.2023) просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, прийшов до висновку недоцільним позбавлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав по відношенню малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 42-44, 45).

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Богуславської міської ради в судове засідання не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно пункту третього частини другої статті 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Суд вважає, що подальший розгляд справи без додаткових пояснень відповідача щодо пред`явленого позову є неможливим, оскільки відповідач позов визнає в повному обсязі, а орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, прийшов до висновку недоцільним позбавлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав по відношенню малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відтак суд позбавлений можливості встановити винну поведінку батька ОСОБА_2 , чи свідомо він нехтує своїми батьківськими правами та обов`язками, чи повністю відсторонився від виконання покладених на нього юридичних обов`язків по вихованню та утриманню дітей, що є предметом спору.

Тому, необхідно роз`яснити відповідачу, що його явка у судове засідання є обов`язковою, заява про розгляд справи у його відсутність не приймається.

Відповідно до положень статті 223 ЦПК України, суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

Оглянувши матеріали справи, та враховуючи те, що від дотримання чи не дотримання принципу змагальності залежить питання про законність та обґрунтованість вирішення справи по суті, тому для доведення тих обставин, на які посилається позивач, як на підставу позовних вимог, суд вважає потрібним визнати обов`язковою явку в судове засідання відповідача ОСОБА_2 для надання пояснень відносно позову та дачі особистих пояснень в судовому засіданні.

Відповідно до пункту п`ятого частини другої статті 223 ЦПК України, суд вправі відкласти розгляд справи в судовому засіданні, якщо визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 43, 223, 259, 260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Визнати обов`язковою явку у судове засідання відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 по розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області, служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Богуславської міської ради про позбавлення батьківських прав.

Розгляд справи відкласти на 20 березня 2024 року на 10 годину 00 хвилин.

Копію ухвали направити відповідачу ОСОБА_2 , для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: суддя К. С. Романенко

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117499373
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —358/1451/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні