Ухвала
від 07.03.2024 по справі 905/1977/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

07.03.2024р. Справа № 905/1977/21

за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , рік народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) в особі представника - адвоката Оніпко Наталії Олександрівни (свідоцтво № 4401 від 04.07.2012, адреса: 85004, Донецька область, м. Добропілля, пров. Європейський, 37, ел. пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 )

про визнання кредиторських вимог до боржника у сумі 300000,00 грн., -

ініціюючий кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЕТ-ЮА" (код ЄДРПОУ 36029113),

боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ" (код ЄДРПОУ 37014600),

про банкрутство, -

ліквідатор: арбітражний керуючий Курбанов Назім Вахід-Огли (свідоцтво № 1062 від 19.06.2013), -

суддя Величко Н.В.

ВСТАНОВИЛА:

У провадженні Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа № 905/1977/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ", ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Курбанова Назіма Вахід-Огли.

Повідомлення про визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ" оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України 12.10.2022 за № 69364.

Через підсистему «Електронний суд» 06.03.2024 надійшла заява ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Оніпко Наталії Олександрівни про визнання кредиторських вимог до боржника у вигляді відшкодування моральної шкоди у розмірі 300000 грн. (триста тисяч гривень), які виникли на підставі рішення Добропільського міськрайонного суду від 17.04.2023 та постанови Дніпровського апеляційного суду від 26.07.2023 по справі No 227/4092/21.

Одночасно заявник просить звільнити його від сплати судового збору.

Частиною 4 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутство встановлено, що у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

Згідно з частиною 5 статті 59 Кодексу України з процедур банкрутство заява з вимогами поточного кредитора має відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 45 цього Кодексу. До заяви з вимогами поточного кредитора застосовуються положення статті 46 цього Кодексу.

До заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника. Заява підписується кредитором або його уповноваженим представником. Господарський суд зобов`язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Кодексу та Господарського процесуального кодексу України, про що постановляється ухвала, в якій зазначається дата попереднього засідання суду (ч. 3 ст. 45 КУзПБ).

За подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом; заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство; заяви про розірвання мирової угоди, укладеної у справі про банкрутство, або визнання її недійсною ставка судового збору становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору. (пп. 10 п. 2 ч. 2, ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до п. 15 ч.1 ст.5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються фізичні особи (крім суб`єктів підприємницької діяльності) - кредитори, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, - після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Як вбачається з матеріалів поданої заяви, заявник просить суд визнати грошові вимоги до боржника у вигляді відшкодування моральної шкоди спричиненої заявнику смертю фізичної особи, предметом розгляду є захист прав з відшкодування шкоди життю та здоров`ю, заявник є особою похилого віку, пенсіонером а тому звільняється від сплати судового збору в силу прямої норми Закону.

Подана заява з грошовими вимогами до боржника відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, тому приймається судом та призначається до розгляду у судовому засіданні.

На дату постановлення цієї ухвали запроваджений в Україні воєнний стан триває, відповідно, продовжено особливий режим роботи Господарського суду Донецької області в умовах воєнного стану, запроваджений розпорядчими актами керівництва суду (наказ від 28.02.2022 № 20, розпорядження від 15.04.2022 № 9-р та рішення зборів суддів Господарського суду Донецької області № 2 від 13.06.2022, розпорядження від 25.05.2023 № 6-р «Про організацію роботи Господарського суду Донецької області»).

Беручи до уваги наявність загрози життю, здоров`ю учасників судового провадження при перебуванні у приміщенні Господарського суду Донецької області в місті Харкові (відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» Харківська міська територіальна громада включена до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій), враховуючи рекомендації Ради суддів України від 02.03.2022, тимчасово до усунення вищезазначених обставин, на час існування небезпеки для учасників провадження, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Господарського суду Донецької області, можливість участі у судовому засіданні учасників справи або їх представників безпосередньо у приміщенні суду є обмеженою, тому судові засідання за особистої участі учасників судового процесу не проводяться.

Разом із тим, на теперішній час відновлена технічна можливість брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, або з використанням власних технічних засобів, у порядку визначеному ст. 197 Господарського процесуального кодексу України.

Учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів. (ч. 3 ст. 196 ГПК України).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 9, 45, 46, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 2, 12, 114, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Призначити до розгляду заяву ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Оніпко Наталії Олександрівни про визнання кредиторських вимог до боржника у вигляді відшкодування моральної шкоди у розмірі 300000 грн. (триста тисяч гривень) в судовому засіданні на 02.04.2024 року о 11:30 год. (приміщення суду, зал судового засідання № 318)

2. Визнати явку уповноважених представників сторін у судове засідання не обов`язковою.

3. Зобов`язати ліквідатора боржника у строк до 26.03.2024 надати суду повідомлення про визнання або відмову у визнанні заявлених кредиторських вимог, з наданням відповідних доказів на підтвердження аргументів, копії яких надіслати заявнику, а докази надсилання надати суду.

4. Повідомити, що участь у судовому засіданні можлива для учасників справи виключно в режимі відеоконференції та відбудеться лише за умови наявності об`єктивних обставин, які забезпечать безпеку проведення судового засідання у приміщенні Господарського суду Донецької області.

5. Роз`яснити сторонам їх право подавати до суду заяви про розгляд справи в їхній відсутності за наявними матеріалами в порядку частини третьої статті 196 ГПК України.

6. Звернути увагу сторін, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 № 3200-IX. Зокрема, приписами частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону, з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

7. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua

8. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання 07.03.2024 та не підлягає оскарженню.

Суддя Н.В. Величко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117506326
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1977/21

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Постанова від 18.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Попков Денис Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні