Ухвала
від 06.03.2024 по справі 754/7092/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Головуючий у суді першої інстанції: Панченко О.М.

У Х В А Л А

6 березня 2024 року місто Київ

справа №754/7092/23

провадження№22-ц/824/8154/2024

Київський апеляційний суд в складі судді-доповідача Шкоріної О.І., вирішуючи питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)на рішення Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року у справі запозовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року частково задоволені позовні вимоги ОСОБА_1 до Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Визнано незаконним та скасовано наказ "Про звільнення ОСОБА_1 " від 3 травня 2023 року №82/к з посади старшого організатора ритуалу кремаційного цеху Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" відповідно до п.3 ст.40 КЗпП України.

Поновлено ОСОБА_1 на посаді старшого організатора ритуалу кремаційного цеху Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА).

Стягнуто з Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) на користь ОСОБА_1 заробітну плату за вимушений прогул з 3 травня 2023 року по 19 грудня 2023 року у розмірі 50 725,95 грн. та моральну шкоду в розмірі 5 000 грн.

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Стягнуто з Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) на користь ОСОБА_1 1073,60 грн. понесених судових витрат зі сплати судового збору.

Стягнуто з Ритуальної служби СКП «Київський крематорій» виконавчого органу Київради (КМДА) на користь держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Рішення в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді старшого організатора ритуалу кремаційного цеху Ритуальної служби СКП «Київський крематорій» виконавчого органу Київради (КМДА) допущено до негайного виконання.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, представник відповідача Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) - Чехоєва Н.М. 7 лютого 2024 року засобами поштового зв`язку подала апеляційну скаргу, в порядку ст.355 ЦПК України, безпосередньо до Київського апеляційного суду.

16 лютого 2024 року Київський апеляційний суд витребував зДеснянського районного суду м.Києва справу№754/7092/23 за позовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

27 лютого 2024 року до Київського апеляційного суду з Деснянського районного суду м.Києва надійшла цивільна справа №754/7092/23.

Апеляційна скарга не може бути прийнята Київським апеляційним судом до провадження, оскільки, особою, яка її подала не в повному обсязі сплачений судовий збір.

Статтею 2 Закону України "Про судовий збір", передбачено, що платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно п.6 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду справляється судовий збір у 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем сплачується судовий збір 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою сплачується судовий збір 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на день подання позовної заяви (2023 рік) становило 1073, 60 грн.

На день подання позову до суду ( 2023 рік) прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 2684 грн.

За подання позову до суду ОСОБА_1 мала б сплатити судовий збір в сумі 4294,40 грн.

В апеляційні скарзі відповідач Ритуальна служба СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) просить рішення Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Враховуючи наведене, відповідач за подання апеляційної скарги на рішення суду повинен сплатити судовий збір за двома вимогами немайнового характеру (визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі) в сумі 3220, 80 грн. ((1073,60 грн. + 1073,60 грн.=2147,20 грн.) х 150%) та двома вимогами майнового характеру (стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди) 3220, 80 грн. ((1073,60 грн. + 1073,60 грн.=2147,20 грн.) х 150%), а разом 6441,60 грн.

Оскільки відповідач за подання апеляційної скарги на рішення суду сплатив судовий збір лише в сумі 1818 грн., то останній має доплатити 4623,60 грн.

Враховуючи наведене, апелянт має доплатити судовий збір в розмір 4623,60 грн. на реквізити Київського апеляційного суду: ГУК м. Києва у Солом`янському районі 22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, рахунок отримувача: UA 548999980313101206080026010; Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача: 899998, код класифікації доходу бюджету 22030101 призначення платежу: судовий збір за апеляційною скаргою на рішення суду від ____ у справі унікальний №____ , ((ПІБ) чи назва установи, організації), Київський апеляційний суд, адреса суду м. Київ, вул. Солом`янська, буд.2-а.

Платіжний документ про сплату судового збору необхідно надати суду.

Крім того, особою, яка подала апеляційну скаргу не зазначено в апеляційній скарзі відомості про наявність абро відсутність електронного кабінету, номери засобів зв`язку, адресу електронної пошти (за наявності) /п.2 ч.2 ст. 356 ЦПК України/.

В тексті апеляційної скарги представник відповідача Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) - Чехоєва Н.М. просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення, посилаючись на те, що суд в судовому засіданні оголосив вступну та резолютивну частини рішення, копію повного тексту оскаржуваного рішення вона, як представник відповідача, отримала лише 18 січня 2024 року, що підтверджується розпискою.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заявлене клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст. 272 ЦПК України у разі проголошення в судовому засіданні скороченого рішення суд надсилає учасникам справи копію повного судового рішення протягом двох днів з дня його складення в електронній формі у порядку, встановленому законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення (ч.1 ст. 354 ЦПК України).

Відповідно до ч.2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були врученні у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: зокрема, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

19 грудня 2023 року Деснянський районний суд м.Києва ухвалив рішення у справі за позовомОСОБА_1 до Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. В судовому засідання оголошена вступна та резолютивна частини рішення.

Дата складення повного рішення Деснянським районним судом м.Києва не зазначена.

Повний текст рішення оприлюднений Деснянським районним судом м.Києва у Єдиному Державному реєстрі судових рішень 27 грудня 2023 року.

Матеріали справи не містять інформації щодо направлення Деснянським районним судом м.Києва в порядку ч.3 ст.272 ЦПК України копії оскаржуваного судового рішення на адресу Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА).

Копію оскаржуваного рішення представник відповідача Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) - Чехоєва Н.М., за попередньо поданою 8 січня 2024 року заявою, отримала лише 18 січня 2024 року, що підтверджується розпискою / том №2, а.с.162/.

Апеляційну скаргу представник відповідача Ритуальної служби СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) - Чехоєва Н.М. подала 7 лютого 2024 року засобами поштового зв`язку, безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст.2, ст. 17 ЦПК України, ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Враховуючи наведене суд вважає, що строк на апеляційне оскарження рішення Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року пропущений відповідачем Ритуальною службою СКП "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (КМДА) з поважних причин, а тому такий підлягає поновленню.

Керуючись ст. ст. 185, 354, 356, 357 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити, поновити Ритуальній службі Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) строк на апеляційне оскарження рішення Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року.

Апеляційну скаргу Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)на рішення Деснянського районного суду м.Києва від 19 грудня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди - залишити без руху, встановивши строк для усунення недоліків, викладених у мотивувальній частині ухвали, протягом десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Роз`яснити Ритуальній службі Спеціалізованого комунального підприємства "Київський крематорій" виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що у випадку не усунення у встановлений термін недоліків, апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута особі, яка її подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.І. Шкоріна

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117508297
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —754/7092/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні