Ухвала
від 07.03.2024 по справі 320/28535/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/28535/23

УХВАЛА

07 березня 2024 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Оксененка О.М.,

суддів: Аліменка В.О.,

Мельничука В.П.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Головного управління ДПС у Чернігівській області про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за апеляційними скаргами Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Чернігівській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 13 листопада 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної податкової служби України третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління ДПС у Чернігівській області про визнання протиправним та скасування наказу, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до Київського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державної податкової служби України третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління ДПС у Чернігівській області, в якому просив суд: визнати протиправним та скасувати наказ Державної податкової служби України від 04.08.2023 року № 16-дс про накладення дисциплінарного стягнення, яким до ОСОБА_1 застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення із займаної посади державної служби за вчинення ним дисциплінарного проступку, передбаченого п. 1 частини другої ст. 65 Закону України «Про державну службу».

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 13 листопада 2023 року позовні вимоги задоволено.

Визнано протиправним та скасовано наказ Державної податкової служби України від 04.08.2023 року № 16-дс «Про накладення дисциплінарного стягнення», яким застосовано до заступника начальника ГУ ДПС у Чернігівській області ОСОБА_1 дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з займаної посади державної служби за вчинення ним дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 1 частини другої статті 65 Закону №899-VІІІ, у перший день після виходу на роботу.

Відповідач та третя особа, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, подали апеляційні скарги, в яких просять скасувати вказане судове рішення та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог - відмовити.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 05.02.2024 відкрито апеляційне провадження за апеляційними скаргами Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Чернігівській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 13 листопада 2023 року та призначено у відкритому судовому засіданні на 22 лютого 2024 року.

22 лютого 2024 року ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, вирішено оголосити перерву у розгляді справі до наступного судового засідання, яке призначено на 14.03.2024 на 14 год 40 хв.

У подальшому, на адресу суду апеляційної інстанції надійшло клопотання від третьої особи про проведення судового засідання в режимі відеоконференції в приміщенні Чернігівського окружного адміністративному суді з огляду на неможливість прибуття у судове засідання з причин територіальної віддаленості від Шостого апеляційного адміністративного суду (місто Чернігів), та постійні масовані ракетні обстріли.

Розглянувши подане третьою особою клопотання, суд дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення, зважаючи на таке.

Так, положеннями статті 195 КАС України визначений порядок участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

У відповідності до частини першої ст. 195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно з частиною шостою статті 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання (частина восьма статті 195 КАС України).

Отже, адміністративним процесуальним законодавством регламентовано право учасників адміністративного процесу на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Оскільки клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції подане у порядку та у строки, передбачені другою сьомою ст. 195 КАС України, з метою забезпечення передбаченого Конституцією України права на доступ до правосуддя, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання та вирішити питання про участь третьої особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у Чернігівському окружному адміністративному суді.

Керуючись ст.ст. 195, 243, 246, 311, 321, 325 КАС України,

У Х В А Л И В :

Клопотання Головного управління ДПС у Чернігівській області про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити.

Призначити розгляд апеляційної скарги Головного управління ДПС у Чернігівській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 13 листопада 2023 року у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції на 14 березня 2024 року о 14 год. 40 хв. в приміщенні Шостого апеляційного адміністративного суду за адресою: м. Київ, вул. Князів Острозьких, 8, корп. 30, зал №14.

Доручити забезпечення проведення судового засідання у режимі відеоконференції Чернігівському окружному адміністративному суді (14005, м. Чернігів, вул. Київська, 23, inbox@adm.cn.court.gov.ua) за участі третьої особи - Головного управління ДПС у Чернігівській області.

Копію ухвали про участь Головного управління ДПС у Чернігівській області в судовому засіданні в режимі відеоконференції направити Чернігівському окружному адміністративному суду та Головному управлінню ДПС у Чернігівській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.М. Оксененко

Судді В.О. Аліменко

В.П. Мельничук

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117513043
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —320/28535/23

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Постанова від 14.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Постанова від 14.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 06.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Рішення від 13.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні