Ухвала
від 08.03.2024 по справі 911/579/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"08" березня 2024 р. Справа № 911/579/24

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна»

до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни

про стягнення 19 018, 00 гривень

установив:

07.03.2024 через підсистему «Електронний суд» Товариство з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» (далі - ТОВ «Вікс Вондер Україна» / позивач) подало позовну заяву до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни (далі - ФОП Устименко О.В. / відповідач) про стягнення 19 018, 00 грн заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовано порушенням відповідачем умов договору купівлі-продажу № 2412201 від 24.12.2020 в частині обов`язку з повної та своєчасної оплати вартості отриманого товару.

Дослідивши матеріали позовної заяви ТОВ «Вікс Вондер Україна», суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на таке.

Приписами ст. 2 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) унормовано, що господарське судочинство в Україні здійснюється, зокрема, на засадах верховенства права, змагальності сторін, диспозитивності, пропорційності, неприпустимості зловживання процесуальними правами, обов`язковості судового рішення.

Суворе та неухильне дотримання зазначених принципів є запорукою досягнення завдань судочинства, що превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відкриття провадження у справі позовного провадження є визначальною стадією судового процесу і може здійснюватись судом лише у випадку відповідності поданої позовної заяви вимогам, визначеним процесуальним законом.

Згідно п. 2, 3, 5, 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема:

-відомості про місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс сторін та інших учасників справи; відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

-зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

-виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

-зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Однак ТОВ «Вікс Вондер Україна» в позовній заяві вказало, що місцем проживання відповідача є: 08717, с. Хотів, вул. Б. Хмельницького, 1, кв. 69.

Водночас місцезнаходженням відповідача згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено: вул. Хмельницького Б., буд. 1, кв. 69, с. Хотів, Київська обл., 08171, відтак зазначена позивачем у позовній заяві адреса місцезнаходження відповідача є неповною.

Крім того, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, ТОВ «Вікс Вондер Україна» у позовній заяві не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету в сторін.

Поряд з тим на виконання вимог п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України ціна позову зазначена позивачем як « 19 018, 00 грн», при цьому в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 11 134, 86 грн.

Враховуючи викладене, ціна позову не відповідає сумі коштів, що заявлена до стягнення.

Згідно приписів ч. 1 ст. 14, ч.1 ст. 73, ч. 4 ст. 74, ст. 91, ч. 2 ст. 164 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

В порушення приписів пп. 5, 8 ч. 3 ст. 162, ст. 164 ГПК України зазначена позовна заява не містить пояснень стосовно доказів, із відповідним їх наданням, на підтвердження викладених у позові обставин щодо звернення ТОВ «Вікс Вондер Україна» до відповідача з претензією про сплату боргу.

Попри вказане позивачем не зазначено про наявність / відсутність у нього відповідних доказів та / або неможливості їх подання разом з позовною заявою.

В розрізі викладеного суд звертає увагу, що саме лише посилання на встановлення певних обставин та суб`єктивні міркування про доцільність подання доказів на підтвердження викладених у позові обставин не є підставою для звільнення позивача від обов`язку виконати покладені на нього процесуальні обов`язки передбачені наведеними приписами ГПК України.

Крім того позовна заява також не містить відомостей про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви.

В розрізі вказаного суд звертає увагу позивача на те, що відсутність в особи, яка подає копії документів, їх оригіналів не звільняє таку особу від дотримання процедури отримання таких доказів та подання їх у належним чином засвідченій копії.

Відповідно до приписів ст. 164 та 172 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Однак документів, які підтверджують відправлення ФОП Устименко О.В. копії позовної заяви і доданих до неї документів, у розумінні вказаних процесуальних приписів до позовної заяви не додано.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, беручи до уваги наведені нормативні приписи та встановленні судом порушення зазначених норм процесуального законодавства при зверненні позивача до суду із відповідним позовом, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви ТОВ «Вікс Вондер Україна» без руху та надання строку для усунення відповідних недоліків десять днів з дня вручення зазначеної ухвали.

В розрізі вказаного, суд звертає увагу позивача на те, що:

-стадія залишення позову без руху/відкриття провадження у справі не є формальною та не може зводитись лише до подання позивачем будь-якого розрахунку заявлених до стягнення сум, без його обґрунтування обставинами та відповідними доказами;

-позивач, стверджуючи про існування певної обставини подає відповідні докази або вказує на такі докази та зазначає про неможливість їх подання;

-реалізація особою права на подання позову та інших заяв, клопотань до суду здійснюється шляхом дотримання визначеної процесуальним законом процедури (порядку), яка передбачає виконання чітких та передбачуваних вимог Господарського процесуального кодексу України щодо форми, змісту заяв, документів, які додаються до них, недотримання яких має відповідні процесуальні наслідки для заявника;

-наявність у особи певних прав та можливостей їх захисту та, відповідно, процесуального права на розпорядження своїми правами щодо подання позову, визначення предмета спору на власний розсуд, не звільняє заявника від обов`язку дотримання правил подання позову, унормованих процесуальними приписами, зокрема ст. 162 ГПК України;

-обов`язком суду при розгляді справи є дотримання вимог щодо всебічності, повноти й об`єктивності з`ясування обставин справи та оцінки доказів;

-усебічність та повнота розгляду передбачає з`ясування усіх юридично значущих обставин та наданих доказів з усіма притаманними їм властивостями, якостями та ознаками, їх зв`язків, відносин і залежностей; усебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин справи забезпечує, як наслідок, постановлення законного й обґрунтованого рішення;

-норми процесуального права побудовані на чіткій позиції дисциплінованості як суду так і учасників справи, а зазначене покладено в основу засад господарського судочинства з метою спрощення судового розгляду справи, скорочення судового розгляду, а також розвитку поваги в учасників справи один до одного так і до суду.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1.Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» без руху.

2.Усунути виявлені недоліки протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали через подання до суду:

1)письмових пояснень із зазначенням:

-відомостей щодо повної адреси місцезнаходження відповідача;

-відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін;

-додаткових письмових обґрунтувань ціни позову;

-наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

2)письмових пояснень стосовно доказів та, відповідно, і самих доказів на підтвердження викладених у позові обставин звернення Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни з претензією про сплату боргу або пояснень про наявність / відсутність у позивача зазначених доказів та / або неможливості їх подання разом з позовною заявою;

3)документів, що підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

3.Повідомити учасників справи про можливість:

-надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку;

-отримати інформацію щодо справи, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі «Судова влада України» в Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена окремо від рішення суду відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526404
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/579/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні