Ухвала
від 23.04.2024 по справі 911/579/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"23" квітня 2024 р. Справа № 911/579/24

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В.,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна»

до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни

про стягнення 19 018, 00 гривень

установив:

07.03.2024 через підсистему «Електронний суд» Товариство з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» (далі - ТОВ «Вікс Вондер Україна» / позивач) подало позовну заяву до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни (далі - ФОП Устименко О.В. / відповідач) про стягнення 19 018, 00 грн заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовано порушенням відповідачем умов договору купівлі-продажу № 2412201 від 24.12.2020 (далі спірний договір) в частині обов`язку з повної та своєчасної оплати вартості отриманого товару.

Господарський суд Київської області ухвалою від 08.03.2024 залишив позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» без руху, постановив виявлені недоліки усунути протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали.

19.03.2024 через підсистему «Електронний суд» Товариство з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» подало заяву про усунення недоліків, відповідно до змісту якої надало пояснення стосовно заявленого позову та докази на їх підтвердження.

Господарський суд Київської області ухвалою від 22.03.2024 у справі № 911/579/24, зокрема, прийняв до розгляду позовну заяву ТОВ «Вікс Вондер Україна» та відкрив провадження у справі; постановив розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, без проведення судового засідання; зобов`язав ТОВ «Вікс Вондер Україна» до 29.03.2024 виконати вимоги ухвали Господарського суду Київської області від 08.03.2024 у справі № 911/579/24 в частині необхідності надання:

-письмових пояснень із зазначенням додаткових обґрунтувань ціни позову;

-доказів на підтвердження викладених у позові обставин звернення Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни з претензією про сплату боргу;

-документів, що підтверджують відправлення відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів.

Станом на дату постановлення цієї ухвали позивач вимоги ухвали Господарського суду Київської області від 22.03.2024 у справі № 911/579/24 не виконав, про причини невиконання суд не повідомив.

Перевіривши матеріали означеної справи, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви ТОВ «Вікс Вондер Україна» без руху з огляду на таке.

Відповідно до ч. 11 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Так, згідно ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» № 211 від 12.05.2006, передбачено, що при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107 (рис. 27), а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Звіти, розрахункові документи та декларації від платників податку на адресу податкових органів приймаються із зазначенням в опису поіменного їх переліку та загальної суми оголошеної цінності. Опис ф. 107 вкладається до листа (бандеролі) з оголошеною цінністю. У разі заповнення відправником 2-х примірників опису ф. 107, другий примірник, оформлений належним чином, видається відправнику.

За таких обставин направлення поштової кореспонденції з описом вкладення (на відміну від інших відправлень), підтверджує вміст конверту, в якому направляється відповідне відправлення.

Отже, звертаючись до суду із позовом, на позивача покладений обов`язок додати документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, які надсилаються іншій стороні, та який має містити номер поштового відправлення, місце призначення та найменування адресата.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.08.2023 у справі № 513/988/19.

Однак з матеріалів справи випливає, що позивач покладеного на нього ч. 1 ст. 172 ГПК України обов`язку не виконав.

Крім того згідно приписів п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

На виконання вимог п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України ТОВ «Вікс Вондер Україна» визначило ціну позову у розмірі 19 018, 00 грн, тоді як в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 11 134, 86 грн.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про невідповідність заявленої до стягнення суми коштів визначеній позивачем ціні позову.

Згідно приписів ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 73, ч. 4 ст. 74, ч. 2 ст. 164 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Проте, в порушення приписів ч. 2 ст. 164 ГПК України, ані позовна заява, ані заява про усунення недоліків не містять доказів на підтвердження викладених у позові обставин звернення ТОВ «Вікс Вондер Україна» до відповідача з претензією про сплату боргу, що додатково підтверджується складеним Господарським судом Київської області актом № 07-13/71/2024 від 19.03.2024.

Також відповідно до пп. 5, 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення зазначених приписів, вказуючи про несплату відповідачем повної вартості поставленого згідно спірного договору товару, ТОВ «Вікс Вондер Україна» не зазначило доказів, із відповідним їх наданням, на підтвердження відповідно викладених обставин, як-то: банківські виписки / довідка по рахунку позивача та / або бухгалтерська довідка.

Попри вказане позивач також не зазначив про наявність / відсутність у нього відповідних доказів та / або неможливість їх подання разом з позовною заявою.

В розрізі викладеного суд звертає увагу позивача на те, що:

-згідно приписів ст. 14, 74, 164 ГПК України суд позбавлений права збирати докази з власної ініціативи, тоді як позивач зобов`язаний вказати якими саме доказами підтверджуються викладені ним у позові обставини та, відповідно, надати такі докази або повідомити суд про неможливість їх надання;

-приписи ст. 73, 74, 164 ГПК України не звільняють позивача, у разі самого лише посилання на певні обставини, від обов`язку надати докази на підтвердження викладених у заяві обставин або зазначити про такі докази із наведенням причин їх неподання.

До того ж згідно пп. 5.6, 5.7, 5.8 спірного договору сторонами погоджено, що:

-право власності на товар та ризик випадкової втрати або пошкодження товару переходить до покупця з моменту отримання товару зі складу покупця (при самостійному отриманні товару), або в момент передачі товару перевізнику (за умов доставки товару на склад покупця). Перехід права власності на товар визначається підписанням товарно-супровідних документів покупцем, визначених п. 5.6 договору (при самостійному отриманні товару) та перевізником (у випадку його застосування);

-при передачі товару продавець зобов`язаний передати всю необхідну документацію на товар, передбачену п. 5.6 договору, а покупець зобов`язаний прийняти товар, здійснити перевірку йог кількості та якості відповідно до чинного законодавства України і підписати всі необхідні документи, що підтверджують передачу товару;

-продавець здійснює передачу товару покупцю з наданням наступних документів: видаткова накладна; рахунок-фактура; товарно-транспортна накладна; документи, які засвідчують якість товару, відповідно до чинного законодавства України, за необхідності.

В підтвердження обставин виконання позивачем умов спірного договору в частині передачі (поставки) товару ФОП Устименко О.В., ТОВ «Вікс Вондер Україна» долучило до позовної заяви копію видаткової накладної № 116 від 28.01.2022.

З означеної накладної випливає, що на останній відсутні будь-які підписи позивача, проте наявна печатка Товариства з обмеженою відповідальністю «Полар Сіфуд Україна» (ідентифікаційний код 38393029). Водночас будь-яких документів на підтвердження права підписання товарно-супровідних документів Товариством з обмеженою відповідальністю «Полар Сіфуд Україна» від імені ТОВ «Вікс Вондер Україна» матеріали справи не містять.

За таких обставин, беручи до уваги наведені нормативні приписи та встановлені судом порушення зазначених норм процесуального законодавства, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви ТОВ «Вікс Вондер Україна» без руху та надання строку для усунення відповідних недоліків - п`ять днів з дня вручення зазначеної хвали.

Керуючись ст. 164, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1.Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» без руху.

2.Усунути виявлені недоліки протягом п`яти днів з дня вручення зазначеної ухвали через подання до суду:

1)письмових пояснень із зазначенням:

-додаткових письмових обґрунтувань ціни позову;

-доказів та, відповідно, наданням самих доказів на підтвердження викладених у позові обставин несплати відповідачем повної вартості поставленого згідно спірного договору товару, як-то: банківські виписки / довідка по рахунку позивача та / або бухгалтерська довідка, або пояснень про наявність / відсутність у позивача зазначених доказів та / або неможливість їх подання разом з позовною заявою;

-обставин підписання / непідписання позивачем видаткової накладної № 116 від 28.01.2022, із наданням належних доказів на їх підтвердження, та / або доказів на підтвердження права підписання товарно-супровідних документів Товариством з обмеженою відповідальністю «Полар Сіфуд Україна» від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна»;

2)доказів на підтвердження викладених у позові обставин звернення Товариства з обмеженою відповідальністю «Вікс Вондер Україна» до Фізичної особи-підприємця Устименко Олесі Володимирівни з претензією про сплату боргу;

3)документів, що підтверджують відправлення відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів (опис вкладення у цінний лист, фіскальний чек, накладна).

3.Повідомити учасників справи про можливість:

-надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку;

-отримати інформацію щодо справи, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі «Судова влада України» в Інтернеті.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена окремо від рішення суду відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118554266
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/579/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні