Ухвала
від 06.03.2024 по справі 916/4257/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог

щодо предмету спору та

відкладення розгляду справи

"06" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/4257/23(916/4395/23)Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

за участі секретаря судового засідання Большакова В.А.

дослідивши матеріали справи

за позовною заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "КРС Україна" (40024, м. Суми, вул. Харківська, буд. 14)

до відповідача: Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" (67742, Одеська обл., Білгород-Дністровський район, с. Андріївка, вул. Леніна, буд. 58)

про стягнення 100 000 грн.

у відкритому судовому засіданні за участю

представників сторін:

від позивача: Бойко Є.В. (приймав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду).

від відповідача: не з`явився;

присутні: арбітражний керуючий Вудуд Г.І., Шувалова Лейла Габіл Гизи.

СУТЬ СПОРУ: про стягнення 100 000 грн.

Судове засідання 06.03.2024р. проведено в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КРС Україна" звернулося із позовною заявою від 03.10.2023р. (вх. №4954/23 від 09.10.2023р.) до Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" про стягнення суми основного боргу в розмірі 100 000 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 30.10.2023р. (суддя - Невінгловська Ю.М.) відкрито провадження у справі №916/4395/23 за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 21.12.2023р. ухвалено передати справу № 916/4395/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КРС України" до Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" про стягнення 100 000,00 грн., для подальшого розгляду спору по суті в межах справи №916/4257/23 про банкрутство Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України".

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 16.01.2024р. суддею Грабован Л.І. прийнято справу №916/4395/23 до свого провадження для розгляду в межах справи №916/4257/23 про банкрутство Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Арбітражний керуючий Вудуд Г.І., який призначений ухвалою суду розпорядником майна Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України", звернувся із клопотанням від 05.03.2024р. (вх. №9635/24 від 06.03.2024р.) про залучення його до розгляду у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача.

Судом встановлено наступне.

Ухвалою підготовчого засідання суду від 03.04.2023р. відкрито провадження у справі №916/1014/23 про банкрутство Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України"; призначено розпорядником майна боржника Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України" арбітражного керуючого Вудуда Г.І.

На даний час провадження у справі №916/1014/23 перебуває на стадії процедури розпорядження майном боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, суд застосовує норми Господарського процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації). Розпорядник майна - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення процедури розпорядження майном (ст.1, ч. 1 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства).

До обов`язків розпорядника майна, що визначені ч.3 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема, належить вжиття заходів для захисту майна боржника, аналізу фінансово-господарського стану, виявлення (за наявності) ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства тощо.

Розглядаючи справу позовного провадження у межах справи про банкрутство, суд має, як правило, право залучити розпорядника майном боржника до справи. При цьому статус розпорядника майном як третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, видається найбільш наближеним до суті відносин, що виникають у межах основної справи про банкрутство між боржником, розпорядником майна, кредиторами та судом. Таке правило кореспондується з нормою абзацу третього частини другої статті 7 КУзПБ, згідно з якою господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними ГПК України.

Водночас, розглядаючи конкретну справу позовного провадження у межах справи про банкрутство, суд має вирішити питання залучення розпорядника майном, зважаючи на сутнісний критерій впливу такого залучення на справу про банкрутство та можливість виконання розпорядником його повноважень у справі про банкрутство.

Залучення арбітражного керуючого в такому випадку відповідатиме суті принципу концентрації спорів боржника у справі про банкрутство, оскільки таке залучення сприятиме досягненню мети банкрутства через більш повне встановлення реального майнового стану боржника та усвідомлення арбітражним керуючим обставин щодо майнового стану боржника.

Водночас розпорядник майна має відігравати певну субсидіарну роль на стороні боржника аби повідомити суду інформацію, яка буде суттєвою з огляду на розгляд справи позовного провадження саме у межах справи про банкрутство.

Вказана правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 23.06.2023р. по справі №926/1275/21.

Враховуючи викладене, зважаючи на визначені законодавством про банкрутство обов`язки розпорядника майна боржника та зважаючи на зміст та характер спірних правовідносин, суд залучає розпорядника майна Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" арбітражного керуючого Вудуда Г.І. до участі у справі №916/4257/23 (916/4395/23) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Приймаючи до уваги неявку в судове засідання відповідача, суд відкладає розгляд справи.

Згідно ч. 1 ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Ч. 2 ст. 120 ГПК України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Приймаючи до уваги те, що явка позивача та відповідача є обов`язковою, суд викликає їх у судове засідання.

Враховуючи викладене, суд повідомляє третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача арбітражного керуючого Вудуда Г.І. про відкладення розгляду справи на 18.03.2024р. о 12 год. 20 хв.

Керуючись ст.ст.50, 120, 121, 202, 216, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Залучити розпорядника майна Державного підприємства „Дослідне господарство „Андріївське" Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України" арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича до участі у справі №916/4257/23 (916/4395/23) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

2.Відкласти розгляд справи на "18" березня 2024 р. о 12:20

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань №9 (четвертий поверх), тел. 0(482)307-966.

3.Повідомити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича про відкладення розгляду справи на 18.03.2024р. о 12 год. 20 хв.

4.Запропонувати надати позивачу відповідь на відзив, а відповідачу - заперечення.

5.Запропонувати учасникам справи надати відповідь на пояснення третьої особи щодо позову.

Повну ухвалу складено та підписано 08 березня 2024р.

Копію ухвали надіслати на електронну адресу: ТОВ "КРС Україна" (uakrs1@gmail.com), ДП "ДГ "Андріївське "ІКОСГ НАНН" (dpdgand@gmail.com), арбітражного керуючого Вудуда Г.І. ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526571
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4257/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Рішення від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні