Ухвала
від 08.03.2024 по справі 924/270/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"08" березня 2024 р. Справа № 924/270/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Субботіної Л.О., розглянувши матеріали

за позовом заступника керівника Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону м. Хмельницький в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах, Міністерства оборони України м.Київ

до 1. Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська дорожньо-транспортна компанія "Воєнконверс-43" м. Хмельницький

2. Фізичної особи-підприємця Макогончука Василя Сергійовича м. Хмельницький

про визнання недійсним попереднього договору користування нерухомим державним майном від 01.01.2024 № 177/24 та зобов`язання звільнити майно

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Хмельницької області 06.03.2024 надійшла позовна заява заступника керівника Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону м. Хмельницький в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах, Міністерства оборони України до 1. Державного пілприємства Міністерства оборони України "Українська дорожньо-транспортна компанія "Воєнконверс-43" 2. Фізичної особи-підприємця Макогончука Василя Сергійовича, в якому прокурор просив визнати недійсним укладений між відповідачами попередній договір користування нерухомим державним майном від 01.01.2024 № 177/24, а саме спорудою № 516, площею 720 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Хмельницький, вул.Гарнізонна, буд. 16, а також зобов`язати відповідача 2 звільнити вказану споруду. Обґрунтовуючи позовні вимоги, прокурор вказує, що попередній договір за своєю юридичною природою не є майновим, за ним не переходить право користування майном, а визначаються умови, на яких буде укладено основний договір в майбутньому. Більш того, Законом України "Про оренду державного та комунального майна" не передбачено можливості укладення будь-яких інших договорів щодо передачі нерухомого майна фізичним або юридичним особам, окрім як за договором оренди, та не передбачена можливість укладення попередніх договорів користування державним майном. Прокурор зазначає, що оспорюваний договір містить в собі ознаки договору оренди державного майна. Водночас, оспорюваний договір укладено без дотримання норм законодавства, а саме: без відома та погодження Міністерства оборони України; неуповноваженим орендодавцем; без визначення/погодження орендної плати Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях; перед укладенням спірного договору попит на право оренди не вивчався; незалежна оцінка об`єкта оренди не проводилась; вартість об`єкта оренди та орендна плата не визначалась згідно вимог Закону. Тому такий договір підлягає визнанню недійсним, а відповідач 2 зобов`язаний звільнити спірну споруду. Оскільки позивач не вживав дій, спрямованих на захист інтересів держави, то прокурор звернувся до суду в інтересах держави в особі Міністерства оборони України в порядку ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" із даним позовом.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.03.2024, вказану позовну заяву передано для розгляду судді Субботіній Л.О.

Частиною 1 ст. 176 ГПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За результатами аналізу поданої позовної заяви з доданими до неї документами суд не встановив підстав, передбачених ст. ст. 174, 175 ГПК України. В зв`язку із вказаним позовну заяву необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Розглянувши матеріали позову, зміст позовних вимог та правові підстави заявленого позову, суд дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 12, 20, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Відкрити провадження у справі за позовом заступника керівника Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону м. Хмельницький в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах, Міністерства оборони України м.Київ до 1. Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська дорожньо-транспортна компанія "Воєнконверс-43" м. Хмельницький, 2. Фізичної особи-підприємця Макогончука Василя Сергійовича м. Хмельницький про визнання недійсним попереднього договору користування нерухомим державним майном від 01.01.2024 № 177/24 та зобов`язання звільнити майно в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 11:45 год. 08 квітня 2024 року.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Хмельницької області за адресою: м.Хмельницький, майдан Незалежності,

4. Встановити відповідачам строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України до 26 березня 2024 року включно, копію такого відзиву та доданих документів надіслати іншим учасникам справи відповідно до ст. 178 ГПК України.

5. Встановити позивачу та прокурору строк для подання відповіді на відзиви з урахуванням вимог ст.166 ГПК України до 08 квітня 2024 року включно, копію такої відповіді та доданих документів надіслати іншим учасникам справи.

6. Повідомити відповідача - Державне підприємство Міністерства оборони України "Українська дорожньо-транспортна компанія "Воєнконверс-43", що ч. 6 ст. 6 ГПК України визначено обов`язок юридичних осіб зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

В особи, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, наявна можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

До осіб які зобов`язані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його і не навели поважних причин невиконання такого обов`язку судом застосовуються процесуальні наслідки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://km.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 08.03.2024 та оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.О. Субботіна

Ухвалу направити прокурору та позивачу до електронних кабінетів, відповідачу 1 (м.Хмельницький, вул. Гарнізонна, 16) - рек. з повід. про вруч. та на ел. адресу: verskon43@gmail.com, відповідачу 2 ( АДРЕСА_1 ) рек. листом з повід. про вруч.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526718
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/270/24

Рішення від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні