Рішення
від 06.03.2024 по справі 577/677/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/677/24

Провадження № 2/577/402/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі :

головуючого судді Гетьмана В.В.,

при секретарі Лиховоз Л.І.,

за участю представника позивача Сидоренко А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотопа цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії в розмірі 12318,52 грн,-

В С Т А Н О В И В :

Представник філії «Конотопський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» Сидоренко А.А. звернулася до суду із даним позовом та просить стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський р-н електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» вартість не облікованої електричної енергії в розмірі 12318,52 грн. Вимоги обгрунтовує тим, що 21.10.2015 р. філія «Конотопський РЕМ» ПАТ «Сумиобленерго» і відповідач уклали договір про користування електричною енергією №122013939 за адресою АДРЕСА_1 . За умовами якого енергопостачальником взято зобов`язання надійно постачати споживачу електричну енергію у необхідних обсягах з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а споживач зобов`язався розраховуватись за використану електроенергію у терміни передбачені договором та за діючими тарифами. З 01.01.2019 р. ПАТ "Сумиобленерго» є оператором системи розподілу. Редакція договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії була розміщена на головній сторінці веб-сайту АТ «Сумиобленерго» https://www.soe.com.ua/spozhivacham/yuridichnim-osobam/dog-spogiv-ur. ОСОБА_1. приєднався до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про користування електричною енергією від 21.10.2015 р. № 122013939. Згідно рішення Загальних зборів акціонерів ПАТ "Сумиобленерго" від 16.04.2020 р. відбулася зміна найменування з ПАТ "Сумиобленерго" в АТ "Сумиобленерго", яке є правонаступником всіх прав та обов`язків ПАТ "Сумиобленерго". 06.10.2023 р. представниками філії «Конотопський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» при перевірці електроустановки житлового будинку по АДРЕСА_1 було виявлено порушення, передбачене положенням п.п.8 п.5.5.5, п. 2.3.3, п.п.3 п.8.4.2 правил, а саме перекошений лічильний механізм. За результатами перевірки представниками оператора системи за участю відповідача був складений акт про порушення № 004777 від 06.10.2023 р. Однофазний електронний лічильник електроенергії був направлений до ЦРПО АТ «Сумиобленерго» для проведення експертизи, за результатами якої встановлено його невідповідність вимогам ГОСТ 3020794. Механічні подряпини на верхній частині корпусу, навпроти лічильного механізму. Деформовані стійки кріплення лічильного механізму відносно осі кріплення. Залишкова намагніченість на захисному екрані та гвинтах кріплення лічильного механізму. При розгляді акту про порушення 11.12.2023 р. визначено вид порушення ПРРЕЕ, проведений розрахунок обсягу та вартості не облікованої енергії по Акту. Згідно розрахунку обсяг та вартість не облікованої електричної енергії становить 1858 кВт.год на суму 12318,52 грн., яка на даний час не сплачена, що змусило звернутися з позовом до суду.

Представник філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» Сидоренко А.А. позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити, фактично пославшись на вищевикладене.

Відповідач ОСОБА_1 позовні вимоги не визнав та пояснив, що електричну енергію не викрадав. У лічильника вже був перекошений механізм при його встановленні, на що він вказував майстрам.

Судом встановлено, що 21.10.2015 р. ОСОБА_1 та ПАТ «Сумиобленерго» в особі директора філії Конотопський РЕМ Лесненка О.В. уклали договір про користування електричною енергією (а.с. 5-6). Відповідач приєднався до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про користування електричною енергією від 21.10.2015 р. № 122013939 (а.с. 7-9).

Даний факт сторонами визнаний і не оспорюється.

Згідно акту про порушення №004777 від 06.10.2023 р. при перевірці електроустановки житлового будинку по АДРЕСА_1 виявлено порушення, передбачене положенням п.п.8 п.5.5.5, п. 2.3.3, п.п.3 п.8.4.2 ПРРЕЕ, а саме перекошений лічильний механізм (а.с.10-12).

Відповідно до акту № 299 експертизи приладу обліку електричної енергії від 12.10.2023 р. технічна експертиза зазначеного лічильника засвідчила його невідповідність вимогам ГОСТ 30207-94. Механічні подряпини на верхній частині корпусу, навпроти лічильного механізму. Деформовані стійки кріплення лічильного механізму відносно осі кріплення. Залишкова намагніченість на захисному екрані та гвинтах кріплення лічильного механізму 4,55 mТл (а.с. 20).

За наслідками розгляду вищевказаного акту про порушення комісією розраховано обсяг і вартість не облікованої електричної енергії в сумі 12318,52 грн (а.с.14-19).

Взаємовідносини, які виникають у процесі продажу і купівлі електричної енергії між постачальниками електричної енергії та споживачами регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312.

Відповідно до п.п. 2.3.3.-2.3.4. ПРРЕЕ електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії. Відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені. Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Згідно із п.п.8 п.5.5.5. ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування.

Відповідно до 8.2.4 ПРРЕЕ у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил. Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Судом встановлено, що уповноваженими особами позивача при перевірці було виявлено пошкодження електроустановки - перекошений лічильний механізм (п.2.3.3, п.п.8 п.5.5.5 пп.3 п. 8.4.2 ПРРЕЕ). У зв`язку з цим 06.10.2023 р. було складено акт про порушення № 004777, проведено експертизу приладу обліку електричної енергії та за результатами розгляду нараховано вартість необлікованої електричної енергії .

Пунктом 8.2.7 ПРЕЕ передбачено, що кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Якщо судом прийнято рішення, яким спростовано факт безоблікового споживання електричної енергії споживачем та/або відмовлено оператору системи в задоволенні позову щодо стягнення зі споживача вартості необлікованої електричної енергії, розрахованої на підставі акта про порушення, та за умови набрання рішенням суду законної сили оператор системи скасовує відповідний акт про порушення.

З наведеної норми вбачається, що при зверненні до суду з позовом про стягнення необлікованої електричної енергії оператор системи (у даному випадку позивач) має довести не лише наявність підстав для стягнення коштів, а і факт безоблікового споживання електричної енергії.

На переконання суду вищевказаний акт про порушення №004777 від 06.10.2023 р. не містить детальних даних про вид, обставини та суть порушення, що безпосередньо передбачено його самою формою. У графі «порушено облік електричної енергії» зазначено - перекошений лічильний механізм. Суд акцентує увагу на тому, що і у самому позові не зазначено хто і яким чином викрадав електричну енергію - будь-то шляхом підробки чи пошкодження на електролічильнику пломб, впливу дії спрямованого постійного магнітного поля або зміни конфігурації даних обчислювача/коректора об`єму електроенергії.

Згідно з Порядком подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, затвердженого Постановою КМУ №474 від 08.07.2015 р., до початку демонтажу засобу вимірювальної техніки представник виконавця: здійснює огляд засобу вимірювальної техніки щодо відсутності механічних пошкоджень та ознак самовільного втручання в його роботу; перевіряє наявність та цілісність пломб, стан різьбових з`єднань, наявність відбитків повірочного тавра.

В той же час позивачем акт про демонтаж електролічильника взагалі не складався.

У акті про порушення такі відомості (щодо наявності чи відсутності механічних пошкоджень та ознак самовільного втручання в його роботу; наявності та цілісності пломб, стану різьбових з`єднань, наявності відбитків повірочного тавра) відсутні (а.с. 10-12).

Лише в акті експертизи приладу обліку електричної енергії від 12.10.2023 р. зафіксовано наявність видимих механічних пошкоджень лічильника та ознак самовільного втручання в його роботу, а саме механічні подряпини на верхній частині корпусу, навпроти лічильного механізму. Деформовані стійки кріплення лічильного механізму відносно осі кріплення. Залишкова намагніченість на захисному екрані та гвинтах кріплення лічильного механізму 4,55 mТл (а.с. 20).

При цьому відповідальність за збереження цілісності пломб та усіх інших конструктивних елементів лічильника після його демонтажу та передачі працівникам позивача для транспортування з метою проведення експертизи відповідач не несе.

Отже, за відсутності відповідних відомостей щодо суті виявленого порушення і даних щодо стану лічильника в Акті про порушення, недоведеною є та обставина, що виявлені в ході експертизи механічні пошкодження лічильника та ознаки самовільного втручання в його роботу виникли саме внаслідок дій споживача ОСОБА_1 .

Відповідно до ст.ст. 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Таким чином, суд приходить до висновку, що факт втручання в роботу лічильника або факт його пошкодження на місці споживання відповідачем не доведено достатніми та достовірними доказами, тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Керуючись Правилами користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених 14.03.2018 № 312 Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживача Правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562, ст. 26 ЗУ «Про електроенергетику», ст.ст. 2, 10, 49, 76, 77-81, 89, 141, 177, 209, 210, 223, 247, 265, 274, 279, 354 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні позовних вимог.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 08 березня 2024 року.

Позивач: Акціонерне товариство «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» (юридична адреса 41615, м. Конотоп Сумської обл., вул. Б.Хмельницького, 151А, ЄДРПОУ 37785192)

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

Суддя Гетьман В. В.

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117536823
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованої електричної енергії в розмірі 12318,52 грн

Судовий реєстр по справі —577/677/24

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Гетьман В. В.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Гетьман В. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Гетьман В. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Гетьман В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні