Рішення
від 09.10.2007 по справі 2-701/2007
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И Справа № 2-701/07 р.

09 жовтня 2007 року Хорольський районний су д Полтавської області

в складі: головуючого - М иркушіної Н.С.

при секретарі - П ойда Т..М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі с уду в м. Хоролі справу за заяво ю прокурора Хорольського ра йону Полтавської області в і нтересах держави в особі Хор ольської міжрайонної держав ної податкової інспекції про визнання права власності на грошові кошти,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Хорольсько го району Полтавської област і в інтересах держави в особі Хорольської міжрайонної дер жавної податкової інспекції звернувся до суду із заявою п ро визнання права власності на грошові кошти.

В заяві вказувалося, що відповідно до вимог ст.121 Ко нституції України на прокура туру України покладаються об ов' язки представництва інт ересів держави та громадян в судах.

Рішенням загальних з борів уповноважених підприє мств-учасників будівництва Х орольського міжгосподарськ ого цегельного заводу (прото кол № 1 від 11.03.2004 року ) вирішено п рипинити діяльність Дирекці ї з будівництва Хорольського міжгосподарського цегельно го заводу шляхом її ліквідац ії, майно підприємства реалі зувати та розподілити кошти між учасниками відповідно до внеску кожного.

Рішенням Хорольсько го районного суду Полтавсько ї області від 06.10.2006 року по спра ві № 2-485, яке набрало законної с или, визнано право спільної ч асткової власності на цілісн ий майновий комплекс незавер шеного будівництва Хорольсь кого міжгосподарського цеге льного заводу за господарств ами району та, зокрема, за сіль ськогосподарським виробнич им кооперативом „Україна” - у розмірі 9,01 % або 901/10000 часток ваі д вартості незавершеного буд івництва, яка відповідно екс пертної оцінки станом на 05.06.2006 р оку становить 635458 грн.

Згідно довідки голов и ліквідаційної комісії про розподіл коштів між пайщикам и від частки ліквідації дире кції Хорольського міжгоспод арського цегельного заводу с таном на 27.08.2007 року залишилися н еповернутими кошти по СВК „У країна” в сумі 57254,75 грн.

Постановою господар ського суду Полтавської обла сті від 29.03.2005 року по справі № 10/23 с ільськогосподарський вироб ничий кооператив „Україна” , код ЄДРПОУ-03770218,визнано банкру том та відкрито ліквідаційну процедуру. Ухвалою господар ського суду Полтавської обла сті від 25.05.2006 року по справі № 10/23 з атверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс СВК „Україна” , ліквідовано юрид ичну особу СВК „Україна”, про вадження у справі припинено.

До Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців державним реєстратором Хоро льської районної державної а дміністрації 16.11.2006 року внесен о запис про припинення юриди чної особи СВК „Україна”, код ЄДРПОУ 03770218.

Відповідно до п.11 ст.346 ЦК України право власності п рипиняється у разі припиненн я юридичної особи.

Згідно ч.2 ст.107 ЦК Украї ни юридична особа є такою, що п рипинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Абзацом 2 ч.6 ст.39 Закону України „Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” вс тановлено, що дата внесення д о Єдиного державного реєстру запису про проведення держа вної реєстрації припинення ю ридичної особи є датою припи нення юридичної особи.

Таким чином, вказува лося в заяві, в силу ст.ст.107,346 ЦК України право власності юри дичної особи - сільськогосп одарського виробничого кооп еративу „Україна”, код ЄДРПО У 03770218, на частку у праві спільно ї часткової власності на нез авершене будівництво Хороль ського міжгосподарського це гельного заводу припинено з моменту внесення до Єдиного державного реєстру запису пр о її припинення.

Згідно ст.335 ЦК Україн и безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої не відомий.

Пунктом 16 ст.2 Закону У країни „Про державний бюджет України на 2007 рік” встановлен о, що до доходів загального фо нду Державного бюджету Украї ни на 2007 рік належать : кошти ві д реалізації майна, конфіско ваного за рішенням суду, скар бів, майна, одержаного держав ою в порядку спадкування чи д арування, безхозяного майна, у тому числі такого, від якого відмовився власник або отри мувач, валютних цінностей, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях із п орушенням норм актів Всесвіт нього поштового союзу, невру чених міжнародних та внутріш ніх поштових відправлень, ма йна з обмеженим терміном збе рігання, майна, вилученого дл я забезпечення сплати штрафі в або з метою відшкодування н алежних державному бюджету платежів, знахідок, а також ва лютні цінності і грошові кош ти, власники яких невідомі.

Відповідно до ст.326 ЦК України від імені та в інтере сах держави Україна право вл асності здійснюють відповід но органи державної влади.

З метою захисту інте ресів держави, вказувалося в заяві, на підставі ст.20 п.6 Зако ну України „Про прокуратуру” від 11.05.91 р. № 1789-12 прокурор має пра во : „Звертатись до суду з заяв ами про захист прав і законни х інтересів громадян, держав и, а також інших юридичних осі б”.

В заяві прокурор Хор ольського району просив визн ати право власності держави в особі Хорольської міжрайон ної державної податкової інс пекції на частку у праві спіл ьної часткової власності на незавершене будівництво Хор ольського міжгосподарськог о цегельного заводу по вулиц і Дзержинського, 62 в м.Хорол у р озмірі 901/10000, належної сільсько господарському виробничому кооперативу „Україна”, код Є ДРПОУ 03770218.

В судовому засіданн і прокурор Хорольського райо ну Полтавської області Герас именко Д.А. заявлені вимоги пі дтримав, просив визнати прав о власності держави в особі Х орольської міжрайонної держ авної податкової інспекції н а частку у праві спільної час ткової власності на незаверш ене будівництво Хорольськог о міжгосподарського цегельн ого заводу по вулиці Дзержин ського, 62 в м.Хорол у розмірі 901/10 000, належної сільськогосподар ському виробничому кооперат иву „Україна”, код ЄДРПОУ 03770218.

В судовому засіданн і представник Хорольської мі жрайонної державної податко вої інспекції у Полтавській області Жадан Н.Г., начальник юридичного відділу, не запер ечувала проти визнання права власності держави в особі Хо рольської міжрайонної держа вної податкової інспекції на частку у праві спільної част кової власності на незаверше не будівництво Хорольського міжгосподарського цегельно го заводу по вулиці Дзержинс ького, 62 в м.Хорол у розмірі 901/10000, належної сільськогосподарс ькому виробничому кооперати ву „Україна”, код ЄДРПОУ 03770218.

В судовому засіданні представник Хорольської між районної державної податков ої інспекції у Полтавській о бласті Литвишко Н.В., начальн ик відділу погашення простро чених податкових зобов' яза нь, не заперечувала проти виз нання права власності держав и в особі Хорольської міжрай онної державної податкової і нспекції на частку у праві сп ільної часткової власності н а незавершене будівництво Хо рольського міжгосподарсько го цегельного заводу по вули ці Дзержинського, 62 в м.Хорол у розмірі 901/10000, належної сільськ огосподарському виробничом у кооперативу „Україна”, код ЄДРПОУ 03770218.

Суд, заслухавши учасн иків судового процесу, дослі дивши матеріали справи : ксе рокопію протоколу № 1 загальн их зборів уповноважених підп риємств-учасників будівницт ва Хорольського міжгосподар ського цегельного заводу ві д 11.03.2004 року , ксерокопію проток олу № 2 загальних зборів уповн оважених підприємств-учасни ків будівництва Хорольськог о міжгосподарського цегельн ого заводу від 26.01.2005 року , ксеро копії витягів з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців, ксерокопію висновку пр о вартість майна - будівель та споруд цегельного заводу , ксерокопію постанови Госпо дарського суду Полтавської о бласті від 29.03.2005 року по справі № 10/23 ,ксерокопію рішення № 5 Об' днання „Рада сільськогоспод арських товаровиробників” в ід 13.07.2006 року, ксерокопію рішенн я Хорольського райсуду від 26.1 0.2006 року, ксерокопію ухвали гос подарського суду Полтавсько ї області від 25.05.2006 року по спра ві № 10/23, ксерокопію довідки Дир екції по будівництву Хорольс ького міжгосподарського цег ельного заводу по розподілу коштів між пайщиками від час ткової ліквідації підприємт сва станом на 01.02.2007 р., ксерокопі ю свідоцтва про державну реє страцію СВК „Україна” із від міткою про державну реєстра цію припинення юридичної осо би, - належно оцінивши всі зіб рані по справі докази в їх сук упності, приходить до висно вку, що заява підлягає задов оленню .

Судом встановлено , що ліквідовано юридичну осо бу СВК „Україна”, право власн ості юридичної особи - сіль ськогосподарського виробни чого кооперативу „Україна”, код ЄДРПОУ 03770218, на частку у прав і спільної часткової власнос ті на незавершене будівництв о Хорольського міжгосподарс ького цегельного заводу прип инено з моменту внесення до Є диного державного реєстру за пису про її припинення, а тому слід визнати право власност і держави в особі Хорольсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції у Полтавськ ій області на частку у праві спільної часткової власност і на незавершене будівництво Хорольського міжгосподарсь кого цегельного заводу по ву лиці Дзержинського, 62 в м.Хоро л у розмірі 901/10000, належної сільс ькогосподарському виробнич ому кооперативу „Україна”, к од ЄДРПОУ 03770218.

На підставі навед еного та керуючись ст. ст. 10, 6 0, 212,213, 215 ЦПК України, згідно ст.ст . 326,335,346 ЦК України, п.16 ст.2 Закону У країни „Про державний бюджет України на 2007 рік” , суд

В И Р І Ш И В :

Заяву прокурора Хо рольського району Полтавськ ої області в інтересах держа ви в особі Хорольської міжра йонної державної податкової інспекції про визнання прав а власності на грошові кошти задоволити.

Визнати право влас ності держави в особі Хороль ської міжрайонної державної податкової інспекції у Полт авській області на частку у п раві спільної часткової влас ності на незавершене будівни цтво Хорольського міжгоспод арського цегельного заводу п о вулиці Дзержинського, 62 в м.Х орол у розмірі 901/10000, належної сі льськогосподарському вироб ничому кооперативу „Україна ”, код ЄДРПОУ 03770218.

Протягом десяти д нів з дня проголошення рішен ня суду може бути подана зая ва про його апеляційне оскар ження в судову палату по циві льних справах апеляційного с уду Полтавської області чере з Хорольський районний суд . П ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження на рішення суду п одається апеляційна скарга в судову палату по цивільних с правах апеляційного суду По лтавської області.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення09.10.2007
Оприлюднено27.11.2009
Номер документу1175394
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на грошові кошти

Судовий реєстр по справі —2-701/2007

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 20.11.2007

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Круль І.В.

Ухвала від 09.11.2007

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Бібік М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні