Ухвала
від 11.03.2024 по справі 127/7554/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/7554/24

Провадження 2/127/926/24

У Х В А Л А

11 березня 2024 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Вохмінова О.С., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань № 1», Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

06.03.2024 року судом зареєстровано позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань № 1», Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди в розмірі 100 грн., завданої в період з 08.06.2023 року по 09.06.2023 року (документ сформований в системі «Електронний суд»), яка не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України.

Згідно вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 3 ст. 177 ЦПК України передбачено: у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

До позовної заяви додано клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, мотивоване тим, що на підставі вироку Піщанського районного суду Вінницької області від 21.12.2011 року він засуджений до довічного позбавлення волі. З 02.06.2010 року по даний час відбуває покарання в ДУ «ВУВП № 1». В установі він не працював, доходів немає, перебуває на повному державному забезпеченні. Згідно довідки від 10.04.2019 року позивачу було відмовлено в працевлаштуванні, на цей день у нього немає роботи та коштів. Кошти на рахунку позивача відсутні, відомості щодо наявності у нього нерухомого майна відсутні.

Оскільки його матеріальний стан не дозволяє сплатити судовий збір в розмірі 1211, 20 грн., просив на підставі ст. 8 Закону України «Про судовий збір» звільнити його від сплати судового збору за подання позовної заяви до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань № 1», Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди в розмірі 100 грн., завданої в період з 08.06.2023 року по 09.06.2023 року.

Згідно вимог ч. 1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Частиною першою статті 8 Закону України «Про судовий збір» визначено: що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умов, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно змісту наведених витягів із законодавства, суд може своєю ухвалою звільнити від сплати судового збору. Підставою для звільнення від сплати судового збору може бути майновий стан сторони, який має бути підтверджений належними та допустимими доказами.

Згідно повідомлення ДУ «ВУВП (№1)» від 10.04.2019 року, звернення ОСОБА_1 щодо працевлаштування у виробничій майстерні по спеціальності виробник мішків паперових було розглянуто на комісії 09.04.2019 року. Враховуючи, що стонам на 01.04.2019 року на дільниці виготовлення мішків паперових відсутні вільні робочі камери та неможливість утримуватись в робочій камері із іншими ув`язненими, у працевлаштуванні ОСОБА_1 було відповлено.

Згідно додовідки ДУ«Вінницька установа виконання покарань(№1)» від 01.12.2023 року засуджений ОСОБА_1 за період з 02.06.2010 року по теперішній час в установі не працював, доходів від трудового використання не мав, знаходиться на повному державному забезпеченні. На особистому рахунку кошти відсутні.

Позивач 1990 року народження, не є особою похилого віку, доказів щодо його непрацездатності не надав, за працевлаштуванням звертався у квітні 2019 року, те, що він не працює та не отримує доходів залежить виключно від його волевиявлення.

Згідно з ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Верховний Суд у постанові від 20 травня 2020 року (справа № 613/76/16-ц провадження № 61-21868св18) вказав, що вичерпного і чіткого переліку документів про майновий стан особи закон не містить, тому суд встановлює можливість сплатити судовий збір на підставі поданих доказів за своїм внутрішнім переконанням. Водночас підстави для відмови суду у подібних клопотаннях мають бути достатньо аргументовані. Оцінюючи фінансове становище особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища. Отже, скрутний майновий стан, на підтвердження якого заявником надані відповідні документи, може бути підставою для задоволення судом клопотання про звільнення його від сплати судового збору, зменшення розміру судового збору, відстрочення чи розстрочення сплати судового збору.

Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру чи звільнення від його сплати повинно бути обґрунтованим. Особа, яка його заявляє, зобов`язана навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Оцінюючи фінансовий стан особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, національні суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища (рішення ЄСПЛ у справах: «Княт проти Польщі» («Kniat v. Poland») від 26 липня 2005 року; «Єдамскі та Єдамска проти Польщі» («Jedamski and Jedamska v. Poland») від 26 липня 2005 року).

До клопотання позивачемнадано лише довідки ДУ «Вінницька установа виконання покарань (№1). При цьому, слід зазначити, що сама по собі відсутність доходів, які підлягають оподаткуванню і обліковуються органами ДПС не свідчить про скрутне матеріальне становище. Доказів про відсутність інших джерел доходів суду не надано, зокрема доказів щодо відсутності у позивача рухомого та нерухомого майна матеріали клопотання не містять.

Звертаючись до суду з клопотанням про звільнення від сплати судового збору,позивачем не надано суду доказів, які б підтверджували його неспроможність сплатити судовий збір на момент подання позову.

Враховуючи, що звільнення судом від сплати судового збору на певний строк є правом, а не обов`язком суду, посилання у клопотанні на ст. 8 Закону України «Про судовий збір» без надання відповідних доказів, не може вважатися достатньою підставою для звільнення від сплати судового збору, тому клопотання про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає.

Згідно із п. 1 ч.1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно з п.п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою сплачується судовий збір в розмірі 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб (1211, 20 грн. - 15140,00 грн.)

Враховуючи наведене, позивачу слід сплатити судовий збір в розмірі 1211,20 грн. за наступними реквізитами: «Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)», Отримувач: ГУК у Він.обл./м.Вінниця/22030101, Код отримувача (ЄДРПОУ): 37979858, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Номер рахунку: UA318999980313181206000002856, Код кваліфікації доходів бюджету: 22030101 (для сплати судового збору за розгляд справ до Вінницького міського суду Вінницької області).

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 і 177 цього кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин дану заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для сплати судового збору у встановленому законом розмірі та порядку. Керуючись ст. 185 ЦПК України,

у х в а л и в:

позовну ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань № 1», Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди - залишити без руху. Надати позивачу строк для усунення недоліків п`ять днів з дня отримання копії ухвали. Роз`яснити, що в разі невиконання вимоги суду в установлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117546158
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —127/7554/24

Постанова від 15.08.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вохмінова О. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вохмінова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні