Ухвала
від 11.03.2024 по справі 686/18184/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/18184/22

Провадження № 6/686/90/24

УХВАЛА

11 березня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стефанишина С.Л.,

при секретарі судового засідання Дмітрієвій Д.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті Хмельницькомузаяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» про заміну сторони боржника у виконавчому листі,

ВСТАНОВИВ:

04.01.2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» звернулось до суду із заявою про заміну сторони боржника у виконавчому листі №686/18184/22 з примусового виконання рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 25.10.2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ТзОВ «Профіт Файненс», треті особи: приватний виконавець Терлеєв І.М. про повернення (стягнення) безпідставно набутих коштів, посилаючись на те, що 04.06.2021 року між відповідачем та Товариством з обмеженою відповідальністю «СМАРТ ПОІНТ ГРУП» було укладено Договір про відступлення (купівлі-продажу) права вимоги грошових зобов`язань № 04.06/2021_ПФ, відповідно до умов якого право вимоги до позичальника ОСОБА_1 за кредитним договором № 001-22014-280913 від 28.09.2013 року відступлено (передано) TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП». У результаті укладення вищевказаного Договору про відступлення, кредитором у зобов`язанні, що виникло та існувало на підставі Кредитного договору № 001-22014-280913 від 28.09.2013 року та виконавчий напис на підставі якого відбувалось стягнення, що був предметом розгляду цивільної справи №686/18184/22 стало TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП», яке набуло права нового кредитора в межах переданого права вимоги.

У зв`язку з наведеним, заявник просить суд замінити сторону боржника у виконавчому листі №686/18184/22 з примусового виконання рішення Хмельницького міськрайонного суду від 25.10.2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» на його правонаступника TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП».

Представник заявника в судове засідання не з`явився, в заяві вказав про розгляд справи без його участі, вимоги заяви підтримує у повному обсязі.

Стягувач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, 19.02.2024 року подав до суду відзив, у якому заперечив щодо заміни боржника у повному обсязі, та просив розгляд справи проводити без його участі та участі представника.

Відповідно до абзацу 2 частини 3статті 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 25.10.2023 року у справі №686/18184/22, залишеним без змін постановою Хмельницького апеляційного суду від 15.12.2023 року, було частково задоволено позов ОСОБА_1 та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» на користь позивача 4381,47 грн., а також 496,20 грн. судового збору.

04.06.2021 року між відповідачем та Товариством з обмеженою відповідальністю «СМАРТ ПОІНТ ГРУП» було укладено Договір про відступлення (купівлі-продажу) права вимоги грошових зобов`язань № 04.06/2021_ПФ, відповідно до умов якого право вимоги до позичальника ОСОБА_1 за кредитним договором № 001-22014-280913 від 28.09.2013 року відступлено (передано) TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП».

Згідно п. 2.1. Договору про відступлення від 04.06.2021 року відповідно до умов та в порядку Договору про відступлення, Первісний кредитор передає (відступає) Новому кредитору своє Право вимоги до Боржника, а Новий кредитор набуває Право вимоги Первісного кредитора за Кредитним договором та Договором забезпечення у обсязі та на умовах, визначених цим Договором, які виникли та/або можуть виникнути у майбутньому та які включають:

- права вимоги до Боржника, включаючи право вимоги до правонаступників Боржника, спадкоємців Боржника, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржника, або які зобов`язані виконати обов`язки Боржника за Кредитним договором та/або Договорами забезпечення з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до нього, ял виникли за укладеним Кредитним договором та/або на інших підставах;

- право оскаржувати недійсність або припинення Права вимоги, а також припинення/ліквідацію Боржника у судовому та позасудовому порядках;

- право звернення до державних органів, органів нотаріату, підприємств, установ та організацій всіх форм власності в межах прав та повноважень власника Права вимоги та/або кредитора за Правом вимоги, які передбачені чинним законодавством України та укладеними договорами, включаючи, але не обмежуючись Боржника, правонаступників чи спадкоємців Боржника, тощо;

- права вимоги, а також інші права кредитора за Правом вимоги, в тому числі ті, які виникнуть в майбутньому у разі скасування рішень про їх недійсність чи припинення або у разі скасування припинення чи ліквідації Боржника на підставі цього Договору;

- право набути у власність гроші та/або майно чи отримати грошові кошти та/або відшкодування за наслідками недійсності чи нікчемності Кредитного договору, тощо;

- інші права, що пов`язані або випливають із Права вимоги.

Відповідно до п. 3.1.3. вищезазначеного Договору права вимоги переходять до Нового кредитора з моменту підписання та скріплення печатками Акту приймання-передачі прав вимоги, за формою згідно з Додатком № З до цього Договору, після чого Новий кредитор стає новим кредитором по відношенню до Боржника стосовно його Заборгованості за Кредитним договором. Разом з Правом вимоги до Нового кредитора переходять всі інші пов`язані з ними права в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Вказані обставини підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами, зокрема: даними Договору про відступлення права вимоги грошових зобов`язань від 04.06.2021 року, Актів приймання-передачі Документації до Договору від 04.06.2021 року та прав вимоги до Договору від 04.06.2021 року, Реєстру прав вимоги за договорами, якими відступаються та боржників / поручителів за такими договорами.

Таким чином, в результаті укладення вказаного Договору про відступлення, кредитором у зобов`язанні, що виникло та існувало на підставі Кредитного договору №001-22014-280913 від 28.09.2013 року та виконавчого напису, на підставі якого відбувалось стягнення, що був предметом розгляду цивільної справи №686/18184/22 стало TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП», яке набуло права нового кредитора в межах переданого права вимоги.

Суд звертає увагу на те, що всі права та обов`язки з приводу вищезазначених кредитних правовідносин перейшли від відповідача по справі №686/18184/22 Товариства з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» до TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП» ще 04.06.2021 року, тобто до дати винесення рішення суду про повернення ОСОБА_1 безпідставно стягнених грошових коштів.

Частиною 1ст.509ЦК України,визначено,що зобов`язаннямє правовідношення,в якомуодна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

В силу положень ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 5ст.15Закону України«Про виконавчепровадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Згідно ч. 5 ст. 442 ЦПК України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне замінити сторону боржника у виконавчому листі у виконавчому листі №686/18184/22 з примусового виконання рішення Хмельницького міськрайонного суду від 25.10.2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» на його правонаступника TOB «СМАРТ ПОІНТ ГРУП».

На підставі викладеного та керуючись ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», ст.ст.247, 353,442 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства зобмеженою відповідальністю«Профіт Файненс»про замінусторони боржникау виконавчомулисті задовольнити.

Замінити сторону боржника у виконавчому листі №686/18184/22 з примусового виконання рішення Хмельницького міськрайонного суду від 25.10.2023 року з Товариства з обмеженою відповідальністю «Профіт Файненс» (код ЄДРПОУ: 43160452) на його правонаступника Tовариство з обмеженою відповідальністю «СМАРТ ПОІНТ ГРУП» (код ЄДРПОУ: 43169895, місцезнаходження: 04201, м. Київ, вул. Полярна, буд. 19, офіс 5).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Сергій Стефанишин

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117548123
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони боржника у виконавчому листі

Судовий реєстр по справі —686/18184/22

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Постанова від 15.12.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні