Ухвала
від 11.03.2024 по справі 613/368/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/368/24 Провадження № 2-о/613/27/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

11 березня 2024 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Сеник О.С., розглянувши заяву Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області, Комунальна установа Богодухівський дитячий будинок-інтернат про звільнення від обов`язку опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

07.03.2024 директор Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат звернулася до Богодухівського районного суду Харківської області із заявою, за участю заінтересованих осіб: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області, Органу опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області, Комунальної установи Богодухівського дитячого будинку-інтернату про звільнення від обов`язку опікуна, у якій просить звільнити Комунальну установу Оскільський психоневрологічний інтернат від повноважень опікуна недієздатної особи з інвалідністю І групи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суддя, розглянувши заяву, приходить до висновку, що її необхідно залишити без руху з наступних підстав.

Відповідно доч.1ст.293Цивільного процесуальногокодексу України (далі - ЦПК України), окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Отже, вимоги до заяви визначені ст.ст. 175-177 ЦПК України та ст.ст. 293-300 ЦПК України.

Так, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету

В порушення п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, у заяві не вказано повне найменування заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області, а саме не вказано назву району. Також не вказано код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області. Крім того не зазначено про наявність або відсутність електронного кабінету у заявника.

Крім того,заяване відповідає вимогам ч. 5 ст. 177 ЦПК України, згідно приписів якої позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно з ч. 1, 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до п. 5.26 Національного стандарту України «Вимоги до оформлювання документів» ДСТУ 4163:2020 відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Додані до заяви копії документів не засвідчені в порядку, встановленому чинним законодавством.

Крім того, нормами ч. 7 ст.177ЦПК України визначено, що до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Подана заява про звільнення від обовязків опікуна підписана директором КУ Оскілький психоневрологічний інтернат, при цьому до заяви не додано документу, що підтверджує повноваження представника заявника.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Недоліки заяви мають бути усунені шляхом направлення до Богодухівського районного суду Харківської області: уточненої заяви із зазначенням повного найменування заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області, коду ЄДРПОУ, відомих номерів засобів зв`язку та адреси електронної пошти заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області та зазначенням про наявність або відсутність електронного кабінету у заявника; копій документів, доданих до заяви, засвідчених підписом на відповідність оригіналам; документу, що підтверджує повноваження представника заявника.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 353, 354 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Заяву Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області; Орган опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області; Комунальна установа Богодухівський дитячий будинок-інтернат про звільнення від обов`язку опікуна залишити без руху.

Надати заявнику для усунення недоліків заяви десятиденний строк, який обчислюється з дня вручення копії даної ухвали.

Роз`яснити заявнику, що недоліки заяви можуть бути усунуті шляхом направлення до Богодухівського районного суду Харківської області: уточненої заяви із зазначенням повного найменування заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Оскільської сільської ради Харківської області, коду ЄДРПОУ, відомих номерів засобів зв`язку та адреси електронної пошти заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Богодухівської міської ради Харківської області та зазначенням про наявність або відсутність електронного кабінету у заявника; копій документів, доданих до заяви, засвідчених підписом на відповідність оригіналам; документу, що підтверджує повноваження представника заявника.

Попередити заявника про наслідки невиконання ухвали суду, передбачені ч. 3 ст. 185 ЦПК України, а саме, що заява буде вважатись неподаною і повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Сеник

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117550251
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від обов`язку опікуна

Судовий реєстр по справі —613/368/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні