Ухвала
від 24.04.2024 по справі 613/368/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/368/24 Провадження № 2-о/613/27/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Сеник О.С., за участі секретаря судового засідання Нагорної С.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богодухові в порядку окремого провадження цивільну справу № 613/368/24 за заявою Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Опікунська рада при виконавчому комітеті Оскільської сільської ради Харківської області, Опікунська рада при виконавчому комітеті Богодухівської міської ради Харківської області, Комунальна установа Богодухівський дитячий будинок-інтернат про звільнення від обов`язків опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Директор Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат (далі по тексту КУ ОПНІ) звернулась до Богодухівського районного суду Харківської області із заявою, за участю заінтересованих осіб: Опікунської ради при виконавчому комітеті Оскільської сільської ради Харківської області, Опікунської ради при виконавчому комітеті Богодухівської міської ради Харківської області, Комунальної установи Богодухівський дитячий будинку-інтернат, у якій просить звільнити Комунальну установу Оскільський психоневрологічний інтернат від повноважень опікуна недієздатної особи з інвалідністю І групи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначено, що рішенням Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 30.09.2014 по справі № 623/3392/14-ц Комунальну установу Червонооскільський психоневрологічний інтернат, яка після перейменування є Комунальною установою Оскільський психоневрологічний інтернат (скорочена назва КУ ОПНІ), було призначено опікуном над недієздатною підопічною, особою з інвалідністю І групи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На момент винесення вказаного рішення недієздатна ОСОБА_1 постійно мешкала та перебувала на повному державному забезпеченні у вказаному вище інтернаті.

Заявник вказує, що 17-18 березня 2022 року, через активні бойові дії на території Оскільської ОТГ Ізюмського району Харківської області внаслідок військової агресії рф, з метою збереження життя і здоров`я підопічних, створення їм належних умов для проживання та догляду, згідно з наказом директора КУ ОПНІ від 17.03.2022 № 7ВС, - недієздатна підопічна, особа з інвалідністю І групи ОСОБА_1 була евакуйована в безпечні регіони України. Відповідно до наказу директора Комунальної установи «Богодухівський дитячий будинок-інтернат» від 19.09.2022 № 182-с недієздатна підопічна ОСОБА_1 зарахована на повне державне утримання до Комунальної установи Богодухівський дитячий будинок-інтернат, де перебуває по теперішній час.

На підставі вище викладеного, з посиланням на ст.ст. 55, 59, 63 Цивільного кодексу України, ч. 1 ст. 295, ч. 2 ст. 300 Цивільного процесуального кодексу України, враховуючи, що недієздатна підопічна, особа з інвалідністю І групи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на повному державному утриманні у Комунальній установі Богодухівський дитячий будинок-інтернат, що розташований за адресою: 62103, вул. Космічна, 3, м. Богодухів, Харківська область, а також те, що установа соціального захисту у відповідності до норм Цивільного кодексу України не може бути призначена опікуном недієздатній фізичній особі, заявник просить звільнити КУ ОПНІ від повноважень опікуна недієздатної особи, у зв`язку з чим звернулись до суду з даною заявою.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 11.03.2024 заява була залишена без руху та надано заявнику строк для усунення недоліків заяви.

Ухвалою суду від 27.03.2024 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження, призначено до розгляду в порядку окремого провадження до розгляду в судовому засіданні.

Представники заявника та заінтересованих осіб у судове засідання не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, в поданих до суду письмових заявах просили заяву КУ Оскільки психоневрологічний інтернат розглянути за відсутності їх представників.

Заявник КУ ОПНІ просив заяву про звільнення від повноважень опікуна задовольнити. Заінтересовані особи зазначили, що проти задоволення заяви не заперечують.

Відповідно до ч.2 ст.300 ЦПК України суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України, враховуючи неявку всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву КУ ОПНІ про звільнення від повноважень опікуна, дослідивши матеріали справи, зазначає наступне.

Судом встановлено, що рішенням Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 30.09.2014 по справі № 623/3392/14-ц, яке набрало законної сили 18.10.2014, задоволено заяву Комунальної установи Червонооскільський психоневрологічний інтернат. Визнано Комунальну установу Червонооскільський психоневрологічний інтернат опікуном над недієздатною ОСОБА_1 .

Виходячи зі змісту цього рішення, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була визнана недієздатною рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 20.02.2006.

На підставі путівки № 229 від 02.07.2014 ОСОБА_1 направлено до Комунальної установи Червонооскільський психоневрологічний інтернат на повне державне утримання.

Ці обставини встановлено рішенням Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 30.09.2014 по справі № 623/3392/14-ц, яке набрало законної сили 18.10.2014, а тому не підлягають доказуванню, оскільки відповідно до ст.82ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Наказом КУ Оскількський психоневрологічний інтернат від 17.03.2022 № 7 ВС, з метою збереження життя і здоров`я, а також забезпечення належних умов для проживання та догляду підопічних КУ ОПНІ, у зв`язку з проведенням активних бойових дій на території Оскільської ОТГ щодо відсічі збройної агресії військ рф, 17.02.2022 проведено евакуацію підопічних згідно зі Списком Додатку 1 цього наказу до установи соціального захисту, де не ведуться бойові дії, а саме: Комунальної установи Піско-Радьківський психоневрологічний інтернат.

До Списку (Додаток 1 до наказу директора КУ ОПНІ від 17.03.2022 № 7 ВС) підопічних (жінки) КУ ОПНІ, які евакуюються до КУ Піско-Радьківський психоневрологічний інтернат, внесена ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (№ 14).

Наказом директора Комунальної установи Богодухівський дитячий будинок-інтернат від 19.09.2022 № 182-с затверджено списковий склад по КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат станом на 19.09.2022 у кількості 208 чоловік. Зараховано на повне державне утримання по КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат з 20.09.2022 підопічних у кількості 45 чоловік згідно з доданим списком.

Відповідно до додатку до наказу № 182-с від 19.09.2022 Списку тимчасово переміщених осіб з Комунальної установи Куп`янський психоневрологічний інтернат до Комунальної установи Богодухівський дитячий будинок-інтернат, ОСОБА_1 (№ 13) фактично перебуває у Комунальній установі Богодухівський дитячий будинок-інтернат.

Відповідно до довідки до акту огляду МСЕК серії 10ААА № 166889 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю з дитинства, група І «А», інвалідність встановлена безстроково, перегляду не підлягає, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Згідно зі ст.55Цивільного кодексуУкраїни опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і обов`язки.

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (ст. 58 ЦК України).

Відповідно до п. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.ч. 2-4 ст.63ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особливих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

За приписами ст.66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, оскільки фактично ОСОБА_1 не знаходиться у КУ Оскільський психоневрологічний інтернат з 17.03.2022, та наразі перебуває на повному державному утриманні у КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат, беручи до уваги положення ст.ст.63, 66 ЦК України, суд вважає за необхідне звільнити КУ Оскільський психоневрологічний інтернат від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особою з інвалідністю І групи «А».

Керуючись ст.ст.2, 23, 76-81, 82, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 293, 294, 300 ЦПК України, ст.ст. 55, 60, 63, 75 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву Комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Опікунська рада при виконавчому комітеті Оскільської сільської ради Харківської області, Опікунська рада при виконавчому комітеті Богодухівської міської ради Харківської області, Комунальна установа Богодухівський дитячий будинок-інтернат про звільнення від обов`язків опікуна, - задовольнити.

Звільнити Комунальну установу Оскільський психоневрологічний інтернат від повноважень опікуна недієздатної особи з інвалідністю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Заявник: Комунальна установа Оскільський психоневрологічний інтернат, адреса: 64340, Харківська область, Ізюмський район, Оскільська територіальна громада, комплекс будівель і споруд № 33, код ЄДРПОУ 03189601.

Заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Оскільської сільської ради Харківської області, 64340, Харківська область, Ізюмський район, с. Оскіл, вул. Слобідська, 1, код ЄДРПОУ 04399766.

Заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Богодухівської міської ради Харківської області, адреса: 62103, Харківська область, м. Богодухів, пл. Соборності, 2, код ЄДРПОУ 43954862.

Заінтересована особа: Комунальна установа Богодухівський дитячий будинок-інтернат, адреса: 62103, Харківська область, м. Богодухів, вул. Космічна, 3, код ЄДРПОУ 03189558.

Повний текст ухвали складено 24.04.2024.

Суддя О.С. Сеник

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118609946
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —613/368/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні