Ухвала
від 11.03.2024 по справі 915/1352/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

11 березня 2024 рокум. ОдесаСправа № 915/1352/21Південно-західний апеляційний господарський суд у складі:

головуючого судді Савицького Я.Ф.,

суддів: Діброви Г.І.,

Колоколова С.І.,

дослідивши матеріали апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни

на рішення Господарського суду Миколаївської області

від 22 січня 2024 року (повний текст складено 29.01.2024)

у справі № 915/1352/21

за позовом: Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни

до відповідача: Миколаївської міської ради

про визнання укладеною в редакції позивача додаткової угоди до договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 22.01.2024 у справі №915/1352/21 (суддя Давченко Т.М.) у задоволені позову Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни відмовлено повністю.

21.02.2024 на адресу електронної пошти Південно-західного апеляційного господарського суду від Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни надійшла апеляційна скарга (вх. №624/24 від 21.02.2024) на вказане рішення, за електронним підписом представника останньої адвоката Долгова Антона Геннадійовича, в якій апелянт просить рішення Господарського суду Миколаївської області від 22.01.2024 у справі №915/1352/21 скасувати та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Водночас, заявник апеляційної скарги просить покласти на відповідача судові витрати.

За результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, оформленого протоколом від 21.02.2024, для розгляду даної справи сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді Савицького Я.Ф., суддів: Колоколова С.І., Діброви Г.І.

Оскільки апеляційна скарга подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції, ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни було відкладене до надходження витребуваних цією ж ухвалою з Господарського суду Миколаївської області матеріалів справи №915/1352/21 до суду апеляційної інстанції.

04.03.2024 матеріали справи №915/1352/21 надійшли до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає поверненню, зважаючи на таке.

Відповідно до вимог ст. 258 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається у письмовій формі і може підписуватись особою, яка подає скаргу, або її представником.

За змістом статті 6 Господарського процесуального кодексу України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (далі - ЄСІТС).

ЄСІТС відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції (ч. 4 ст.6 Господарського процесуального кодексу України).

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" №3200-IX, який набрав чинності з 18.10.2023, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до нової редакції частини 5 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку (ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону від 29.06.2023 № 3200-IX).

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (абз. 2 ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону від 29.06.2023 № 3200-IX).

За змістом частини 8 статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону України від 29.06.2023 №3200-IX) особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Разом з тим, відповідно вказаного положення, реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Водночас, процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням ЄСІТС в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Особливості використання електронного підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Положення про ЄСІТС та/або положення, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів), розробляються Державною судовою адміністрацією України та затверджуються Вищою радою правосуддя після консультацій з Радою суддів України (ч.13 ст.6 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пунктів 24, 26 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 (далі Положення), підсистема "Електронний суд" - це підсистема ЄСІТС, що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках відповідно до наявних технічних можливостей підсистеми ЄСІТС реалізованого функціоналу створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.

Згідно з пунктом 16 Положення процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом, цим положенням, а також випадків, коли суд до якого подаються документи та докази не інтегровано до ЄСІТС.

Електронні документи створюються із застосуванням вбудованого текстового редактора шляхом заповнення форм документів, передбачених Інструкцією користувача Електронного суду, підписуються кваліфікованим електронним підписом (підписами) його підписувача (підписувачів) та надсилаються засобами відповідної підсистеми ЄСІТС (п.26 Положення).

Таким чином, альтернативою звернення учасників справи до суду з позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через підсистему "Електронний кабінет".

Вказані висновки узгоджується із правовою позицією Верховного Суду наведеною в ухвалі від 28.11.2023 року у справі №903/585/23.

При цьому, вимога про звернення з документами, які подаються в електронній формі, до суду через підсистеми ЄСІТС є обов`язковою для осіб, визначених частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України та пунктом 10 Положення про ЄСІТС, та тих осіб, які добровільно зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС (вказаний висновок викладений в ухвалі Верховного Суду від 20.11.2023 у справі №911/362/22).

Отже, надсилання процесуальних документів до Південно-західного апеляційного господарського суду в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд", розміщеного за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, а не відправку документів на адресу електронної пошти суду апеляційної інстанції з накладенням електронного підпису.

У постанові від 13.09.2023 у справі №204/2321/22 Велика Палата Верховного Суду підтвердила необхідність дотримання вищевикладених положень адвокатами, нотаріусами, приватними виконавцями, судовими експертами, державними органами та органами місцевого самоврядування, суб`єктами господарювання державного та комунального секторів економіки, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Як зазначалось вище, апеляційна скарга Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни надіслана до суду апеляційної інстанції представником апелянта адвокатом Долговим Антоном Геннадійовичем, який має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС.

Проте, з апеляційною скаргою на рішення Господарського суду Миколаївської області від 22.01.2024 у справі №915/1352/21 представник позивача звернувся до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом її надіслання на електронну пошту суду.

Тобто, матеріали апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни на оскаржуване рішення суду першої інстанції подані в електронній формі без використання підсистеми "Електронний суд", що свідчить про використання заявником не передбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до апеляційного суду з апеляційною скаргою.

З огляду на те, що апеляційна скарга Фізичної особи-підприємця Дрозд Любові Володимирівни на рішення Господарського суду Миколаївської області від 22.01.2024 у справі №915/1352/21 надіслана до Південно-західного апеляційного господарського суду не у спосіб, передбачений Господарським процесуальним кодексом України, то вона підлягає поверненню.

Така позиція суду апеляційної інстанції узгоджується з позицією суду касаційної інстанції, яка викладена в ухвалах Верховного Суду від 28.11.2023 у справі №903/585/23, від 20.11.2023 у справі №911/362/22 та від 18.12.2023 у cправі № 910/909/21.

Окремо колегія суддів звертає увагу на те, що Фізична особа-підприємець Дрозд Любов Володимирівна не позбавлена можливості повторно звернутися із апеляційною скаргою, оформленою відповідно до вимог статей 6, 42, 254, 256, 257, 258 Господарського процесуального кодексу України, із урахуванням вимог законодавства щодо строків апеляційного оскарження.

Водночас, судова колегія зауважує, що апеляційна скарга позивача містить недоліки щодо дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України стосовно направлення апеляційної скарги з доданими до неї документами на адреси іншиї учасників судового провадження.

Так, відповідно до п.3 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Згідно положень ст. 259 Господарського процесуального кодексу України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копії цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Частиною 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Таким чином, відповідно до приписів Господарського процесуального кодексу України належним доказом надсилання копії апеляційної скарги та копій доданих до неї документів, є опис вкладення.

Порядок надання послуг поштового зв`язку, права та обов`язки операторів поштового зв`язку і користувачів послуг поштового зв`язку визначено Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 (з наступними змінами та доповненнями).

Відповідно до п. 61 Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» від 12.05.2006 № 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення Опису вкладення за формою 107.

Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Натомість, у якості доказів надсилання апеляційної скарги відповідачу, а саме: Миколаївській міській раді апелянтом надано суду роздруківку скрін-шоту веб-сторинки щодо підтвердження електронного відправлення на електронну пошту відповідача.

Втім, зазначене не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України, а тому відсутні підстави вважати, що апелянтом надані належні докази надсилання копії апеляційної скарги іншим учасникам справи в розумінні положень Господарського процесуального кодексу України.

Апеляційна колегія наголошує, що чинним Господарським процесуальним кодексом України не передбачені форми надання доказів відправлення апеляційної скарги іншім учасникам справи у вигляді відправки на електронну адресу.

Отже, усуваючи недоліки апеляційної скарги, апелянту слід надати до суду належні докази надсилання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами Миколаївській міській радій або в електронній формі, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, або (у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету) - у паперовій формі листом з описом вкладення.

З огляду на вищевикладене та керуючись статтями 6, 42, 234, 235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Повернути Фізичній особі-підприємцю Дрозд Любові Володимирівни апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Миколаївської області від 22.01.2024 у справі №915/1352/21.

Матеріали справи №915/1352/21 повернути Господарському суду Миколаївської області.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду.

Додаток (на адресу скаржника): апеляційна скарга з додатками на 18 аркушах.

Головуючий суддяЯ.Ф. Савицький

СуддяГ.І. Діброва

СуддяС.І. Колоколов

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117552228
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —915/1352/21

Постанова від 27.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Рішення від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні