Ухвала
від 11.03.2024 по справі 916/1656/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"11" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/1656/22Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни,

розглянувши матеріали справи

За заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю "КРЕДІТ ІНВЕСТМЕНТ ГРУП" (04071, м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8; код ЄДРПОУ 41586125)

до боржника: Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ" (67700, Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, буд. 57)

про банкрутство;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КРЕДІТ ІНВЕСТМЕНТ ГРУП" звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ", посилаючись на заборгованості останнього у розмірі 7 117 125, 25 грн. та положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 19.08.2022р. відкрито провадження у справі про банкрутство Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича.

Ухвалами Господарського суду Одеської області від 24.11.2023р.:

1. Вжито заходи процесуального примусу до ОСОБА_1 у вигляді накладення штрафу за невиконання вимог ухвал Господарського суду Одеської області від 05.07.2023р., 15.08.2023р. та 17.10.2023р. у справі №916/1656/22. Стягнути з ОСОБА_1 у дохід державного бюджету штраф у розмірі 13 420, 00грн.

2. Встановлено факт невиконання керівником Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ" ОСОБА_1 вимог ч. 6 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства. Визнано ОСОБА_1 солідарним боржником за зобов`язаннями Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ", невиконаними перед його кредиторами.

Не погодившись із вказаними судовими рішеннями ОСОБА_1 звернувся до Південного-західного апеляційного господарського суду із апеляційними скаргами, за результатами розгляду яких:

1. Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 01.02.2024р. ухвалу Господарського суду Одеської області від 24.11.2023 про застосування заходів процесуального примусу по справі №916/1656/22 - скасовано;

2. Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2024р. ухвалу Господарського суду Одеської області від 24.11.2023 по справі №916/1656/22 - скасовано. Прийнято нове рішення, яким відмовлено у задоволенні заяви розпорядника майном боржника арбітражного керуючого Вудуда Г.І. про встановлення факту невиконання припису ч. 6 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства керівником Акціонерного товариства «Підприємство по виробництву медичних виробів з полімерних матеріалів «Гемопласт» ОСОБА_1 .

01.03.2024р. до господарського суду надійшла заява ОСОБА_1 про відвід судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22 про банкрутство Акціонерного товариства "ПІДПРИЄМСТВО ПО ВИРОБНИЦТВУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ З ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ "ГЕМОПЛАСТ".

Листом від 04.03.2024р. Суд повідомив ОСОБА_1 , що у зв`язку із перебуванням матеріалів справи №916/1656/22 у Південно-західному апеляційному господарському суді, заяву про відвід судді буде розглянуто по суті після повернення матеріалів справи до Господарського суду Одеської області.

08.03.2024р. матеріали справи №916/1656/22 передано судді Господарського суду Одеської області Райчевій С.І.

Дослідивши матеріали справи та заяву ОСОБА_1 про відвід судді господарським судом встановлено наступне.

Згідно положень ч. 1 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України, питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Положеннями ч.ч. 2-3 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України визначено, що питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Частиною 8 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Суд вирішує питання про відвід без повідомлення учасників справи.

За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу (ч. 11 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною 1 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно ч. 2 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 36 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження в справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Господарського процесуального кодексу України з підстав, зазначених у статтях 35, 36 і 37 цього Кодексу, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи.

Частиною 3 ст. 38 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів з дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини наявність неупередженості відповідно до п.1 ст.6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності (справи "Білуха проти України", "Паскала проти України").

Рекомендаціями CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів встановлено, що саме незалежність суддів, є невід`ємним елементом верховенства права, необхідним для неупередженості суддів та функціонування судової системи. Судді повинні мати необмежену свободу щодо неупередженого розгляду справ відповідно до законодавства та власного розуміння фактів. Під час розгляду всіх справ судді повинні діяти незалежно та неупереджено, забезпечувати сторонам можливість бути об`єктивно вислуханими, пояснювати за потреби процедурні питання.

Як зазначає Європейський суд з прав людини, найголовніше - це довіра, яку в демократичному суспільстві повинні мати суди у громадськості (Hauschildt Case, № 11/1987/134/188, пункт 48). Наявність безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначається за допомогою суб`єктивного критерію, тобто оцінювання особистого переконання конкретного судді у конкретній справі, а також за допомогою об`єктивного критерію, тобто з`ясування того чи надав цей суддя достатні гарантії для виключення будь-якого законного сумніву з цього приводу (Hauschildt Case, № 11/1987/134/188, пункт 46).

Відповідно до ч. 1 ст. 1, ч. 1 ст. 6 Закону України „Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року N 1402-VIII судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними законом. Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права.

Як на підставу відводу судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22, ОСОБА_1 посилається, на обставини, встановленні та викладені судом апеляційної інстанції у постановах від 01.02.2024р. та 22.02.2024р. Заявник зазначає, що на його думку суддя Райчева С.І., необґрунтовано застосувала заходи процесуального примусу до керівника боржника ОСОБА_1 та визнала керівника боржника ОСОБА_1 солідарним боржником у справі № 916/1656/22. Таким чином, ОСОБА_1 вважає, що суддя Райчева С.І. проявляє упереджене ставлення до нього, що ставить під сумнів незалежність та об`єктивність Судді при подальшому розгляді справи №916/1656/22.

З обставин, викладених у заяві про відвід вбачається, що підставою для відводу судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22 є незгода ОСОБА_1 з процесуальними рішеннями судді - ухвалами Господарського суд Одеської області від 24.11.2023р.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Враховуючи зазначене, господарський суд визнає заяву ОСОБА_1 про відвід судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22 необґрунтованою.

З огляду на те, що станом на даний час справу №916/1656/22 не призначено до розгляду у судовому засіданні, у відповідності до положень ч. 3 ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, наявні підстави для вирішення питання про відвід суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу.

Керуючись ст. ст. 35, 38, 39, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ :

1. Заяві ОСОБА_1 (вх. ГСОО №2-327/24 від 01.03.2024) про відвід судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22 - визнати необґрунтованою.

2. Передати заяву ОСОБА_1 (вх. ГСОО №2-327/24 від 01.03.2024) про відвід судді Райчевої С.І. від розгляду справи №916/1656/22 на розгляд судді, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу

Ухвала набрала законної сили 11.03.2024р. та не підлягає оскарженню.

Відповідно до ч. 3 ст. 255 ГПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.І. Райчева

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117554163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1656/22

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Постанова від 22.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Постанова від 01.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні