Ухвала
від 11.03.2024 по справі 200/1095/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

11 березня 2024 року Справа №200/1095/24

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Логойда Т.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі позовної заяви ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; адреса взяття на облік в якості внутрішньо переміщеної особи: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (85302, Донецька обл., м. Покровськ, вул. Прокоф`єва, 82, код ЄДРПОУ 43866127) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и л а:

Позивач, посилаючись на порушення її прав та інтересів у сфері публічно-правових відносин, звернулася до суду з даним адміністративним позовом.

Позовна заява відповідає вимогам законодавства.

Позивач подала заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду з позовом, яку обґрунтовувала тим, що про бездіяльність відповідача щодо не утворення комісії із спеціального розслідування нещасного випадку щодо неї (яка почалася з червня 2023 року), не могла дізнатися раніше, оскільки через ушкодження здоров`я під час авіаційного бомбардування тривалий час проходила та проходить лікування як в Україні, так і за кордоном. Місто Маріуполь Донецької області (місцезнаходження її роботодавця), де з нею стався нещасний випадок, входить до переліку територій, які тимчасово окуповані Російською Федерацією. Вважала, що після повідомлення свого роботодавця, саме він має проводити розслідування цього нещасного випадку. Про порушення своїх соціальних прав саме відповідачем дізналася у лютому 2024 року після роз`яснень її представником змісту відповідей на адвокатські запити до її роботодавця та до відповідача, що отримані у лютому 2024 року, після чого відразу звернулася до суду з даним позовом.

Судом також встановлено, що з 24 лютого 2022 року Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», що затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан, який діє і натепер.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 року за № 1668/39004, затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. До розділу ІІ «Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України» цього Переліку внесена вся територія Маріупольського району з датою початку тимчасової окупації 05 березня 2022 року, дата завершення відсутня.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

В рішенні Європейського суду з прав людини в справі «Іліан проти Туреччини» вказано, що правило встановлення обмежень до суду з пропуском строку звернення до суду, повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання, слід звернути увагу на обставини справи.

Викладені в заяві обставини підтверджені відповідними доказами.

У зв`язку з наведеним та враховуючи обставини справи суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду з позовом поважними.

Позивач також подала клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, комунальне некомерційне підприємство Маріупольської міської ради «Маріупольське територіальне медичне об`єднання здоров`я дитини та жінки».

Клопотання обґрунтовувала тим, що згідно з положеннями ст. 171 Кодексу законів про працю України, Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337 (зокрема п. 14119), у разі задоволення позовних вимог комунальне некомерційне підприємство Маріупольської міської ради «Маріупольське територіальне медичне об`єднання здоров`я дитини та жінки» як роботодавець позивача зобов`язаний брати участь в розслідуванні нещасного випадку, що стався з позивачем.

Розглянувши вказане клопотання суд дійшов висновку про необхідність його задоволення.

Так, судом встановлено, що судове рішення в даній справі може вплинути на права та обов`язки комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Маріупольське територіальне медичне об`єднання здоров`я дитини та жінки» як роботодавця позивача, який, за необхідності, може бути залучений до участі в розслідуванні нещасного випадку, що стався з позивачем, згідно з положеннями Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337 п. 14119 Порядку), у зв`язку з чим воно підлягає залученню до участі в справі в якості третьої особи.

Також позивачем подано клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, і такий розгляд допускається Кодексом адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст. 49, 121, 171 Кодексу адміністративного судочинства України,

у х в а л и л а:

Поновити пропущений строк звернення до адміністративного суду з позовом.

Відкрити провадження у вказаній адміністративній справі.

До участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, залучити комунальне некомерційне підприємство Маріупольської міської ради «Маріупольське територіальне медичне об`єднання здоров`я дитини та жінки» (87555, Донецька обл., м. Маріуполь, пр. Миру, 80; код ЄДРПОУ 05492930).

Справу розглянути суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Встановити відповідачу строк для подання заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; строк для подання заперечення щодо відповіді позивача на відзив (в разі її подання позивачем) протягом трьох днів з дня її отримання.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом трьох днів з дня його отримання.

Встановити третій особі, яку було залучено при відкритті провадження у справі, строк подання пояснень щодо позову протягом семи днів з дня його отримання; строк подання пояснень щодо відзиву протягом десяти днів з дня його отримання.

Звернути увагу позивача на те, що оскільки при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку розгляду справи по суті (ч.11 ст.171 КАС України).

Звернути увагу учасників справи, що заяви по суті справи (відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення щодо відповіді позивача на відзив, пояснення) повинні відповідати вимогам ст.ст.162 - 165 КАС України, які також регулюють порядок їх подання до суду та надіслання іншим учасникам справи.

Витребувати у Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці:

- всі наявні у відповідача докази, що стосуються предмету спору.

Встановити строк для подання витребуваних доказів по 29 березня 2024 року.

Звернути увагу комунального некомерційного підприємства Маріупольської міської ради «Маріупольське територіальне медичне об`єднання здоров`я дитини та жінки» на те, що воно як особа, що зазначена у першому реченні ч. 6 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України (юридична особа, зареєстрована за законодавством України), зобов`язано зареєструвати електронний кабінет та має можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами (ч. 9 ст. 44 цього Кодексу).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя Т.В. Логойда

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117560078
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/1095/24

Рішення від 22.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 16.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні