Постанова
від 27.02.2024 по справі 910/11521/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" лютого 2024 р. Справа№ 910/11521/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Барсук М.А.

суддів: Пономаренка Є.Ю.

Владимиренко С.В.

при секретарі: Овчинніковій Я.Д.

За участю представників сторін:

від позивача: Бойко К.В.;

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів"

на рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 року (повний текст складено 22.11.2023)

у справі №910/11521/23 ( суддя Бойко Р.В.)

за позовом Херсонської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів

до Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів"

про скасування рішення та визнання недійсним статуту, -

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2023 року Херсонська обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Громадської організації «Всеукраїнська спілка автомобілістів», в якому просила суд:

1) визнати недійсним та скасувати рішення ХIV З`їзду Громадської організації «Всеукраїнська спілка автомобілістів», оформлене протоколом від 14.12.2020;

2) визнати недійсним статут Громадської організації «Всеукраїнська спілка автомобілістів» в редакції від 2020 року, що була затверджена протоколом ХIV З`їзду Громадської організації «Всеукраїнська спілка автомобілістів» від 14.12.2020.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що жодного з`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" у грудні 2020 року у с. Коблеве Миколаївської області не відбувалось, а протокол від 14.12.2020 є підробленим.

Також позивач зазначає, що посадовими особами відповідача самочинно всупереч установленому статутом Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" порядку було незаконно внесено зміни до статуту, зокрема, змінено порядок засідань керівних органів Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", порядок та підстави скликання позачергових з`їздів спілки, наділено з`їзд спілки новими повноваженнями щодо припинення діяльності громадської організації та відчуження її майна, що порушує права та інтереси Херсонської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів як місцевого осередка відповідача.

Короткий зміст рішення місцевого господарського суду та мотиви його прийняття

Рішенням Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 року позовні вимоги задоволено частково.

Визнано недійсним рішення ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", оформлене протоколом від 14.12.2020.

Визнано недійсним статут Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" в редакції, що була затверджена протоколом ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" від 14.12.2020.

Стягнуто з Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" на користь Херсонської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів судовий збір у розмірі 5 368 грн 00 коп.

В іншій частині в задоволенні позову відмовлено.

Частково задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції вказав, що оскільки 14.12.2020 ХIV З`їзд Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" не проводився, то відповідно на ньому не могли бути прийняті будь-які рішення, в тому числі щодо прийняття статуту в новій редакції.

В той же час, суд першої інстанції вказав, що вимоги позивача про визнання недійсним та про скасування рішення з`їзду, оформленого Протоколом від 14.12.2020, є різними словесними формами вираження одного й того самого способу захисту порушеного права позивача. При цьому, визнання недійсним відповідного рішення не потребує їх додаткового скасування.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги та узагальнення її доводів

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Громадська організація "Всеукраїнська спілка автомобілістів" звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 року у справі №910/11521/23 та ухвалити нове, яким позовні вимоги залишити без задоволення.

Апеляційна скарга мотивована наступним:

- однією із підстав для перереєстрації статуту була зміна юридичної адреси, яка була затверджена рішенням XIV з`їзду ГО «Всеукраїнської спілки автомобілістів»;

- 14.08.2020 у с. Коблево Миколаївської області відбувся XIV з`їзд ГО «Всеукраїнська спілка автомобілістів», на якому була затверджена нова редакція статуту та прийняті відповідні рішення;

- рішенням 21.10.2020 № 2280 Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції України було відмовлено у державний реєстрації змін до відомостей щодо ГО «Всеукраїнської спілки автомобілістів», які містяться у ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у томи числі змін до установчих документів;

- у подальшому статут відповідача був приведений у відповідність до вимог чинного законодавства України на день реєстрації, що корелюється із п. 9 Статутів, і повторно документи були подані на реєстрацію;

- до центрального управління Міністерства юстиції України подано копію протоколу XIV з`їзду з технічною опискою місяця складання замість 14.08.2020 вказано 14.12.2020.

Дії суду апеляційної інстанції щодо розгляду апеляційної скарги по суті

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу №910/11521/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Барсук М.А. - головуюча суддя; судді - Пономаренко Є.Ю., Владимиренко С.В.

В той же час, на час надходження апеляційної скарги, матеріали справи №910/11521/23 на адресу Північного апеляційного господарського суду не надходили.

Ухвалою суду від 18.12.2023 відкладено вирішення питання щодо вчинення процесуальних дій, передбачених параграфом 2 глави 1 розділу IV ГПК України, за апеляційною скаргою Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" на рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 року у справі №910/11521/23 до надходження матеріалів справи на адресу Північного апеляційного господарського суду.

28.12.2023 на адресу суду надійшли матеріали справи.

Ухвалою суду від 08.01.2024 відкрито апеляційне провадження та призначено справу до розгляду на 27.02.2024.

Позиції представників сторін

24.01.2024 через відділ документального забезпечення суду від позивача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній заперечив проти доводів та вимог апеляційної скарги, просив рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Явка представників сторін

Представник відповідача у судове засідання 27.02.2024 не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та дату судового засідання був повідомлений належним чином шляхом направлення процесуальних документів до електронного кабінету в системі ЄСІТС.

Колегією суддів під час розгляду даної справи враховано, що на підставі указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 (з подальшими змінами), Закону України № 2102-IX від 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 27 Конституції України передбачає, що обов`язок держави - захищати життя людини.

Разом з тим, у відповідності до вимог п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи у відповідності до вимог матеріального та процесуального законів.

Відповідно до ч. 12 ст. 270 ГПК України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає її розгляду.

А тому, враховуючи, що під час воєнного стану суди не припинили свою діяльність та продовжують здійснювати правосуддя, колегія суддів, з урахуванням принципу розумності строків розгляду справи судом, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя, передбаченого Конституцією України і гарантованого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд), зважаючи на те, що явка представників учасників справи у судове засідання не визнавалась обов`язковою, дійшла висновку про можливість розгляду апеляційної скарги у судовому засіданні 27.02.2024 за відсутності представника відповідача.

Обставини справи, встановлені судом першої інстанції та перевірені судом апеляційної інстанції

30.12.2020 була проведена державна реєстрація змін до відомостей щодо Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів.

Вказана реєстрація змін до відомостей щодо Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань була здійснена на підставі наданого реєстратору протоколу ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" від 14.12.2020 (надалі - Протокол від 14.12.2020).

Із наявного в матеріалах справи Протоколу від 14.12.2020 вбачається, що 14.12.2020 в с. Коблеве Миколаївської області відбувся ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", в якому взяли участь 37 делегатів (список обраних та зареєстрованих делегатів додається до протоколу).

Зокрема, згідно Протоколу від 14.12.2020 на ХIV З`їзді Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" було прийнято Статут Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" в новій редакції.

Спір у справі виник у зв`язку з твердженнями Херсонської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів, що жодного з`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" у грудні 2020 року не проводилось, а протокол від 14.12.2020 є підробленим, у зв`язку з чим позивач просить суд визнати недійсними та скасувати рішення ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", оформлені протоколом від 14.12.2020, та визнати недійсним Статут, що був затверджений рішенням ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", оформленим протоколом від 14.12.2020.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд апеляційної інстанції при прийнятті постанови

За приписами статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу. Юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту в порядку, визначеному законом (абз. 2 ч. 2 ст. 81 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частин першої, другої статті 1 Закону України "Про громадські об`єднання" громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об`єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація - це громадське об`єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи (частина третя статті 1 Закону України "Про громадські об`єднання").

Рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин.

Порядок скликання та проведення загальних зборів учасників юридичної особи визначений законодавством України, за положеннями якого учасники (акціонери, члени) юридичної особи мають бути до початку загальних зборів повідомлені про дату, місце, час проведення та порядок денний таких зборів. Такий порядок скликання загальних зборів вищого органу управління юридичної особи не залежить від її організаційно-правової форми, є загальноприйнятим та таким, що гарантує забезпечення права учасника (акціонера, члена) юридичної особи на участь в управлінні нею.

Права члена юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. При цьому позивачеві не може бути відмовлено у задоволенні вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами членів рішень, оскільки вплив члена на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів; позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах. Зокрема, рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання.

Саме такий правовий висновок Великої Палати Верховного Суду викладено в постанові від 28.01.2020 у справі №924/641/17.

Частиною 1 статті 87 Цивільного кодексу України передбачено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.

Згідно ч. 1 статті 88 Цивільного кодексу України у статуті товариства вказуються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.

Отже, статут юридичної особи є актом, який визначає правовий статус юридичної особи, оскільки містить норми, обов`язкові для учасників товариства, його посадових осіб та інших працівників, а також визначає порядок затвердження та внесення змін до статуту, який за змістом частини другої статті 20 ГК України може бути визнаний недійсним, якщо його положення суперечать законодавству.

Підставами для визнання акта, в тому числі статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв`язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Станом на дату проведення ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" діяв статут в редакції від 20.05.2016 (надалі - Статут 2016 року), пунктом 4.1 якого передбачено, що вищими керівними колегіальними органами Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" є: з`їзд, Центральна рада, президія Центральної ради.

У пункті 4.3 Статуту 2016 року вказано, що черговий з`їзд скликається Центральною радою один раз на п`ять років. Позачергові з`їзди можуть бути скликані за ініціативи пленуму Центральної ради спілки або за рішенням рад Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських організацій, не менше ніж 10% від їх загальної кількості шляхом використання засобів зв`язку. Час і місце скликання, а також норми представництва і порядок денний з`їзду оголошується постановою пленуму Центральної ради спілки не пізніше, ніж за два місяці до дня проведення з`їзду. Делегати на з`їзд обираються на конференціях Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських організацій, первинної організації виконавчого підрозділу спілки. Вони є правомочними делегатами у разі скликання позачергового з`їзду. Про час і місце скликання, порядок денний з`їзду делегати повідомляються із використанням засобів зв`язку.

Пунктом 4.4 Статуту 2016 року до виключної компетенції з`їзду спілки віднесено наступні повноваження:

- затвердження статуту спілки, внесення до нього змін та доповнень рішенням не менш ніж голосів делегатів, що беруть участь у голосуванні;

- заслуховування і затвердження звітів Центральної ради і Ревізійної комісії;

- визначення завдань та напрямків роботи спілки;

- обрання Центральної ради і Ревізійної комісії спілки строком на п`ять років. Представництво в Центральній раді для всіх організацій спілки є рівним. До складу Центральної ради можуть бути обрані особи, які не є членами спілки. Кількість членів Центральної ради і Ревізійної комісії визначається з`їздом;

- реалізації права власності ВСА;

- прийняття рішення про делегування президії Центральної ради, президіям Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських рад повноважень щодо розпорядження окремими видами майна спілки;

- прийняття рішення про припинення діяльності ВСА;

- розгляду інших питань, внесених на розгляд з`їзду.

Отже, прийняти рішення про затвердження Статуту відповідача у новій редакції міг лише З`їзд Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів".

В той же час, 14.12.2020 жодного З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" не проводилось, що підтверджується:

1) самим відповідачем у своєму відзиві;

2) відповідями на адвокатські запити Закарпатської обласної організації Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", Запорізької обласної організації Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", Полтавської обласної організації Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", Миколаївської обласної організації Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" та твердженнями Херсонської обласної організації Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів";

3) відсутністю передбачених Статутом 2016 року документів, які підлягали складенню для організації та проведення з`їзду 14.12.2020 (постанови президії Центральної ради про проведення з`їзду, доказів повідомлення обласних осередків про проведення 14.12.2020 з`їзду, обрання делегатів на такий з`їзд тощо).

Щодо тверджень відповідача, що у протоколі від 14.12.2020 допущено описку в даті та дійною датою проведення з`їзду є 14.08.2020, то такі доводи судом першої інстанції правомірно відхилено, оскільки за наслідками проведення 14.08.2020 З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" було складено протокол від 14.08.2020, який 29.09.2020 був поданий разом із іншими документами до ЦНАП Подільського району міста Києва для проведення державної реєстрації змін до відомостей про організацію.

За наслідками розгляду державним реєстратором протоколу від 14.08.2020 рішенням Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 21.10.2020 №2280 було відмовлено у державній реєстрації змін до відомостей Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів (надалі - Рішення від 21.10.2020 №2280).

Рішення від 21.10.2020 №2280 мотивоване, зокрема тим, що за текстом постанови ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" від 14.08.2020 неможливо встановити правомочність з`їзду та дотримання порядку прийняття рішень про зміни до установчих документів, передбаченого п. 4.4 та розділом 9 Статуту; невідповідністю поданої постанови вимогам до протоколу (не дотримано форми викладу тексту від третьої особи множини за схемою: слухали - виступили - вирішили - ухвалили, постановили); не підписанням установчого документу (постанови/протоколу з`їзду) головою та секретарем зборів; реєстр осіб (делегатів, що приймали участь у з`їзді) мав виправлення.

Як вбачається з матеріалів справи, поданий реєстратору протокол (постанова) за наслідками проведення 14.08.2020 ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" є відмінним від Протоколу від 14.12.2020, а тому вважати, що у Протоколі від 14.12.2020 було допущено описку в даті і місці проведення з`їзду немає.

Більше того, з протоколу від 14.12.2020 вбачається, що на з`їзді ХIV Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" були вирішення наступні питання: про зміну місцезнаходження центральних органів ГО «ВСА»; про звіт Центральної ради і ревізійної комісії ГО «ВСА»; вибори членів ревізійної комісії ГО «ВСА»; уповноваження інспектора-методиста виконавчого підрозділу ГО «ВСА» Краснопівцева В.В. представляти інтереси спілки в реєстраційних органах, подавати та отримувати відповідні документи щодо реєстрації статуту ВСА в новій редакції, затвердженого рішенням цього з`їзду.

Як вбачається із змісту статуту ГО «ВСА», що був зареєстрований на підставі протоколу від 14.12.2020, зміни були внесені не виключно щодо місцезнаходження відповідача, як це було зазначено у постанові ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" від 14.08.2020, а і щодо інших його положень, а саме змінено, зокрема, п.п. 4.2, 4.4., 4.5., 5.9. статуту.

Тобто, на державну реєстрацію 23.12.2020 було подано статут Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" в редакції, за яку голосування на з`їзді 14.08.2020 Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" не проводилось.

Таким чином, оскільки 14.12.2020 ХIV З`їзд Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" не проводився, то відповідно на ньому не могли бути прийняті будь-які рішення, в тому числі щодо прийняття Статуту в новій редакції, чого не було вирішено за наслідками проведення 14.08.2020 ХIV з`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів".

Також, як вірно зазначено судом першої інстанції, вимоги позивача про визнання недійсним та про скасування рішення з`їзду, оформленого Протоколом від 14.12.2020, є різними словесними формами вираження одного й того самого способу захисту порушеного права позивача.

Такі вимоги за своєю суттю є альтернативними, оскільки мають різні правові наслідки, зокрема, через різницю у часі дії такого акта

У разі визнання акта недійсним у суду немає потреби скасовувати його, оскільки визнання його недійсним означає, що він не створює правових наслідків з моменту його вчинення. Скасування ж акта означає втрату чинності таким актом на майбутнє з моменту набрання чинності відповідним судовим рішенням.

Вказане підтверджується позицією Об`єднаної Палати Верховного Суду, викладеною у постанові від 07.07.2023 у справі № 911/3342/21.

А тому, з огляду на викладене вище, суд першої інстанції дійшов до правомірного висновку про задоволення позовних вимог шляхом визнання недійсним рішення ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів", оформлених протоколом від 14.12.2020, та статуту Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" в редакції, що була затверджена протоколом ХIV З`їзду Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" від 14.12.2020.

Висновки суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги

Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

За таких обставин, висновки суду першої інстанції про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, а тому рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 у справі № 910/11521/23 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи і підстав для його скасування не вбачається.

Згідно із ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на заявника.

Керуючись ст.ст. 74, 129, 269, 275, 276, 281 - 284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Апеляційну скаргу Громадської організації "Всеукраїнська спілка автомобілістів" на рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 у справі № 910/11521/23 залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2023 у справі № 910/11521/23 залишити без змін.

3. Судові витрати зі сплати судового збору за подачу апеляційної скарги покласти на апелянта.

4. Матеріали справи № 910/11521/23 повернути до місцевого господарського суду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено 11.03.2024.

Головуючий суддя М.А. Барсук

Судді Є.Ю. Пономаренко

С.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117582605
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11521/23

Постанова від 27.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Рішення від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні