Ухвала
від 12.03.2024 по справі 296/2595/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційний суд

Справа №296/2595/23 Головуючий у 1-й інст. Волкова Н.Я.

Категорія 53 Доповідач Борисюк Р. М.

У Х В А Л А

12 березня 2024 року

Житомирський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Борисюка Р.М.,

суддів Павицької Т.М., Трояновської Г.С.,

з участю секретаря

судового засідання Гарбузюк Ю.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу № 296/2595/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик» до ОСОБА_1 , третя особа - Приватне акціонерне товариство Страхова компанія «ПЗУ Україна», про стягнення шкоди заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та за заявою Шахрая Володимира Володимировича в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик» про ухвалення додаткового рішення,

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик» на додаткове рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 09 жовтня 2023 року та

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 14 вересня 2023 року, які ухвалені під головуванням судді Волкової Н.Я. у м. Коростені,

в с т а н о в и в:

У березні 2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик» (далі ТОВ «Акріс Логістик», Товариство, Позивач) звернулось з даним позовом, в якому просило стягнути з ОСОБА_1 на їх користь 18 795,67 грн матеріальної шкоди завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди (далі ДТП) та судові витрати.

Рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 14 вересня 2023 року позов задоволено повністю.

Додатковим рішенням цього ж суду від 09 жовтня 2023 року було відмовлено у стягненні із ОСОБА_1 на користь ТОВ «Акріс Логістик» витрат на правничу допомогу у розмірі 11272,8 грн.

Не погодившись з цими рішеннями, представник ТОВ «Акріс Логістик» та ОСОБА_1 оскаржили їх в апеляційному порядку.

Ухвалами Житомирського апеляційного суду від 03.11.2023 та 05.12.2023 відкрито провадження у справі та справу призначено до розгляду.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 02 грудня 2022 року, керуючи автомобілем марки «Renault Dokker», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , рухаючись заднім ходом, скоїв наїзд на припаркований автомобіль марки «Mercedes-Benz Vario», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик», внаслідок чого автомобілі отримали механічні пошкодження. Вказані обставини сторонами не заперечуються.

Згідно копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу ( а.с.162), власником автомобіля марки «Renault Dokker» є Товариство з обмеженою відповідальністю «Євроферма» (надалі ТОВ «Євроферма).

Із пояснень ОСОБА_1 та копій документів, долучених до апеляційної скарги, (а.с. 163) убачається, що на момент виникнення дорожньо-транспортної пригоди, керуючи вказаним автомобілем, він перебував у трудових відносинах із Приватним акціонерним товариством «Волинська Фондова Компанія» (надалі ПрАТ «ВФК»), яке на підставі договору оренди, укладеного із ТОВ «Євроферма, мало у користуванні зазначений транспортний засіб.

Під час апеляційного розгляду відповідачем ОСОБА_1 заявлено клопотання про залучення до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ТОВ «Євроферма та ПрАТ «ВФК».

Представник позивача заперечив проти задоволення цього клопотання.

Заслухавши учасників процесу, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає до задоволення з огляду на наступне.

За приписами частини 1 статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частино 1 статті 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частини 1, 2, 3 статті 12 ЦПК України).

Згідно частини 1 статті 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частини 2, 3, 4 статті 367 ЦПК України).

Відповідно до положень частини 1 статті 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Приймаючи до уваги, що судове рішення при встановлених обставинах справи може вплинути на права та обов`язки ТОВ «Євроферма» та ПрАТ «Волинська Фондова Компанія», то наявні всі правові підстави для їх залучення до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Керуючись ст. 53, 259, 260, 365, 374 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі №296/2595/23, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Євроферма» (43016, Волинська обл., місто Луцьк, вулиця Володимирська, 63, ЄДПОУ 36541407);

- Приватне акціонерне товариство «Волинська Фондова Компанія» (43023, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Скорика Мирослава, будинок 16, ЄДПОУ 13356951, E-mail: parts@vfk.lutsk.ua, torgadmin@vfk.lutsk.ua).

Надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю «Євроферма» та Приватному акціонерне товариству «Волинська Фондова Компанія» копію апеляційної скарги і доданих до неї матеріалів, копію ухвали про відкриття апеляційного провадження та залучення їх до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Встановити строк для подання відзиву на апеляційну скаргу, заперечень, щодо поданих заяв чи клопотань (за їх наявності), у строк до 14 травня 2024 року.

Роз`яснити, що до відзиву на апеляційну скаргу та до заперечень, поданих заяв чи клопотань додаються докази, надсилання їх копій та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Судді

Повний текст ухвали складений: 12 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117589800
СудочинствоЦивільне
Сутьухвалення додаткового рішення, за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс Логістик» на додаткове рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 09 жовтня 2023 року та за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 14 вересня 2023 року, які ухвалені під головуванням судді Волкової Н.Я. у м. Коростені

Судовий реєстр по справі —296/2595/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні