Ухвала
від 11.03.2024 по справі 346/65/24
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/65/24

Провадження № 2/346/619/24

УХВАЛА

11 березня 2024 р.м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді:Третьякової І.В.

за участю:

секретаря судових засідань Дутчак Х.В.

позивача ОСОБА_1

представника позивача.: ОСОБА_2

представника відповідача: ОСОБА_3

розглянувши в засіданні заяви про збільшення позовних вимог з додатками у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Коломийського медичного фахового коледжу ім..Івана Франка, треті особи, які не заявляють самостійних вимог Департамент охорони здоров`я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківська обласна рада про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області перебуває цивільна справі за позовом ОСОБА_1 до Коломийського медичного фахового коледжу ім..Івана Франка, третя особа яка не заявляє самостійних вимог Департамент охорони здоров`я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківська обласна рада про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за період з 26.10.2023 року по день ухвалення рішення суду та моральної шкоди в сумі 50000 грн. в обґрунтування позову зазначив, що після винесення наказу №45-К від 25.10.2023 року , яким його поновлено на посаді викладача дисципліни «Медсестринство у хірургії» з 31.08.2022, його фактично не було допущено до роботи, що стало підставою для звернення з даним позовом.

Ухвалою суду від 09.01.2024 відкрито спрощене провадження у справі та призначено судовий розгляд на 07.02 2024 року.

05.02.2024 року позивач звернувся до суду із заявою про збільшення позовних вимог. В обґрунтування вказаної заяви посилається на те, що на час подачі ним позовної заяви йому не було відомо про існування наказу №47-К від 26.10.2023 про відсторонення його від займаної посади та заміну тимчасово відсутнього викладача, та наказу №40-К від 02.11.2023 про увільнення його від виконання роботи та заміну тимчасово відсутнього викладача. Про наявність даних наказів позивачу стало відомо після ознайомлення з відзивом на позов відповідача та додатками до нього. Посилаючись на положення ст..49 ЦПК України, оскільки вимоги є взаємопов`язаними, тому спільний розгляд в дані справі буде сприяти всебічному, повному об`єктивному вирішенню спору, просив прийняти заяву про збільшення позовних вимог та постановити рішення, яким:

1.Визнати незаконними та скасувати накази директора Коломийського медичного фахового коледжу ім..І. Франка №47-К від 26.10.2023 про відсторонення ОСОБА_4 від займаної посади та заміну тимчасово відсутнього викладача та №40-К від 02.11.2023 про увільнення ОСОБА_4 від виконання роботи та заміну тимчасово відсутнього викладача,

2. Стягнути з відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 26.10.2023 по день ухвалення рішення,

3. Стягнути з відповідача на його користь 50000 грн. моральної шкоди.

07.02.2024 року за клопотанням відповідача судове засідання відкладено на 11.03.2024 року.

06.03.2024 року, до початку розгляду спору по суті, позивач звернувся до суду із другою заявою про збільшення позовних вимог. В обґрунтування вказаної заяви посилається на те, що 22.02.2024 року відповідач звільнив позивача на підставі наказу №5-К за вчинення працівником, який виконує виховні функції аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи (п.3 ч.1 ст.41 КЗпП). Посилаючись на положення ст..49 ЦПК України, оскільки вимоги є взаємопов`язаними, тому спільний розгляд в дані справі буде сприяти всебічному, повному об`єктивному вирішенню спору, просив прийняти заяву про збільшення позовних вимог та постановити рішення, яким:

1.Визнати незаконними та скасувати накази директора Коломийського медичного фахового коледжу ім..І. Франка №47-К від 26.10.2023 про відсторонення ОСОБА_4 від займаної посади та заміну тимчасово відсутнього викладача та №40-К від 02.11.2023 про увільнення ОСОБА_4 від виконання роботи та заміну тимчасово відсутнього викладача,

2.Визнати незаконним та скасувати наказ заступника директора з навчальної роботи Коломийського медичного фахового коледжу ім..І. Франка №5-К від 22.02.2024 року про звільнення ОСОБА_1 .

3. Стягнути з відповідача на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 26.10.2023 по день ухвалення рішення,

4. Стягнути з відповідача на його користь 50000 грн. моральної шкоди.

У судовому засіданні позивач та представник позивача підтримали подані позивачем заяви про збільшення позовних вимог, посилаючись на викладені у них обставини.

Представник відповідача щодо задоволення заяви заперечила, вказала, що у даних заявах позивач фактично пред`являє додатково до викладених в позовній заяві нові позовні вимоги, що не може розцінюватися як збільшення позовних вимог, а тому просила вказані заяви повернути позивачу.

Суд, вивчивши подані позивачем заяви від 05.02.2024 та від 06.03.2024, вислухавши думку сторін, та дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до положень частини першоїстатті 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

У відповідності до ст. 182 ЦПК України, заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

Відповідно ч. 1 ст. 49 ЦПК України, сторони користуються рівними процесуальними правами.

Частиною другоюстатті 49 ЦПК Українипередбачено, що крім прав та обов`язків, визначених устатті 43 цього Кодексу: 1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу; 2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; 3) відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом. Частиною третьою цієї статті визначено, що до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Згідно ст.175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Зміст позовних вимог: спосіб ( способи ) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб ( способи ) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визнати у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Таким чином позовом і є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

При цьому під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Предмет позову кореспондується із способами захисту права, які визначені, зокрема устатті 16 ЦК України, а відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного способу захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Зміна предмета позову можлива, зокрема у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Якщо в процесі розгляду справи повністю змінюються підстави й предмет позову,то це слід розглядати як нові позовні вимоги, які мають бути оформлені письмовою заявою у відповідності зЦПК України.

У своїх постановах Верховний Суд неодноразово зазначав, що позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Зміна підстав і предмета позову не допускається. Зміна підстав або предмета позову здійснюється шляхом подання до суду відповідної письмової заяви. Зміна підстав або предмета позову можлива лише до початку розгляду судом справи по суті, тобто до того моменту, коли суд почне проголошувати позовну заяву. Ця норма спрямована на усунення зловживання процесуальним правом на зміну підстав або предмета позову. Заява, подана після початку розгляду справи по суті, залишається без розгляду і повертається позивачеві.

Схожі за змістом правові висновки викладені Верховним Судом у постановах від19 листопада 2020 року у справі №638/5172/17 , від 18 травня 2022 року у справі № 570/5639/16-ц та від 12 жовтня 2022 року у справі №723/1233/17.

Позивач звертаючись до суду з позовною заявою просив про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за період з 26.10.2023 року по день ухвалення рішення суду та моральної шкоди в сумі 50000 грн. у зв`язку з фактичним недопущенням його до роботи після поновлення на роботі.

В своїй заяві від 05.02.2024 року позивач зазначає про збільшення позовних вимог, а саме заявляє додаткову вимогу про визнання незаконними та скасування наказів від 26.10.2023 про його відсторонення від виконання роботи та від 02.11.2023 про його увільнення від виконання роботи, що на думку суду є пов`язаними з первинними вимогами про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу саме за період починаючи з 26.10.2023 року, підставами виникнення зазначених правовідносинта поданимидоказами.Крім того,від задоволення однієївимоги,залежить задоволенняіншої.А тому на думку суду позивачем змінено предмет позову, шляхом доповнення первинних позовних вимог новою вимогою, а тому ці вимоги можуть бути об`єднані та розглядатися в одному провадженні, оскільки є взаємопов`язаними, їх спільний розгляд в дані справі буде сприяти всебічному, повному об`єктивному вирішенню спору.

Що стосується заяви від 06.03.2024 року, то в ній позивач заявляє про збільшення позовних вимог та просить визнати незаконним та скасувати наказ заступника директора з навчальної роботи Коломийського медичного фахового коледжу ім..І. Франка №5-К від 22.02.2024 року про звільнення ОСОБА_1 за вчинення працівником, який виконує виховні функції аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи (п.3 ч.1 ст.41 КЗпП).

На думку суду, у даному випадку позивач подав нові позовні вимоги, з іншим предметом та підставами позову, іншими обставинами, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та доказами, що виключає їх одночасний розгляд з первісною позовною заявою.

Отже, заявапозивача від 06.03.2024 про збільшення позовних вимог є фактично поданням окремого позову з іншим предметом та підставами позову, що виключає можливість прийняття до розгляду судом поданої позивачем заяви.

А тому суд приходить до висновку, що у прийнятті заяви від 06.03.2024 до розгляду слід відмовити та повернути її позивачу.

Одночасно суд роз`яснює позивачу його право звернутися до суду з відповідним позовом на загальних підставах в порядку, передбаченому нормами ЦПК України.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 49, 53, 175,183,188, 260-261, 353 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти заяву про збільшення позовних вимог від 05.02.2024 року з додатками у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Коломийського медичного фахового коледжу ім..Івана Франка, третя особа яка не заявляє самостійних вимог Департамент охорони здоров`я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківська обласна рада про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Відмовити у прийнятті та повернути позивачу його заяву про збільшення позовних вимог від 06.03.2024 р. з додатками у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Коломийського медичного фахового коледжу ім..Івана Франка. Третя особа яка не заявляє самостійних вимог Департамент охорони здоров`я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківська обласна рада про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, роз`яснивши позивачу право на звернення до суду з окремим позовом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині відмови у прийнятті та повернення позивачу заяви про збільшення позовних вимог подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд.

В решті частини ухвала суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено 11.03.2024 р.

Суддя: Третьякова І. В.

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117599943
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —346/65/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Третьякова І. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Третьякова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні