Ухвала
від 07.03.2024 по справі 461/10654/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/10654/23

Провадження № 1-кс/461/1512/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.2024 року м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові клопотання прокурора відділупроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямта підтриманняпублічного обвинуваченняСпеціалізованої прокуратуриу сферіоборони Західногорегіону ОСОБА_4 про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених на підозрюваного:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Львова, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023141410000026 від 02.03.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,-

в с т а н о в и в:

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому проситьпродовжити покладення на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Львова, українця, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, обов`язків, визначених ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024 та передбачених ч.5 ст. 194 КПК України, терміном на 2 місяці, а саме:

-прибувати до слідчого, прокурора, у провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом;

-прибувати до слідчого, прокурора, суду за кожною вимогою;

-не відлучатися із населеного пункту (м. Львів), в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування зі свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, та іншим підозрюваним в даному кримінальному провадженні ОСОБА_7 ;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

В обґрунтування внесеного клопотання покликається на те, що Слідчими СВ Управління СБУкраїни уЛьвівській області, за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023141410000026 від 02.03.2023, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, а також за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

15.01.2024 ОСОБА_5 затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, складено 16.01.2024, та цього ж дня вручено ОСОБА_5 .

17.01.2024 слідчим суддею Галицького районного суду м. Львова було обрано щодо ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у сумі 9998456 грн, строком на 60 діб, тобто до 14.03.2024 включно.

18.01.2024 підозрюваного ОСОБА_5 звільнено із Львівської установи виконання покарань (№19) у зв`язку із внесенням застави у розмірі 9998456 грн.

Разом з тим, 14.03.2024 завершується строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, однак підстави та ризики для покладення на підозрюваного цих обов`язків продовжують існувати, зважаючи на наступне.

Відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового розслідування встановлено продовження існування ризиків, передбачених п.п.1, 2, 3, 4, 5 ч.1 ст.177 КПК України, які полягають в тому, що підозрюваний може:

-переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

-знищити, сховати документи, речі які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

-незаконно впливати на потерпілих, свідків, інших підозрюваних, у цьому ж кримінальному провадженні;

-перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, зокрема шляхом погодження показань з особами, причетними до вчинення інкримінованого кримінального правопорушення;

-вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення в якому підозрюється,

Продовження існування ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України (переховуватисявід органівдосудового розслідуваннята/абосуду) підтверджується тим, що підозрюваний ОСОБА_5 може ухилятися від органу досудового розслідування та суду оскільки злочин, який інкримінується ОСОБА_5 , є тяжким, у разі доведення вини ОСОБА_5 може бути призначено покарання у виді позбавлення волі терміном до восьми років, без альтернативи призначення більш м`якого покарання, та останній, будучи обізнаним про покарання, що йому загрожує за інкримінований йому злочин для уникнення покарання може переховуватися від органу досудового розслідування та суду.

Разом з цим, ОСОБА_5 , володіючи правом для виїзду за кордон, може змінити місце свого проживання, у тому числі шляхом виїзду за кордон, або на тимчасово непідконтрольну територію України.

Продовження існування ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України (знищити,сховати документи,речі,які маютьістотне значеннядля встановленняобставин кримінальногоправопорушення), обґрунтовується тим, що на даний час у рамках досудового розслідування зазначеного кримінального провадження не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування (не встановлені всі причетні особи до вчинення кримінального правопорушень, перевіряється можлива причетність ОСОБА_5 до інших епізодів протиправної діяльності щодо надання неправомірної вигоди службовим особам інших державних органів.

Так, ОСОБА_5 є генеральним директором ТОВ «Профф», від імені якого укладено договір №343/4/2023/58 про закупівлю товарів «індивідуальних комплектів РХБ захисту ІКЗ-1» в загальній кількості 4290 шт., а також реалізовано такі ж або подібні товари оборонного призначення (засоби індивідуального захисту: протигази (маски та фільтри), хімкостюми тощо) імпортного походження іншим державним замовникам у сфері оборони, що дає обґрунтовані підстави стверджувати про наявність в ОСОБА_5 прямого доступу до усієї бухгалтерської та фінансової звітності у паперовому та електронному вигляді. Викладене у своїй сукупності, свідчить про наявність реальної можливості у підозрюваного знищити, сховати або спотворити будь-яку господарську документацію, яка стосується виконання договорів поставки продукції для потреб МОУ та інших державних замовників.

Ураховуючи вищевикладене, ОСОБА_5 , достовірно знаючи про місце перебування документів або речей, за допомогою яких було реалізовано злочинний намір, може їх знищити, спотворити, приховати, не надавши органам досудового розслідування можливості встановити місце їх перебування та вилучити у встановленому законом порядку. Крім того, перебуваючи на волі, ОСОБА_5 може спілкуватися з невстановленими зазначеними вище особами з приводу планів укриття злочинної діяльності, знищення, приховання та спотворення речових доказів, що негативно вплине на подальше здійснення досудового розслідування та притягнення винних до кримінальної відповідальності та зможе надавати останньому допомогу у переховуванні від органу досудового розслідування.

Продовження існування ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України (незаконновпливати напотерпілих,свідків,інших підозрюваних,у цьомуж кримінальномупровадженні) виражається у тому, що отримавши матеріали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, ОСОБА_5 володітиме інформацією стосовно характеризуючих, в тому числі біографічних, даних свідків, які надали та можуть у подальшому надати органу досудового розслідування викривальні покази стосовно нього, у зв`язку з чим останній, перебуваючи на волі, матиме можливість безперешкодно впливати на вказаних учасників процесу шляхом підкупу, примусу, погроз, у тому числі із застосуванням насильства, з метою зміни або відмови їх від показів. Про очевидність вказаного ризику свідчить і факт так званого прихованого конспіративного спілкування ОСОБА_5 із ОСОБА_7 та іншими особами.

Серед іншого, вчиняючи зазначену вище протиправну діяльність, ОСОБА_5 діяв системно, неодноразово контактував із ОСОБА_7 , а також іншими особами, які були обізнані в його протиправній діяльності та зможуть в подальшому надати викривальні показання щодо аналогічних злочинів, чи інших кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, зокрема: із співробітниками ТОВ «Профф» ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , із окремими представниками державних замовників ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , посадовими особами Управління радіаційного, хімічного та біологічного захисту Командування Сил підтримки Збройних Сил України та ін.

Окрім цього, зухвалість вищевказаного кримінального правопорушення свідчить про відсутність у підозрюваного будь-яких моральних принципів та дає підстави вважати, що ОСОБА_5 , розуміючи невідворотність покарання за вчинене ним діяння, обставини вчинення якого на даний час встановлюються органом досудового розслідування, намагатиметься у будь-який спосіб уникнути відповідальності, що вказує на продовження існування ризику, передбаченого п. 4 ч. 1 ст. 177 КПК України (перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином), зокрема шляхом погодження показань з особами, причетними до вчинення інкримінованого кримінального правопорушення).

Продовження існуванняризику,передбаченого п.5ч.1ст.177КПК України (вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення в якому підозрюється), полягає в тому, що ОСОБА_5 може вчинити інше кримінальне правопорушення у сфері господарської діяльності, з метою надання необгрунтованих переваг чи завищення собівартості продукції ТОВ «Профф», яка постачається на на викнання договорів із державними замовниками.

Крім того, здобута у ході досудового розслідування інформація (у т.ч. наявність так званої чорної бухгалтерії із зазначенням сум відкатів для представників державних установ) свідчить не лише про можливий системний характер злочинної діяльності ОСОБА_5 , але й дає обґрунтовані підстави стороні обвинувачення стверджувати, що останній може бути безпосередньо причетний до вчинення інших кримінальних правопорушень як у сфері господарської діяльності, так і в сфері службової та професійної діяльності, пов`язаної із наданням публічних послуг. Більше того, згідно із вилученою господарською документацією ТОВ «Профф», а також наявними відомостями згідно «чорної бухгалтерії», на виконанні у ТОВ «Профф» досі перебувають окремі господарські договори на поставку продукції оборонного значення, які на даний час є незавершеними, а «тіньовий» розрахунок по яким не виконаний у повному обсязі.

Ураховуючи характер вчиненого підозрюваним злочину та тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_5 у разі визнання винуватим у вчиненні інкримінованого злочину, є всі підстави вважати, що підозрюваний може залишити місце свого постійного проживання та виїхати з території України, де буде переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконними засобами, зокрема шляхом підкупу, впливати на свідків та інших підозрюваних у кримінальному провадженні, які володіють інформацією щодо обставин вчинення ним зазначеного злочину, а також знищити, сховати або спотворити будь-які із речей та документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, продовжуватиме вчиняти злочин у сфері службової діяльності, та може вчинити інші злочини, з метою запобігання вказаним ризикам, об`єктивно необхідним є продовження покладення на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

-прибувати до слідчого, прокурора, у провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом;

-прибувати до слідчого, прокурора, суду за кожною вимогою;

-не відлучатися із населеного пункту (м. Львів), в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування зі свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, та іншим підозрюваним в даному кримінальному провадженні (у т.ч. ОСОБА_7 );

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Зважаючи на викладене, прокурор вважає, що забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного ОСОБА_5 та запобігти описаним ризикам без продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на підозрюваного ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024 року, неможливо, просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали з наведених у ньому підстав.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його захисник адвокат ОСОБА_6 клопотання частково заперечили. Просили дозволити ОСОБА_5 вільне пересування в межах Львівської області та дозволити йому спілкуватися із працівниками ТОВ «ПРОФФ», оскільки це необхідно для забезпечення організації роботи вказаного Товариства.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Встановлено, що слідчими СВ Управління СБУкраїни уЛьвівській області, за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023141410000026 від 02.03.2023, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, а також за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

15.01.2024 ОСОБА_5 затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, складено 16.01.2024, та цього ж дня вручено ОСОБА_5 .

Обставинами, що дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, підтверджуються наступнимиматеріалами кримінальногопровадження,а саме:

-рапортом про виявлення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 КК України з ВКІБ УСБУ у Львівській області;

-рапортом про виявлення кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 368, 369 КК України з ВКІБ УСБУ у Львівській області;

-відповіддю оперативного підрозділу ВКІБ УСБУ у Львівській області від 06.12.2023;на доручення слідчого

-відповіддю оперативного підрозділу ВКІБ УСБУ у Львівській області від 14.01.2024 на доручення слідчого

-відповіддю оперативного підрозділу ВКІБ УСБУ у Львівській області від 30.12.2023 на доручення слідчого

-протоколом огляду мережі Інтернет від 20.12.2023;

-протоколом огляду мережі Інтернет, а саме Інтернет-ресурсу «Prozorro»;

-протоколом проведення НСРД обстеження публічно недоступного місця та зняття інформації з електронних інформаційних систем від 10.11.2023;

-протоколом проведення НСРД аудіо-, відеоконтроль особи від 23.11.2023;

-протоколом візуального спостереження за особою в публічно доступних місцях від 30.11.2023;

-протоколом проведення НСРД - обстеження публічно недоступного місця від 29.07.2023;

-протоколом проведення НСРД зняття інформації з електронних інформаційних мереж від 05.07.2023;

-протоколом проведення НСРД - обстеження публічно недоступного місця та зняття інформації з електронних інформаційних систем від 23.08.2023;

-протоколом проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_3 від 15.01.2024;

-протоколом проведення обшуку службових кабінетів (приміщень) будівлі Управління радіаційного, хімічного та біологічного захисту Командування Сил підтримки ЗС України, за адресою: АДРЕСА_4 .

-протоколом проведення обшуку автомобіля Мітсубісі Паджеро Спорт, який перебуває у власності (користуванні) ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_5 від 15.01.2024;

-протоколом проведення обшуку службових приміщень ТОВ «Профф» за адресою: м. Львів, вул.Б. Хмельницького, буд. 176;

-протоколом проведення обшуку складського приміщення ТОВ «Профф» за адресою: м. Львів, вул. Хмельницького, 172;

-протоколом обшуку банківської скриньки (індивідуального банківського сейфу ОСОБА_5 ) в АТ «АКБ «Львів» (ЄДРПОУ: 09801546) за адресою: м.Львів, вул. Сербська, буд. 1;

-протоколом проведення обшуку автомобіля ТОВ Профф, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_5 від 15.01.2024;

-протоколом затримання ОСОБА_7 від 15.01.2024 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України;

-протоколом затримання ОСОБА_5 від 15.01.2024 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 369 КК України;

-висновком експерта за результатами проведення технічної експертизи документів, а саме дослідження грошових коштів у кількості 146 купюр номіналом по 100 доларів США, на загальну суму 14600 доларів США, на предмет відповідності банкнотам, випущеним в обіг Федеральною резервною системою США.

-протоколами оглядів окремої документації та предметів, вилучених 15-16.01.2024 під час проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ «Профф» за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 176;

-протоколом огляду документації, вилученої 15.01.2024 під час проведення обшуку кабінету № 104 фінансового управління військової частини НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_4 ;

-протоколом огляду документації, вилученої 15.01.2024 під час проведення обшуку в Управлінні радіаційного, хімічного та біологічного захисту командування сил підтримки ЗСУ за адресою: АДРЕСА_6 ;

-протоколом огляду документації, вилученої 15.01.2024 під час проведення обшуку в офісі ТОВ «ІТЕЗ» за адресою: АДРЕСА_7 ;

-протоколом допиту співробітника КСП ЗС України ОСОБА_12 ;

-протоколом допиту начальника групи 4762 ВП МО України ОСОБА_13 ;

-протоколом допиту офіцера юридичного відділу КСП ЗС України ОСОБА_14

-протоколом допиту начальника відділу РХБ захисту УРЗХБ КСП ЗСУ ОСОБА_15

-протоколом допиту заступника начальника УРХБЗ КСП ЗСУ ОСОБА_16

-протоколом допиту начальника управління екологічної безпеки ГУ протимінної діяльності, цивільного захисту та цивільної безпеки МОУ ОСОБА_17

-протоколом допиту т.в.о. начальника фінансово-економічного управління КСП ЗСУ ОСОБА_18

-матеріалами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які розтаємнені у встановленому законом порядку

-висновком експерта за результатами проведення компютерно-технічної експертизи № Л/68 від 27.02.2024.

-протоколом огляду відомостей, отриманих із флеш накопичувача Patriot 64 GB чорного кольору; вилученого 15.01.2024 в ході проведення обшуку автомобіля «JEEP Grand Cherokee» д.н.з. НОМЕР_2 , який перебуває у володінні (користуванні) ТОВ «Профф» (ЄДРПОУ: 43960635).

-іншими матеріалами кримінального провадження.

Більш того, якщо виходити з поняття «обґрунтована підозра», приведеного в п. 175 рішення Європейського суду з прав людини від 21.04.2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», то обґрунтована підозра означає, що існують факти і інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

При цьому слідчий суддя зазначає, що обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини, правильність кримінально-правової кваліфікації діяння потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні під час подальшого досудового розслідування, що не виключає можливості застосування до підозрюваного запобіжного заходу.

Причетність ОСОБА_5 до вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення достатньою мірою для даної стадії кримінального провадження доводиться вищевказаними доказами, які долучені прокурором до матеріалів клопотання.

Такий висновок цілком узгоджується із правовими позиціями, наведеними у рішеннях Європейського суду з прав людини. Так, у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства» № 14310/88 від 23.10.1994 суд зазначив, що «факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як і ті, що є необхідними для обґрунтування вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого надходить на наступній стадії процесу кримінального розслідування».

Отже, з урахуванням змісту долучених до клопотання матеріалів кримінального провадження у їх сукупності, слідчий суддя встановив, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце і підтверджуються на даному етапі розслідування достатньою сукупністю доказів.

Враховуючи, що слідчий суддя не вирішуючи наперед питання про винуватість підозрюваного у вчиненні інкримінованого йому злочину, правильність кваліфікації його дій, допустимість доказів щодо встановлення винуватості підозрюваного, вважає, що зміст клопотання та долучених до нього документів можуть свідчити про існування фактів і інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, отже про існування обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024 застосовано відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів, - тобто до 16.03.2024. Визначено підозрюваному ОСОБА_5 заставу у розмірі 3302 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 9998456 гривень. Покладено на підозрюваного ОСОБА_5 , у разі внесення застави, обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України.

18.01.2024 підозрюваного ОСОБА_5 звільнено із Львівської установи виконання покарань (№19) у зв`язку із внесенням застави у розмірі 9998456 грн.

Ухвалою слідчого суддіГалицького районного суду м. Львовавід 07.03.2024 року строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні продовжено до чотирьох місяців, тобто до 15.05.2024.

Відповідно до ч.6 ст.194 КПК України, обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Слідчим суддею встановлено, що ризики, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 може вчинити дії, передбачені пунктами 1, 2, 3, 4ч. 1ст. 177 КПК України, які наведені в ухвалі слідчого судді Галицького районного суду від 17.01.2024 року, та існування яких стало підставою длязастосування до підозрюваного запобіжного заходу, на даний час продовжують існувати.

Слідчий суддя вважає, що стороною обвинувачення доведене продовження існування ризиків, а саме:

-ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто переховування підозрюваного від органу досудового розслідування та/або суду свідчить те, що у разі визнання підозрюваного винуватим у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, останньому загрожує покарання у виді позбавлення волі терміном до восьми років, без альтернативи призначення більш м`якого покарання, а тому страх та невідворотність в майбутньому покарання за вчинене ним діяння, може спонукати останнього (змінити місце проживання, виїзд на непідконтрольні території у т.ч. шляхом виїзду за кордон, тощо) від органів досудового розслідування, суду з метою уникнення покарання.

-ризику, передбаченого п.2 ч.1 ст. 177 КПК України, тобто знищити, сховати документи, речі, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Даний ризик підтверджується тим, що на даний час у рамках досудового розслідування зазначеного кримінального провадження не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування (не встановлені всі причетні особи до вчинення кримінального правопорушень, перевіряється можлива причетність ОСОБА_5 до інших епізодів протиправної діяльності щодо надання неправомірної вигоди службовим особам інших державних органів.

Так, ОСОБА_5 є генеральним директором ТОВ «Профф», від імені якого укладено договір №343/4/2023/58 про закупівлю товарів (індивідуальних комплектів РХБ захисту ІКЗ-1 в загальній кількості 4290 шт.), а також реалізовано такі ж або подібні товари оборонного призначення (засоби індивідуального захисту: протигази (маски та фільтри), хімкостюми тощо) імпортного походження іншим державним замовникам у сфері оборони, що дає обґрунтовані підстави стверджувати про наявність в ОСОБА_5 прямого доступу до усієї бухгалтерської та фінансової звітності у паперовому та електронному вигляді. Викладене у своїй сукупності, свідчить про наявність реальної можливості у підозрюваного знищити, сховати або спотворити будь-яку господарську документацію, яка стосується виконання договорів поставки продукції для потреб МОУ.

ризик, передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто незаконного впливу на свідків та на іншого підозрюваного у даному кримінальному провадженні.

Ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань від свідків та дослідження їх судом. Вказане надає підстави обґрунтовано припускати ймовірну можливість незаконного впливу зі сторони зацікавлених осіб на свідків з метою зміни чи відмови від раніше наданих ними свідчень. При цьому, слідчий суддя бере до уваги:

-інкримінований підозрюваному злочин ймовірно вчинений у співучасті, що дозволяє координувати свої дії та показання з іншими співучасниками;

-імовірне вчинення злочину з використанням службового становища, що зумовило можливість впливу на осіб, та наявність робочих стосунків із деякими свідками у цьому кримінальному провадженні;

-підозрюваний ОСОБА_5 на даний час обіймає посадукерівника ТОВ «Профф», яке здійснює поставку товарів оборонного призначення для ЗСУ, що уможливлює використання ним посади для впливу на інших учасників кримінального провадження;

-на цій стадії досудового розслідування не допитані всі особи, яким можуть бути відомі обставини розслідуваного злочину;

Вказані обставини формують у слідчого судді переконання щодо наявності ризику впливу на учасників цього кримінального провадження.

Слідчий суддя вважає також доведеним той факт, що продовжує існувати ризик незаконного впливу на іншого підозрюваного у кримінальному провадженні. Так, в цій частині зазначений ризик підтверджується як спільною зацікавленістю в узгодженні показань з метою уникнення кримінальної відповідальності;

-ризик, передбачений п.4 ч.1 ст. 177 КПК України, тобто перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Вказаний ризик підтверджується тим, що з огляду на посаду підозрюваного, останній який має широке коло зв`язків, користуючись якими він може опосередковано здійснювати тиск на учасників кримінального провадження з метою незаконного впливу на перебіг досудового розслідування та прийняття процесуальних рішень. Тобто, мова йде про можливі вчинені кримінальні правопорушення.

З огляду на викладене,слідчий суддя вважає, що обставини у кримінальному провадженні з часу застосування запобіжного заходу не змінилися, встановлені ризики на момент розгляду клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу не зникли та продовжують існувати, а відтак, клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, підозрюваному ОСОБА_5 підлягає до задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 176-178, 183, 193, 194, 196, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених на нього ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 17.01.2024, на 2 місяці, тобто до 07.05.2024, а саме:

-прибувати до слідчого, прокурора у провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом;

-прибувати до слідчого, прокурора, суду за кожною вимогою;

-не відлучатися із населеного пункту (м. Львів), в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування зі свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, та іншим підозрюваним в даному кримінальному провадженні ОСОБА_7 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваному його обов`язки та наслідки їх невиконання.

Обов`язок по контролю за виконанням ухвали покласти напрокурора, який здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Повний тест ухвали складено та підписано 11.03.2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_19

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117603402
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених на підозрюваного: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Львова, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023141410000026 від 02.03.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —461/10654/23

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Галапац І. І.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Галапац І. І.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Кітов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні