Ухвала
від 14.03.2024 по справі 172/617/21
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/617/21

Провадження № 2-і/172/2/24

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

"14" березня 2024 р. Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Битяка І.Г., присяжних Назаренко М.О.,

Шульги В.М.

за участі: секретаря судового засідання Глушко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В

В провадженні суду перебуває клопотання ОСОБА_1 , в якій вона просить продовжити строк дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною. Вказує,що її син ОСОБА_2 є інвалідомз дитинства,перебуває надиспансерному облікуу лікаря-психіатра з діагнозом: "Олігофренія,обумовлена перинатальною патологією та вродженими вадами(ДЦП)". Син потребує постійного стороннього догляду, не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати ними, не орієнтується і не може оцінювати прості життєві ситуації, контакт у спілкуванні формальний, розуміє дуже обмежену кількість умовних знаків, які визначають нагальні потреби їсти, пити.

Заявниця у клопотанні про продовження строку дії рішення суду просила розглядати справу у її відсутність.

Заінтересована особа надала заяву про розгляд справи у відсутність представника виконавчого комітету Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області.

Допитана у судовому засіданні лікар-психіатр Рибалко Л.А. пояснила, що ОСОБА_2 на обліку з 2006 року. Він є інвалідом дитинства і має 1-А групу інвалідності за психічним захворюванням. У пацієнта не розвинена мова, значно знижений інтелект, деформовані кінцівки та він позбавлений можливості себе обслуговувати. За станом здоров`я не може брати участь у судових засіданнях.

Частиною 8статті 300 ЦПК Українивизначено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»визначено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбаченостаттями 103-105 ЦПК України.

Відповідно достатті 7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається у пункті 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

З матеріалів справи видно, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом дитинства та перебуває на обліку у лікаря-психіатра КП «Васильківська ЦРЛ» Васильківської селищної ради.

Рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 01.02.2022 року визнано недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено над ним опіку, призначено ОСОБА_1 , 1970 року народження, опікуном над ОСОБА_2 , та встановлено строк дії цього рішення два роки з моменту набрання законної сили.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи, що відповідь на поставлені питання щодо психічного здоров`я ОСОБА_2 має суттєве значення для вирішення справи по суті, у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до вимог ст.ст. 252, 253 ЦПК України суд зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 300 ЦПК України суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу. З урахуванням вказаного суд вважає за необхідне встановити строк виконання судово-психіатричної експертизи не більше ніж 15 календарних днів з часу отримання ухвали.

Керуючись ст.ст. 103-105, 252, 253, 260, 298, 300 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В

1. Призначити у справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ., уродженець

м. Маріуполь Донецької області, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 на психічну хворобу?

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

2. Проведення експертизи доручити експертам вДніпровської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» та попередити експертів про кримінальну відповідальність передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

3. Надати для проведення експертизи цивільну справу № 172/617/21 та медичні документи ОСОБА_2 .

4. Заявниці ОСОБА_1 на вимогу експертів забезпечити явку ОСОБА_2 до Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» за адресою: вул. Надії Алексеєнко, 84, м. Дніпро.

5. Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Суддя І.Г. Битяк

Присяжні М.О. Назаренко

В.М. Шульга

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117644105
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —172/617/21

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Рішення від 01.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 27.08.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні