Ухвала
від 14.03.2024 по справі 705/4735/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/4735/23

Провадження №2/701/151/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року суддя Маньківського районного суду Черкаської області Костенко А. І., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до держави Україна в особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міськийсуд Черкаськоїобласті про відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

У провадження судді Маньківського районного суду Черкаської області Костенка А. І., надійшли матеріали цивільної справи №705/4735/23 за позовом ОСОБА_1 до держави Україна в особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міський суд Черкаської області про відшкодування моральної шкоди.

У вказаній справі суддя Костенко А. І., з метою уникнення будь-яких сумнівів щодо об`єктивності та неупередженості головуючого у справі до відкриття провадження по даній справі, вважає за необхідне заявити самовідвід виходячи з наступного.

ОСОБА_1 , (позивач у справі) неодноразово зверталася до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративними позовами до Маньківського районного суду Черкаської області та третьої особи судді Маньківського районного суду Костенка Андрія Івановича (справи 2а/2370/5916/2011, № 580/3175/22, № 580/3087/22, № 580/3088/22, № 580/3089/22).

На даний час ОСОБА_1 , звернулася до Черкаського окружного адміністративного суду з позовами (справа № 580/2269/24 та справа № 580/2279/24), де у якості відповідача є Маньківський районний суд Черкаської області.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає самовідводу, якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Статтею 40 ЦПК України передбачено, що питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

За приписами ч. 8 ст. 40 ЦПК України суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Згідно з п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи безстороннім судом. При цьому наявність безсторонності визначається в тому числі і тим, чи забезпечує суд умови, за якими у сторін не виникало б будь-яких сумнівів у безсторонності судді та всього складу суду при розгляді справи.

Відповідно до п. 12 Висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів для Комітету міністрів Ради Європи Про стандарти незалежності судових органів та незмінюваність суддів від 01.01.2001 року незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів. При винесенні судових рішень щодо сторін у судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв`язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає на здатність судді приймати незалежні рішення. У цьому випадку незалежність судової влади є втіленням загального принципу: "Ніхто не може бути суддею у власній справі". Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси певної сторони у будь-якій суперечці. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки з боку сторін у конкретній справі, але й з боку суспільства в цілому. Суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він або вона повинні бути вільними від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

У п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про незалежність судової влади» № 8 від 13.06.2007 року наголошується, що відповідно до закону суддя не може брати участь у розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він заінтересований у результаті розгляду справи або є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини безсторонність (неупередженість) суду в сенсі п. 1 ст. 6 Конвенції має визначатися згідно з (i) суб`єктивним критерієм, враховуючи особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та (i) об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом установлення того, чи забезпечував сам суд та серед інших аспектів його склад достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (рішення у справах «Фей проти Австрії», «Ветштайн проти Швейцарії»).

Проте між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а також може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій) (див. рішення у справі «Кіпріану проти Кіпру»).

У деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності (рішення у справі «Пуллар проти Сполученого Королівства»). У цьому сенсі навіть вигляд має певну важливість іншими словами, «має не лише здійснюватися правосуддя ще має бути видно, що воно здійснюється». Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість (рішення у справі «Де Куббер проти Бельгії»).

ЄСПЛ зазначає у рішеннях у справах «Делкурт проти Бельгії», «Пєрсак проти Бельгії» і «Де Куббер проти Бельгії», що будь-який суддя, стосовно неупередженості якого є обґрунтований сумнів, повинен заявити самовідвід.

Отже, з метою забезпечення неупередженого та об`єктивного розгляду судом вказаної справи, враховуючи недовіру позивача ОСОБА_1 , до Маньківського районного суду Черкаської області в зв`язку з неодноразовим зверненням останньої до суду з позовами, де відповідачем був та є Маньківський районний суд Черкаської області, необхідно задовольнити заяву судді Костенка А. І., про самовідвід.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 36, 39, 40 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву про самовідвід судді Костенка Андрія Івановича у цивільній справі № 705/4735/23 за позовом ОСОБА_1 до держави Україна в особі Державної казначейської служби України, третя особа: Ватутінський міськийсуд Черкаськоїобласті провідшкодування моральноїшкоди - задоволити.

Відвести суддю Маньківського районного суду Черкаської області Костенка Андрія Івановича від розгляду цивільної справи № 705/4735/23, провадження № 2/701/151/24.

Цивільну справу № 705/4735/23, провадження № 2/701/151/24 передати до канцелярії Маньківського районного суду Черкаської області для повторного розподілу між суддями в порядку, встановленому статтею 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А. І. Костенко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117654207
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —705/4735/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні