Ухвала
від 13.03.2024 по справі 910/1108/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.03.2024Справа № 910/1108/24

За позовомПриватного підприємства «Будімпекс»доТовариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент»простягнення 967 442,12 грн.,Суддя Босий В.П.

Представники сторін: не викликались.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне підприємство «Будімпекс» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент» про стягнення 967 442,12 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання із оплати отриманого товару, у зв`язку з чим позивач вказує на наявність заборгованості у розмірі 967 442,12 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін.

12.03.2024 до Господарського суду міста Києва від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент» надійшло заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, в якому відповідач просить суд здійснювати розгляд даної справи в порядку загального позовного провадження з огляду на те, що позовні вимоги полягають у стягненні значної суми грошових коштів, відповідач не визнає належними, допустимими та достовірними надані позивачем докази, а при вирішенні справи по суті може знадобитись вивчення їх оригіналів та проведення експертиз, при цьому на адресу відповідача позов і додатки до нього не надходили. Також, представник відповідача зазначає про те, що для повного об`єктивного та всебічного розгляду справи можуть знадобитись додаткові пояснення сторін (їх представників).

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Суд відзначає, що під час вирішення питання про відкриття провадження у даній справі судом досліджено наявні матеріли та встановлено, що дана справа є незначної складності, яка була визнана малозначною, не відноситься до справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, характер спірних правовідносин і предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, а ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому, заперечуючи проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідачем не наведено обґрунтованих обставин, а також не заявлено жодного клопотання, які б унеможливлювали розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Зокрема, нормами діючого законодавства не визначено розміру, який дає підстави для висновку про заявленя до стягнення саме значної, для суб`єкта господарювання, суми грошових коштів. На переконання суду, таке питання має досліджуватись в кожному конкретному випадку виходячи із об`єктивних обставин щодо такого суб`єкта. В даному випадку, відповідач не надав жодного доказу в підтвердження розміру значної для нього суми грошових коштів, що позбавляє суд можливості встановити, що заявлена позивачем до стягнення сума грошових коштів є значною для відповідача.

Крім того, не визнання відповідачем наданих позивачем доказів належними, допустимими та достовірними, а також не визнання суми заборгованості та припущення про ймовірну необхідність вивчення оригіналів доказів і проведення експертиз не нівелює можливість розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Окрім того, відповідно до ч. 1, 2 ст. 161 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного з викликом так і без виклику) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно з ч. 1-3 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч. 1 ст. 14 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч. 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Таким чином, за змістом указаних приписів закону як позивач, так і відповідач мають право (і суд надає їм таку можливість) реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання з повідомленням (викликом) сторін.

Щодо аргументів відповідача про неотримання копії позову та доданих до нього документів суд відзначає, що при вирішенні питання про відкриття провадження у справі судом в обов`язковому порядку досліджується дотримання позивачем вимог положень п. 1 ч. 1 ст. 164 та ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

В даному випадку, в підтвердження направлення на адресу відповідача копій позову з доданими до нього документами позивачем надано фіскальний чек, накладну та опис вкладення у цінний лист №3603935231210, а також надано відомості із сайту АТ «Укрпошта» щодо відстеження вказаного листа, відповідно до яких відправлення було повернуто відправнику з підстав закінчення встановленого терміну зберігання.

Оскільки вказаний лист було направлено за офіційною адресою місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент», то неотримання поштового відправлення за вказаною ним самим адресою є свідомим діянням (бездіяльністю) самого відповідача, тому всі несприятливі наслідки такого неотримання покладаються на нього самого.

Більш того, відповідач має зареєстрований електронний кабінет в підсистемі Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи «Електронний суд», в якому має можливість ознайомитись із матеріалами даного позову, а також не позбавлений можливості ознайомитись з матеріалами справи безпосередньо в суді.

За таких обставин, клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент» про розгляд справи у порядку загального позовного провадження не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 12, 234, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Новос-Девелопмент» про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя В.П. Босий

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117656248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/1108/24

Рішення від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні