Ухвала
від 29.02.2024 по справі 693/1176/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

693/1176/23

2/693/77/24

У Х В А Л А

про призначення судово почеркознавчої експертизи

29.02.2024 м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Шимчика Р.В.,

за участю секретаря судового засідання - Коломієць С.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Жашків у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Корвет» про зобов`язання повернути земельну ділянку та припинення права оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Корвет» про зобов`язання повернути земельну ділянку та припинення права оренди землі.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивачка вказала, що згідно з державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЧР 144014 від 06.09.2004 року вона є власницею земельної ділянки площею 6,3554 га, кадастровий номер 7120983400:02:001:0533, яка знаходиться в адміністративних межах Кривчунської сільської ради Уманського (раніше Жашківського) району Черкаської області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, далі земельна ділянка.

Вказана земельна ділянка була передана в оренду Фермерському господарству «Клевань» на підставі відповідного договору від 10.04.2010 року, зареєстрованого у Жашківському районному відділі Черкаської регіональної філії «Центр Державного земельного кадастру» 24.11.2010 року.

Строк дії наведеного договору мав закінчитись 24.11.2020 року.

На початку 2020 року позивач дізналась, що земельну ділянку фактично використовує Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА «КОРВЕТ», у зв`язку з чим у березні 2020 року вона зверталась до даного підприємства з вимогою повернути земельну ділянку.

У державному реєстрі речових прав на нерухоме майно міститься запис №29113459, вчинений 26.11.2018 року державним реєстратором Черкаської філії комунального підприємства «РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ» Каленчук Микитою Андрійовичем, про реєстрацію за Відповідачем права оренди земельної ділянки із строком дії 10 років на підставі договору оренди землі без номеру від 03.10.2018 року .

Згадані обставини встановлені рішенням Жашківського районного суду Черкаської області від 08.06.2021 року у справі №693/1288/20, яке набрало законної сили.

Позивач особисто ніколи не підписувала з відповідачем договору, ніколи не домовлялась з останнім про передачу йому у користування належної їй земельної ділянки, як і ніколи та нікого не уповноважувала на укладення від її імені будь-яких правочинів щодо належної їй земельної ділянки.

Подія укладення договору та передачі в користування відповідачу земельної ділянки не мала місця.

У зв`язку з тим, що договір не є укладеним та, водночас, за відповідачем зареєстровано інше речове право (право оренди землі), позивач позбавлена можливості реалізувати свої повноваження власника земельної ділянки щодо розпорядження нею на власний розсуд (стаття 41 Конституції України і стаття 319 Цивільного кодексу України).

До цього часу земельна ділянка їй не повернута, тому порушення прав позивача, яке вчиняє відповідач, є триваючим, і підлягає судовому захисту до моменту, поки таке порушення не буде припинено винною особою.

Зайняття земельних ділянок фактичним користувачем (тимчасовим володільцем) треба розглядати як таке, що не є пов`язаним із позбавленням власника його права володіння на цю ділянку. Тож у цьому випадку ефективним способом захисту права, яке позивач як власник земельних ділянок, вважає порушеним, є усунення перешкод у користуванні належним їй майном, зокрема шляхом заявлення вимоги про повернення такої ділянки.

Більше того, негаторний позов можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця відповідних земельних ділянок.

Відповідно до приписів статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Повернення позивачу зайнятої відповідачем земельної ділянки без припинення права оренди цієї ділянки, зареєстрованого за відповідачем, не призведе до належного захисту порушених прав Позивача.

Таким чином, не укладаючи та не підписуючи договір, нікого не уповноважуючи на укладення правочинів відносно земельної ділянки, позивач не висловлювала та не виражала у будь-який спосіб свою волю на укладення Договору, а отже використання земельної ділянки відповідачем не відповідає її внутрішньому волевиявленню, а договір є неукладеним.

Під час розгляду справи №693/1288/20 встановлено, що у відповідача відсутній оригінал договору. При цьому, документи для реєстрації права оренди земельної ділянки державному реєстратору подавав саме відповідач, а тому саме останній, будучи суб`єктом господарювання та вважаючи себе законним користувачем земельної ділянки, самостійно несе ризики втрати відповідних документів.

При цьому, нотаріальна копія договору не може підміняти собою оригінал, а сама по собі реєстрація права оренди землі не свідчить про існування договірних відносин між позивачем та Відповідачем і про факт укладення Договору, оскільки така реєстрація є лише офіційним визнанням державою речових прав, які виникають, у тому числі, на підставі цивільно-правових угод.

У даному випадку відсутність договору означає відсутність правової підстави для користування земельною ділянкою відповідачем та неправомірність наявності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про право оренди відповідача.

У зв`язку з вищенаведеним позивачем було прийнято рішення звернутись до суду із позовною заявою про зобов`язання повернути земельну ділянку та припинення права оренди землі.

Ухвалою Жашківського районного суду Черкаської області від 25.09.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

04.12.2023 року суду подано клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи.

27.02.2024 року від представника відповідача адвоката Богуна В.В. до суду надійшла заява заперечення щодо клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи із зазначенням, що в разі задоволення клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи просить поставити перед експертом наступне питання:

- чи можливе проведення почеркознавчої експертизи підпису за фотознімком підпису у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року і як це узгоджується із п.3.5 розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5. Просив доручити проведення почеркознавчої експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, як центральному органу або Вінницькому відділенню Київського НДІСЕ?

У підготовчому засіданні представник позивача адвокат Забродець С.В. клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи підтримав та просив його задовольнити.

У підготовчому засіданні представник товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Корвет» адвокат Богун В.В. заперечував проти призначення експертизи та пояснив, що, у разі призначення почеркознавчої експертизи, просить поставити перед експертом наступне питання:

- чи можливе проведення почеркознавчої експертизи підпису за фотознімком підпису у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року і як це узгоджується із п.3.5 розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5. Просив доручити проведення почеркознавчої експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, як центральному органу або Вінницькому відділенню Київського НДІСЕ? Та наголосив, що проти доручення проведення експертизи Черкаському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України не заперечує.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Перевірка достовірності документів в даному випадку можлива лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань в області почеркознавства, тому суд вважає за необхідне призначити по справі судово-почеркознавчу експертизу на вирішення якої поставити питання :

- чи виконано підпис у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року земельної ділянки площею 6, 3554 га з кадастровим номером 7120983400:02:001:0533, право оренди за яким зареєстровано 26.11.2018 року державним реєстратором Черкаської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості» Каленчук Микитою Андрійовичем, особисто ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер картки платника податку НОМЕР_1 ?

- чи можливе проведення почеркознавчої експертизи підпису за фотознімком підпису у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року і як це узгоджується із п.3.5 розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5. Просив доручити проведення почеркознавчої експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, як центральному органу або Вінницькому відділенню Київського НДІСЕ?

При цьому суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи Черкаському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103 -104,252-253 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ :

Призначити посправізапозовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Корвет» про зобов`язання повернути земельну ділянку та припинення права оренди землі, судово-почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити запитання:

- чи виконано підпис у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року земельної ділянки площею 6, 3554 га з кадастровим номером 7120983400:02:001:0533, право оренди за яким зареєстровано 26.11.2018 року державним реєстратором Черкаської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості» Каленчук Микитою Андрійовичем, особисто ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер картки платника податку НОМЕР_1 ?

- чи можливе проведення почеркознавчої експертизи підпису за фотознімком підпису у графі «Орендодавець» на останній сторінці нотаріальної копії договору оренди від 03.10.2018 року і як це узгоджується із п.3.5 розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5. Просив доручити проведення почеркознавчої експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, як центральному органу або Вінницькому відділенню Київського НДІСЕ?

Проведення експертизи доручити Черкаському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України; попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст..ст. 384,385 КК України.

Надати для проведення експертизи :

- цивільну справу № 693/1176/23, провадження № 2/693/77/24 (копія договору оренди міститься на а.с. 6-9);

- цивільну справу № 693/1288/20, провадження № 2/693/26/21 у 2-х томах (підпис ОСОБА_1 міститься в оригіналі договору оренди землі від 10.04.2010 року Т. 1 а.с. 88-90; акті прийому передачі земельної ділянки в оренду Додаток до Договору оренди землі від 10.04.2010 року Т. 1 ас. 91-92; матеріалах цивільної справи а.с.1-11 Т.1; видаткових касових ордерах від 11.02.20, 22.10.2020 р. а.с. 97, 98 Т.1; копії договору оренди землі від 03.10.2018 року а.с.10-105 Т. 1).

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача за питання № 1 за питання № 2 покласти на відповідача, роз`яснити їй положення ст.. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Жашківський районний Черкаської області на протязі 15-ти днів з дня її винесення.

"29" лютого 2024 р.

призначенням експертизи

Головуючий : Роман Васильович Шимчик

СудЖашківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117674745
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —693/1176/23

Рішення від 27.08.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Рішення від 27.08.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні