Рішення
від 15.03.2024 по справі 136/1937/20
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1937/20

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

"15" березня 2024 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Шпортун С.В.,

за участю секретаря судового засідання Белінської С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець, заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі №136/1937/20 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» про скасування речового права та повернення земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через представника адвоката Путіліна Є.В. звернувся до суду із зазначеною заявою про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі №136/1937/20, мотивуючи тим, що 04.03.2024 Липовецьким районним судом Вінницької області було ухвалено рішення у цивільній справі №136/1937/20 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» про скасування речового права та повернення земельної ділянки, яким позов задоволено у повному обсязі, утім не було вирішено питання про судові витрати, оскільки до закінчення судових дебатів стороною позивача було зроблено заяву про надання доказів про понесені судові витрати, що стало підставою звернення до суду із даною заявою.

У судове засідання позивач та його представник не з`явились, останній надав до суду заяву про розгляд питання про судові витрати у їх відсутність.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про день та час вирішення питання про судові витрати.

В силу приписів ч.4 ст.270 ЦПК України, неприбуття усудове засіданняосіб,які булиналежним чиномповідомлені продату,час тамісце судовогозасідання,не перешкоджаєрозгляду заяви.

З огляду на викладене, суд не вбачає правових підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному судовому засіданні на підставі зібраних у справі доказів.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи в рамках якої розглядається питання про судові витрати встановив, що 04.03.2024 Липовецьким районним судом Вінницької області було ухвалено рішення у цивільній справі №136/1937/20, яким задоволено позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» про скасування речового права та повернення земельної ділянки, яким скасовано рішення державного реєстратора від 15.02.2018 в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 39693470 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, площею 3,2431 га, кадастровий номер - 0522281400:05:000:0103, розташованої на території Зозівської сільської ради Липовецького району, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вчинений на підставі Договору оренди за №453 від 01.08.2011 та зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» повернути ОСОБА_1 зазначену земельну ділянку.

У судовомузасіданні підчас розглядусправи дозакінчення судовихдебатів представникпозивача повідомивсуд,що доказипонесених позивачемвитрат направничу допомогубудуть поданіпротягом 5днів післяухвалення судомсудового рішення.

В межах визначеного строку представником позивача було надано до суду заяву про ухвалення додаткового рішення про стягнення судових витрат, зокрема витрат на правничу допомогу в сумі 7 972,00 грн. та судового збору в сумі 840,80 грн.

Судом встановлено, що звертаючись до суду 20.12.2020 з даною позовною заявою, в ній міститься орієнтований розрахунок суми судових витрат, який позивачем буде пронесено та визначений у розмірі 3 840, 80 грн., з яких: 840,80 грн. судовий збір та 3000 грн. витрати на правову допомогу.

До позову додано платіжний документ про сплату судового збору у розмірі 840, 80 грн. (а.с.1 Том 1).

Крім цього, судом встановлено, що за клопотанням відповідача було проведено судово-почеркознавчу експертизу та такі витрати понесено відповідачем у розмірі 7 550,80 грн (а.с.96 Том 2).

На підтвердження витрат у вигляді правничої допомоги стороною позивача до заяви надано: Договір про надання правничої допомоги від 07.08.2018 укладений між адвокатом Путіліним Є.В. та ОСОБА_2 , відповідно до якого сторони узгодили, що розмір гонорару визначається за угодою сторін у розмірі спів мірному складності справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часу, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (наданих послуг); обсягу наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторін, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи шляхом підписання акту виконаних робіт. Договір укладений на невизначений строк; Договір про надання правничої допомоги від 16.02.2022 укладений між адвокатом Путіліним Є.В. та Броцьким С.В., відповідно до якого було досягнуто домовленості щодо надання правової допомоги у справі та визначено, що розмір гонорару визначається за угодою сторін відповідно до обсягу наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, ціною позову шляхом підписання акту виконаних робіт з розрахунку 40% прожиткового мінімуму для працездатних осіб за одну годину роботи адвоката на момент складання акту виконаних робіт, Договір укладено на невизначений строк дії; Детальний опис робіт №ПЄ-00001 від 04.03.2024 акт здачі-прийняття робіт (надання послуг), відповідно до якого сума виконаних робіт становить 7 972,00 грн., з якого слідує, що адвокатом було надано наступні послуги: підготовка позовної заяви 1 година 30 хвилин; підготовка заяви про витребування доказів 20 хвилин роботи; підготовка відповіді на відзив направлення стороні та в суд 45 хвилин роботи; підготовка заява про ознайомлення з матеріалами справи та ознайомлення 20 хвилин роботи; підготовка заяви про зміну предмета позову направлення стороні та в суд 20 хвилин роботи; підготовка заяви про зупинення провадження та направлення в суд 15 хвилин роботи; підготовка заяви про відновлення провадження та направлення в суд 15 хвилин роботи; підготовка заяви про залишення позовної вимоги без розгляду та направлення в суд 15 хвилин роботи; участь в судових засіданнях 1 година 30 хвилин; підготовка заяв процесуального характеру (проведення засідання без участі, відкладення, надання копії рішення) та подання їх до суду 30 хвилин роботи; підготовка заяви про ухвалення додаткового рішення направлення стороні та подання її до суду 30 хвилин роботи. Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на день складання акту складає для працездатних осіб 3028 грн., 40% прожиткового мінімуму за 1 годину роботи складає 1 211 грн., разом витрачений час 6 годин 35 хвилин, що становить - 7 972,00 грн.; квитанція до прибуткового касового ордеру від 04.03.2024 про сплату ОСОБА_1 суми 7 972,00 грн. на виконання умов договорів.

Згідно з пунктом 3 частини першоїстатті 270 ЦПК Українисуд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:

1) на професійну правничу допомогу;

2) пов`язані із залученнямсвідків,спеціалістів,перекладачів,експертівта проведенням експертизи;

3) пов`язані звитребуванням доказів, проведеннямогляду доказів за їх місцезнаходженням,забезпеченням доказів;

4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно з положенням пункту 2 частини другоїстатті 141 ЦПК Україниу разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача.

Приймаючи до уваги те, що позов задоволено повністю, відтак судові витрати у вигляді судового збору в сумі по 840,80 грн. підлягають до стягнення із відповідача на користь позивача в повному обсязі, тоді як витрати пов`язані із залученням експертів та проведенням експертизи слід віднести на рахунок відповідача, оскільки в задоволенні позову відмовлено.

Вирішуючи питання про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, суд виходить з наступного.

Положеннямистатті 59 Конституції Українизакріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з пунктом 4 частини першоїстатті 1 Закону України від 05 липня 2012 року N 5076-VI "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"(далі -Закон N 5076-VI) договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Разом із тим, чинне цивільно-процесуальне законодавство визначило критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу.

За змістомстатті 137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілейрозподілу судовихвитрат: розмірвитрат направничу допомогуадвоката,в томучислі гонораруадвоката запредставництво всуді таіншу правничудопомогу,пов`язанузі справою,включаючи підготовкудо їїрозгляду,збір доказівтощо,а такожвартість послугпомічника адвокатавизначаються згідноз умовамидоговору пронадання правничоїдопомоги тана підставівідповідних доказівщодо обсягунаданих послугі виконанихробіт таїх вартості,що сплаченаабо підлягаєсплаті відповідноюстороною аботретьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до частини восьмоїстатті 141 ЦПК Українирозмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до частини першоїстатті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.142 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Витрати за надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою, чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини другоїстатті 137 ЦПК України).

Аналогічну правову позицію викладено Верховним Судом у складі Об`єднаної палати Касаційного господарського суду упостановах: від 03 жовтня 2019 року у справі N 922/445/19, від 22 січня 2021 року у справі N 925/1137/19, Верховним Судом упостановах: від 02 грудня 2020 року у справі N 317/1209/19 (провадження N 61-21442св19), від 12 лютого 2020 року у справі N 648/1102/19 (провадження N 61-22131св19), від 03 лютого 2021 року у справі N 554/2586/16 (провадження N 61-21197св19), від 17 лютого 2021 року у справі N 753/1203/18 (провадження N 61-44217св18), від 15 червня 2021 року у справі N 159/5837/19 (провадження N 61-10459св20), від 01 вересня 2021 року у справі N 178/1522/18 (провадження N 61-3157св21).

Указана судова практика є незмінною.

Відповідно до частини четвертоїстатті 263 ЦПК Українипри виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Домовленості про сплату гонорару за надання правничої допомоги є такими, що склалися між адвокатом та клієнтом, в межах правовідносин яких слід розглядати питання щодо дійсності такого зобов`язання (пункт 5.39постанови Великої Палати Верховного Суду від 12 травня 2020 року у справі N 904/4507/18, провадження N 12-171гс19).

Аналізуючи наведені у позові обґрунтування щодо орієнтованого розміру судових витрат, який стороною позивача буде пронесено становив 3840,80 грн., тоді як докази на підтвердження понесених витрат надані після ухвалення рішення склали 7972,00 грн.

Відповідно до ч.4 ст.141 ЦПК України, якщо сума судових витрат, заявлена до відшкодування, істотно перевищує суму, заявлену в попередньому (орієнтовному) розрахунку, суд може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення, крім випадків, якщо сторона доведе, що не могла передбачити такі витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку.

У змісті заяви про стягнення судових витрат від 05.03.2024 представником не наведено жодних доводів щодо перевищення суми судових витрат на надання правничої допомоги заявленої в попередньому (орієнтовному) розрахунку при зверненні із позовом до суду та заявлених до стягнення після ухвалення судового рішення більш як на половину.

Крім цього, суд звертає увагу, що обумовлені із позивачем ОСОБА_2 умови договору про надання правової допомоги не містили визначення розміру гонорару у співставленні до прожиткового мінімуму, а укладений в подальшому 16.02.2022 із ОСОБА_1 договір та зміна розміру гонорару не змінює попереднього (орієнтовного) розрахунку заявленого стороною.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що у стягненні з відповідача суми витрат на правову допомогу, яка перевищує розмір заявлених витрат слід відмовити з підстав недоведеності, тому присуджує до стягнення судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 3000, 00 грн.

Керуючись статтями133,137,141,270 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» на користь ОСОБА_1 понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 840, 80 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАС АГРО ЗАХІД» на користь ОСОБА_1 понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 3 000,00 (три тисячі) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30-ти днів безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30-ти днів із дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Світлана ШПОРТУН

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117678043
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування речового права та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —136/1937/20

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні