Ухвала
від 11.03.2024 по справі 902/1115/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"11" березня 2024 р. Cправа № 902/1115/22 (902/115/24)

Господарський суд Вінницької області у складі: головуючий суддя Тісецький С.С., секретар судового засідання Шарафіна С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в режимі відеоконференції матеріали у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Якимівський Граніт" (код ЄДРПОУ 43158417)

до: ОСОБА_1 (іден. номер НОМЕР_1 )

про стягнення 472 188,30 грн.

в межах справи № 902/1115/22

за заявою: ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 )

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Якимівський Граніт" (код ЄДРПОУ 43158417)

про банкрутство

представники сторін:

позивача: Демчан О.І. арбітражний керуючий (ліквідатор позивача)

відповідача: Діденко Н.П., адвокат

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває справа № 902/1115/22 за заявою ОСОБА_2 до ТОВ "Якимівський Граніт" про банкрутство.

Провадження у цій справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури боржника.

Постановою від 31.01.2024 року ТОВ "Якимівський Граніт" визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Демчана О.І.

31.01.2024 року до суду від ТОВ "Якимівський Граніт" надійшла позовна заява б/н від 16.01.2024 року до ОСОБА_1 про стягнення 472 188,30 грн.

Ухвалою від 02.02.2024 року відкрито провадження у справі № 902/1115/22 (902/115/24) за позовом ТОВ "Якимівський Граніт" до ОСОБА_1 про стягнення 472 188,30 грн., в межах справи № 902/1115/22 про банкрутство ТОВ "Якимівський Граніт". Ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання у справі призначено на 11.03.2024 року - 14:30 год.

Ухвалою від 13.02.2024 року задоволено заяву арбітражного керуючого Демчана О.І. б/н від 12.02.2024 року про участь у судовому засіданні у справі №902/1115/22 (902/115/24) в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Ухвалено забезпечити участь арбітражного керуючого Демчана О.І. у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у справі № 902/1115/22 (902/115/24), яке призначено на 11.03.2024 року - 14:30 год. та у всіх наступних судових засіданнях, в приміщенні Господарського суду Вінницької області, з використання підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

В судове засідання на визначену дату з`явились представники позивача та відповідача.

В ході розгляду справи, судом встановлено, що 04.03.2024 року до суду від представника відповідача надійшли наступні документи (07.03.2024 року також надійшли засобами поштового зв`язку):

- відзив б/н від 04.03.2024 року на позовну заяву;

- заява б/н від 04.03.2024 року про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засідання.

06.03.2024 року до суду від арбітражного керуючого (ліквідатора позивача) Демчана О.І. надійшла відповідь на відзив б/н від 05.03.2024 року.

В судовому засіданні представник відповідача підтримала подану раніше заяву про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засіданні, просила її задоволити.

На запитання суду, представник відповідача пояснила, які саме дії слід здійснити в ході підготовчого провадження та зазначила, що відповідачем планується звернення до суду з відповідними заявами про витребування банківських виписок, про проведення судово-економічної експертизи та про виклик осіб для дачі пояснень.

Представник позивача не заперечив щодо розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Розглянувши вказану заяву представника відповідача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засідання, дослідивши наявні матеріали справи та проаналізувавши норми діючого законодавства України, встановив наступне та дійшов такого висновку, з огляду на наступне.

Так, заява мотивована наступним.

Принциповою відмінністю між спрощеним та загальним порядком розгляду справи у позовному провадженні є те, що, згідно з нормами ст. 252 ГПК України, при спрощеному розгляді не проводяться судові дебати та не здійснюється підготовче провадження у справі, однак, на думку відповідача, для розгляду даної справи необхідний порядок загального позовного провадження, тому що справа потребує детального розгляду спору та з`ясування всіх обставин, а саме: проведення судової економічної експертизи, витребування доказів із банківських установ, виклику свідків для підтвердження факту здійснення розрахунків між сторонами по справі та встановлення наявності чи відсутності заборгованості.

Відповідач стверджує, що, для нього вкрай важливим є проведення судової економічної експертизи із урахуванням розрахункових документів, що були надані Відповідачем до відзиву, витребування банківських виписок із рахунків позивача, які підтверджують факт внесення готівкових коштів за реалізацію товару та виклик до суду для дачі пояснень відповідальних посадових осіб, а саме виконавчого директора та бухгалтера для підтвердження факту здійснення взаємних розрахунків між сторонами по справі.

На думку відповідача, при розгляді справи у порядку спрощеного позовного провадження він не матиме можливості реалізувати свої права належним чином та довести чи спростувати обставини по справі.

Господарський процесуальний кодекс України чітко визначає критерії, яким має відповідати справа для здійснення її розгляду в порядку спрощеного чи загального позовного провадження.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. (ч.3 ст.247 ГПК України).

Відповідач звертає увагу суду, що дана справа має значення для сторін, адже для Відповідача, ОСОБА_1 , фізичної особи є значущою сума зазначена позивачем у розмірі 472 188,30 гривень та вирішення спору тягне для Відповідача наслідки фінансового характеру, які в подальшому впливатимуть на виконання рішення суду, зокрема в межах справи про банкрутство, в межах якої вона перебуває; складність справи полягає саме у обсязі та характері доказів, адже підставою для стягнення заборгованості є розрахункові документи, які не були взяті у дослідження експертизи, наданої позивачем та існує необхідність у проведенні судової економічної експертизи із урахування документів, наданих Відповідачем до Відзиву, існує необхідність у витребуванні доказів, що підтверджують сплату боргу, виклику свідків, які безпосередньо були матеріально відповідальними особами за рух грошових коштів у спірний період.

Посилаючись на наведені обставини та положення ст.ст. 12, 247, 250, 252 ГПК України, представник відповідача просить суд здійснити розгляд справи №902/1115/22 (902/115/24) за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання у справі.

З врахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 7 КУзПБ, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 1 ст. 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч.ч. 3,4 ст. 247 ГПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Згідно ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно приписів статті 181 ГПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

За змістом статті 182 ГПК України визначено, що підготовче засідання проводиться з повідомленням учасників справи, а також наведено дії, які здійснює суд у підготовчому засіданні з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Дослідивши наявні матеріали справи, здійснивши аналіз предмета та підстав позову, категорії та складності справи, з метою повного, всебічного та об`єктивного встановлення усіх обставин справи, суд вважає за можливе задоволити заяву представника відповідача та здійснити перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження.

Так, за наслідками проведеного судового засідання, враховуючи наведені вище обставини та надані в судовому засіданні пояснення представників сторін; в зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків; з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування всіх обставин справи, суд дійшов висновку про призначення розгляду справи в підготовчому засіданні на іншу дату.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 9 КУ з процедур банкрутства, ст. ст. 2, 3, 12, 18, 42, 46, 48, 169, 177, 178, 181-183, 234-236, 242, 250 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Задоволити заяву представника відповідача б/н від 04.03.2024 року про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засіданні у справі № 902/1115/22 (902/115/24).

2. Здійснити перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 902/1115/22 (902/115/24) за позовом ТОВ "Якимівський Граніт" до ОСОБА_1 про стягнення 472 188,30 грн., в межах справи № 902/1115/22 про банкрутство ТОВ "Якимівський Граніт" - за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 01.05.2024 року - 14:30 год., в приміщенні Господарського суду Вінницької області (вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018).

4. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

5. Зобов`язати сторони забезпечити явку в засідання повноважних представників з доказами про повноваження, визначеними ст. 60 ГПК України з документами, що посвідчують особу.

6. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі у судовому засіданні згідно ст. 197 ГПК України в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

7. Копію ухвали направити до електронних кабінетів ЄСІТС та на відомі суду електронні адреси: арбітражному керуючому Демчану О.І. - ІНФОРМАЦІЯ_1 ; представнику ТОВ "Якимівський Граніт" - керівнику Мельнику А.М. - ІНФОРМАЦІЯ_2 ; Бурлаці С.В. - ІНФОРМАЦІЯ_3 ; представнику ОСОБА_1, адвокату Діденко Н.П. - ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно ч. 1 ст. 235 ГПК України, ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Тісецький С.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117682825
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник

Судовий реєстр по справі —902/1115/22

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні