Ухвала
від 29.02.2024 по справі 910/11424/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

29.02.2024Справа № 910/11424/13

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН"

про заміну сторони правонаступником

у справі № 910/11424/13

за позовом Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"

до Публічного акціонерного товариства "Транспортник"

до Закритого акціонерного товариства "Центрбудінвест"

про визнання права власності

Суддя Удалова О.Г.

Секретар судового засідання Бенчук О.О..

За участю представників сторін:

від позивача не з`явився;

від відповідача-1 не з`явився;

від відповідача-1 не з`явився;

від заявника Свідло Є.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа за позовом Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" до Публічного акціонерного товариства "Транспортник" та Закритого акціонерного товариства "Центрбудінвест" про визнання права власності.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 07.10.2013 позов задоволено. Визнано за Публічним акціонерним товариством "Комерційний банк "Надра" право власності на 89% об`єкту незавершеного будівництва II та III черг будівництва житлового комплексу "Космополітен парк Пушкіна", що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 25-А, а також розподілено судові витрати.

Вказане рішення суду залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 15.01.2014 та набрало законної сили 15.01.2014.

30.01.2014 на виконання рішення суду видано накази.

20.02.2024 до Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН" надійшла заява про заміну учасника справи правонаступником, в якій останнє просить суд замінити позивача у даній справі Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН".

Вказана заява мотивована тим, що до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН" перейшло право вимоги, яке виникло з кредитного договору № 23/5/2004/840-К/102 від 08.07.2004 та укладеними на забезпечення вказаного договору договорами забезпечення.

Ухвалою суду від 22.02.2024 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН" про заміну сторони правонаступником призначено до розгляду в засіданні на 29.02.24 о 17:00 год.

У судове засідання 29.02.2024 представники позивача та відповідачів не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, про час і місце судового засіданні повідомлені шляхом направлення на їх адреси ухвали суду від 22.02.2024.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні вимоги заяви про заміну учасника справи правонаступником підтримав та просив їх задовольнити.

Розглянувши подану Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ТОЛКФІН" заяву про заміну сторони правонаступником, суд вважає заяву такою, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Спір у даній справі стосувався реалізації позивачем ПАТ «КБ Надра» прав кредитора за кредитним договором № 23/5/2004/840-К/102 від 08.07.2004.

Рішенням суду у від 07.10.2013 у справі № 910/11424/13:

- задоволено позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра", м. Київ до Публічного акціонерного товариства "Транспортник", м. Київ та Закритого акціонерного товариства "Центрбудінвест", м. Київ про визнання права власності;

- визнано за Публічним акціонерним товариством "Комерційний банк "Надра" (04053, м.Київ, Шевченківський район, вул.Артема, буд. 15, код 20025456) право власності на 89% об`єкту незавершеного будівництва II та III черг будівництва житлового комплексу "Космополітен парк Пушкіна", що знаходиться за адресою: м. Київ, вул.Дегтярівська, 25-А.

Крім того, було розподілено судові витрати.

Процедуру реалізації прав кредитора та застоставодержателя не було завершено, що підтверджується відсутністю відомостей про реєстрацію за ПАТ «КБ Надра» прав власності в державних реєстрах, проте у подальшому такі права вимоги було передано в рамках процедури виведення ПАТ «КБ Надра» з ринку шляхом ліквідації.

Так, за результатами проведення прилюдних торгів з продажу активів банку, оформлених протоколом електронного аукціону № UA-ЕА-2020-05-12-000017-b від 22.05.2020, та укладення договорів відступлення прав вимоги, а саме: між ПТ «КБ Надра» та ТОВ «ФК «Дніпрофінгруп» (договір № GL48N718070_Ur_4 від 13.08.2020 про відступлення прав вимоги, між ТОВ «ФК «Дніпрофінгруп» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Аматерасу» (договір № 28_09_23 від 28.09.2023 про відступлення прав вимоги), між АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Аматерасу» та ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор» (договір № 05_10_23 від 05.10.2023 про відступлення прав вимоги), між ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор» та заявник ТОВ «ФК «ТОЛКФІН» (договір № 06_10_23 від 06.10.2023) заявник набув прав кредитора, що виникли з кредитного договору №23/5/2004/840-К/102 від 08.07.2004 та укладених на забезпечення такого зобов`язання договорів застави.

При цьому, згідно з п. 2 вищевказаних договір відступлення прав вимоги, які за своїм змістом є аналогічними, новий кредитор ТОВ «ФК «ТОЛКФІН» (заявник) набуває усі права кредитора за основними договорами, зокрема, права, що випливають із судових справ, виконавчих проваджень щодо боржників, у т.ч. щодо майна боржників, яке не було реалізоване на торгах відповідно до чинного законодавства та підлягатиме передачі стягувачу в погашення боргу після укладення договору. Права кредитора за основними договорами переходять до нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існували на момент відступлення права вимоги.

Крім того, як встановлено судом під час розгляду даної заяви, у провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 44/443-б про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Центрбудінвест» (код 32559981, відповідача-2 у даній справі).

Ухвалою суду від 20.10.2020 у вказаній справі № 44/443-б замінено кредитора у справі з Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк Надра» його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінгруп».

У свою чергу, ухвалою суду від 15.02.2024 у вказаній справі замінено кредитора Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінгруп» його правонаступником - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ТОЛКФІН».

Згідно з приписами ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов`язання виникають з підстав, зазначених у статті 11 Цивільного кодексу України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договір та інші правочини та юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно зі ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Приписами ч. 1 ст. 513 Цивільного кодексу України передбачено, що правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

В силу положень ст. 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 516 Цивільного кодексу України).

Положеннями ч. 1 ст. 517 Цивільного кодексу України унормовано, що первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

Отже, відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину, при цьому заміна кредитора саме у зобов`язанні допускається протягом усього часу існування зобов`язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом. Водночас, за загальним правилом заміна кредитора в зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, оскільки не впливає на характер, обсяг і порядок виконання ним своїх обов`язків, не погіршує становища боржника та не зачіпає його інтересів.

Разом з тим, права боржника щодо нового кредитора у зобов`язанні передбачені ст. 518 ЦК України, норми якої є засобом охорони майнових інтересів боржника у разі заміни кредитора у зобов`язанні, яка відповідно до ч. 1 ст. 516 Цивільного кодексу України може відбуватися і без згоди боржника.

Так, відповідно до ст. 518 Цивільного кодексу України боржник має право висувати проти вимоги нового кредитора у зобов`язанні заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент одержання письмового повідомлення про заміну кредитора. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, він має право висунути проти вимоги нового кредитора заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент пред`явлення йому вимоги новим кредитором або, якщо боржник виконав свій обов`язок до пред`явлення йому вимоги новим кредитором, - на момент його виконання.

За змістом наведеної норми ст. 518 Цивільного кодексу України, яка визначає обсяг заперечень боржника проти вимог кредитора, який залежить від того, чи був він письмово повідомлений про заміну, якщо боржник був письмово повідомлений про таку заміну, то обсяг заперечень визначається на момент одержання письмового повідомлення, якщо не був - то цей обсяг визначається моментом пред`явлення йому вимоги новим кредитором.

Аналогічна правова позиція викладене у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 04.02.2020 у справі № 906/72/19.

Таким чином, суд вважає за доцільне зазначити, що здійснення відступлення права вимоги, а отже, і набуття статусу нового кредитора у зобов`язанні, підтверджується саме договором відступлення, укладеним між старим та новим кредитором, а не переданням доказів щодо виникнення та розміру зобов`язання.

Разом з тим, суд відзначає, що в матеріалах справи відсутні докази того, що договори відступлення прав вимоги, зокрема, № GL48N718070_Ur_4 від 13.08.2020, № 28_09_23 від 28.09.2023, № 05_10_23 від 05.10.2023 та № 06_10_23 від 06.10.2023 визнавались судом недійсними або ж мають ознаки нікчемності, а відтак, не існує жодних об`єктивних підстав вважати, що вказані правочини не створюють правових наслідків, в тому числі наслідку щодо набуття новим кредитором повного обсягу прав у кредитному зобов`язанні.

За вказаних обставин, враховуючи приписи ч. 2 ст. 52 ГПК України, суд дійшов до висновку про обґрунтованість поданого клопотання, тому вважає за необхідне його задовольнити та замінити позивача Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра» його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ТОЛКФІН».

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 52, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Замінити позивача у справі № 910/11424/13 Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра» (код 20025456) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ТОЛКФІН» (03083, місто Київ, ПРОСПЕКТ НАУКИ, будинок 50, код 41806789).

Ухвала набирає законної сили 29.02.2024 та може бути оскаржена в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст ухвали складено 15.03.2024.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683449
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —910/11424/13

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 15.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 29.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 29.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні