Ухвала
від 11.03.2024 по справі 914/125/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

11.03.2024 Справа №914/125/19

Господарський суд Львівської області у складі головуючої судді Зоряни Горецької, суддів Мирослава Петрашка та Наталії Мороз, при секретарі Марті Пришляк, у справі

за позовом: Приватного підприємства Факторія, м. Львів,

до відповідача 1: Львівської міської ради, м. Львів,

до відповідача 2: Регіонального ландшафтного парку Знесіння, м. Львів,

за участю третьої особи 1, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Громадської організації Правозахисний центр імені генерала УНР Володимира Сікевича, м. Львів,

за участю третьої особи 2, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Підприємства гаражного і технічного обслуговування Сервіс Львівської обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів (79019, м. Львів, вул. Лобачевського, 23, код ЄДРПОУ - 19334092),

за участю: Львівської обласної прокуратури,

про визнання права користування земельною ділянкою, визнання недійсною та скасування ухвали Львівської міської ради від 21.06.2001 №1113, визнання недійсним та скасування державного акту на право постійного користування землею І-ЛВ №004103,

з участю представників:

від позивача: Семиренко П.Я.;

від відповідача 1: Піскун А.Й.;

від відповідача 2: Панкевич К.О.;

від третьої особи 1: не з`явився;

від третьої особи 2: не з?явився;

від прокуратури: Сенів О.П.;

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа № 914/125/19 за позовом Приватного підприємства «Факторія» до Львівської міської ради, Регіонального ландшафтного парку «Знесіння» про визнання права користування земельною ділянкою, визнання недійсною та скасування ухвали Львівської міської ради від 21.06.2001 № 1113, визнання недійсним та скасування державного акту на право постійного користування землею І-ЛВ № 004103.

За вх. №379/20 від 13.02.2020 Львівська міська рада подала клопотання про призначення комплексної експертизи. За вх. № 571/24 від 09.02.2024 Приватне підприємство «Факторія» подало клопотання про призначення експертизи. Прокуратура подала пояснення вх. №6306/24 від 05.03.2024 щодо призначення експерти.

Ухвалою від 09.02.2024 судом витребувано у Львівської міської ради, Регіонального ландшафтного парку «Знесіння» та Головного управління Держгеокадастру у Львівській області технічну документацію із землеустрою (Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Знесіння») на підставі якою були затверджені межі РЛП «Знесіння» згідно ухвали Львівської міської ради від 21.06.2001 №1113 "Про затвердження меж і надання земельної ділянки у постійне користування регіональному ландшафтному парку "Знесіння" у м. Львові та деякі територіальні нормативно-організаційні питання функціонування регіонального ландшафтного парку "Знесіння" та, як наслідок, в подальшому виданий Державний акт на право постійного користування землею І-ЛВ № 004103, зареєстрований у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею 1-5 № 116 від 19 грудня 2001 року.

Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» та Головне управління Держгеокадастру у Львівській області надали витребовувані документи, необхідні для повноти розгляду справи та можливості проведення експертизи.

Розглянувши клопотання сторін про призначення експертизи суд зазначає наступне.

Одним із засобів встановлення обставин справи є висновок судового експерта (п. 2 ч. 2 ст. 73 ГПК України). Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Експертиза призначається у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування (правова позиція Верховного Суду у постанові від 18.12.2019 у справі №761/29966/16-ц).

Як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Дульський проти України" (Заява №61679/00) від 01.06.2006, експертиза, призначена судом, є одним із засобів встановлення або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про судову експертизу", судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Частиною 1 ст. 99 ГПК України визначено, що суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів.

Необхідність судової експертизи в господарському судочинстві зумовлена тим, що в процесі здійснення правосуддя виникає необхідність встановлення таких фактів (обставин), дані про які потребують спеціальних досліджень.

Згідно з ч. 1 ст. 100 ГПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п.1.2.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998, одним із основних видів (підвидів) експертизи є, зокрема, земельно-технічна експертиза.

Основними завданнями земельно-технічної експертизи, згідно з п. 6.1 Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998, є: визначення фактичного землекористування земельними ділянками, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо); визначення відповідності фактичного розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж земельних ділянок їх розташуванню у відповідній технічній документації; визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки; визначення можливості розподілу (порядку користування) земельними ділянками, розробка варіантів їх розподілу (порядку користування); визначення можливих варіантів підходу та проїзду до земельних ділянок, встановлення земельного сервітуту.

З огляду на те, що обставини, на які посилається позивач в обґрунтування своїх вимог, мають значення для правильного вирішення справи, потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, та не можуть бути підтверджені іншими засобами доказування, а також те, що жодною стороною не надано висновок експерта з цих самих питань, суд приходить до висновку про необхідність проведення експертизи по справі, про часткове задоволення задоволення клопотання Львівської міської ради та задоволення клопотання Приватного підприємства «Факторія» про призначення судової експертизи.

Згідно ч. 3 ст. 99 ГПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи (п. 2 ч. 1 ст. 228 ГПК України).

Оскільки сторонами не висловлено заперечень щодо запропонованої позивачем експертної установи, суд доручає проведення експертизи Львівському науково дослідному інституту судових експертиз.

Керуючись ст. 99, 100, 105, 228, 229, 234, 235 ГПК України , суд

УХВАЛИВ:

1. Призначити судову земельно - технічну експертизу у справі №914/125/19.

2. На вирішення якої поставити наступні питання:

- Які межі земельної ділянки площею 14868 кв.м., яка була закріплена, як асфальтне покриття автостоянки за Обласним виробничим об`єднанням "Львівавтотехобслуговування" та передана Львівському обласному добровільному об`єднанню "Автомотолюбитель" та передана Радою спілки автомобілістів Львівської області на баланс Підприємства гаражного та технічного обслуговування "Сервіс" згідно приймально-передавального акту від 31.10.1978, відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 27.08.1976 №420, наказу Міністерства автомобільного транспорту УРСР від21.09.1976 №280, наказу начальника об`єднання "Укравтотехобслуговування" Міністерства транспорту УРСР від 24.10.1978 №277?

- Чи відрізняються межі земельної ділянки площею 14868 кв.м., яка була закріплена як асфальтне покриття автостоянки за Обласним виробничим об`єднанням "Львівавтотехобслуговування" та передана Львівському обласному добровільному об`єднанню "Автомотолюбитель" та передана Радою спілки автомобілістів Львівської області на баланс Підприємства гаражного та технічного обслуговування "Сервіс" згідно приймально-передавального акту від 31.10.1978, відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 27.08.1976 №420, наказу Міністерства автомобільного транспорту УРСР від21.09.1976 №280, наказу начальника об`єднання "Укравтотехобслуговування" Міністерства транспорту УРСР від 24.10.1978 №277, право на користування якою позивач вважає, щодо нього перейшло згідно положень ЗК України, в редакції 2008 року, від меж земельної ділянки на даний час?

- Які фактичні межі та площа земельної ділянки, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Харківська, 44 та перебуває у користуванні Приватного підприємства «Факторія»?

- Чи відповідають фактичні межі та площа земельної ділянки, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Харківська, 44 та перебуває у користуванні Приватного підприємства «Факторія» межам визначеним згідно координат зазначених в технічному звіті (паспорті) інвентаризації земель і встановлення зовнішніх меж землекористування підприємства обслуговування автомобілів «Сервіс» (Автостоянка № 3 по вул. Харківській), складеному ТзОВ«АЛВЕР»?

- З врахуванням технічної документації по виготовленню Державного акта на право постійного користування землею РЛП «Знесіння» визначити чи входить земельна ділянка, яка перебуває у користуванні ПП «Факторія», знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Харківська, 44, і межі якої зазначені в технічному звіті (паспорт) інвентаризації земель і встановлення зовнішніх меж землекористування підприємства обслуговування автомобілів «Сервіс» (Автостоянка № 3 по вул. Харківській), складеному ТзОВ «АЛВЕР», в межі земельної ділянки РЛП «Знесіння» площею 153,6903 га, що передана в постійне користування РЛП «Знесіння» на підставі Державного акта на право постійного користування землею серії І-ЛВ № 004105. Якщо так, то в яких межах та якою площею?

- З врахуванням технічної документації по виготовленню Державного акта на право постійного користування землею РЛП «Знесіння» та Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» визначити чи входить земельна ділянка, яка перебуває у користуванні ПП «Факторія», знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Харківська, 44, і межі якої зазначені в технічному звіті (паспорт) інвентаризації земель і встановлення зовнішніх меж землекористування підприємства обслуговування автомобілів «Сервіс» (Автостоянка № 3 по вул. Харківській), складеному ТзОВ «АЛВЕР», в межі території парку площею 312,0949 га? Якщо так, то в яких межах та якою площею?

- З врахуванням технічної документації по виготовленню Державного акта на право постійного користування землею РЛП «Знесіння» та Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Знесіння» визначити чи входить земельна ділянка, яка перебуває у користуванні ПП «Факторія», знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Харківська, 44, і межі якої зазначені в технічному звіті (паспорт) інвентаризації земель і встановлення зовнішніх меж землекористування підприємства обслуговування автомобілів «Сервіс» (Автостоянка № 3 по вул. Харківській), складеному ТзОВ «АЛВЕР», в межі охоронної зони парку, яка визначає територію площею 473,6151 га? Якщо так, то в яких межах та якою площею?

3. Проведення зазначеної експертизи доручити судовому експерту Львівському науково - дослідному інституту судових експертиз.

4. Попередити судового експерта, що за надання завідомо неправдивого висновку, за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків експерт несе кримінальну відповідальність, відповідно до статей 384 та 385 Кримінального кодексу України.

5. Витрати на проведення експертизи покласти на позивача.

6. Матеріали справи №914/125/19 направити Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз (вулиця Липинського, 54, Львів, Львівська область, 79000, ЄДРПОУ 23272864).

7. Зупинити провадження у справі № 914/125/19 на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Горецька З.В.

Суддя Петрашко М.М.

Суддя Мороз Н.В

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683953
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права користування земельною ділянкою, визнання недійсною та скасування ухвали Львівської міської ради від 21.06.2001 №1113, визнання недійсним та скасування державного акту на право постійного користування землею І-ЛВ №004103, з участю представників: від позивача: Семиренко П.Я.; від відповідача 1: Піскун А.Й.; від відповідача 2: Панкевич К.О.; від третьої особи 1: не з`явився; від третьої особи 2: не з?явився; від прокуратури: Сенів О.П

Судовий реєстр по справі —914/125/19

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні