Ухвала
від 14.03.2024 по справі 921/808/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14 березня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/808/23 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровця Я.Я.

розглянув заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ФА Інтертрейдінг Україна" про зміну предмету позову та про залучення до участі у справі №921/808/23 співвідповідача - ТОВ "ЛАН ОІЛ" ( вх. № 1997 та вх. № 1999 від 11.03.2024)

у справі №921/808/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФА Інтертрейдінг Україна" , вул. Рибальська, 22, м. Київ

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграртехнобуд", вул. Молодіжна, 23, сел. Пальміра, Золотоніський район, Черкаська область

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Словацький центр" , вул. Стеценка, 6, о. 503, м. Київ

3. Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно-консалтингова компанія "Фортінвест", вул. Уборевича, 19-А, 39, м. Київ

про визнання недійсними договорів купівлі - продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ФА Інтертрейдінг Україна" , м. Київ звернулося до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідачів: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграртехнобуд", сел. Пальміра, Золотоніський район, Черкаська область; 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Словацький центр", м. Київ; 3. Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно-консалтингова компанія "Фортінвест", м. Київ про визнання недійсними договорів купівлі - продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.12.2023, для розгляду справи №921/808/23 визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 11.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №921/808/23 за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначено на 11.01.2024.

Протокольними ухвалами від 11.01.2024, від 01.02.2024 та від 22.02.2024 підготовче засідання відкладено відповідно на 01.02.2024, на 22.02.2024 та на 11.03.2024.

У судовому засіданні 11.03.2024 оголошено перерву до 14.03.2024, про що зазначено у протоколі судового засідання .

11.03.2024 представник позивача звернулася до суду з заявою про зміну предмету позову та про залучення до участі у справі №921/808/23 співвідповідача - ТОВ "ЛАН ОІЛ" ( вх. № 1997 та вх. № 1999) з підстав, викладених в ній.

Зокрема зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно-консалтингова компанія "Фортінвест" відчужено спірне нерухоме майно ТОВ "ЛАН ОІЛ" уклавши договір купівлі - продажу від 22.12.2023, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колесник О.І. , зареєстрований в реєстрі за №1989.

Розглянувши заяву , судом встановлено таке.

Статтею 2 ГПК України встановлено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Основними засадами (принципами) господарського судочинства є: верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність.

Сторони користуються рівними процесуальними правами (стаття 42 ГПК України).

Згідно вимог частини 3 статті 45 ГПК України відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідач - це особа, яка, на думку позивача, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача.

За змістом частини 1 статті 47 ГПК України позов може бути пред`явлений до кількох відповідачів.

Визначення відповідача (відповідачів), предмета та підстав позову є процесуальним правом позивача, оскільки він звертається до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів, та саме позивач визначає особу (осіб), якій пред`являє вимогу. Натомість, установлення належності відповідача й обґрунтованості позову є обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

Згідно статті 48 ГПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Положеннями частини 3 статті 183 ГПК України передбачено, зокрема, що у зв`язку із залученням співвідповідача така особа має право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

Таким чином, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ".

Згідно частини 2 статті 14 ГПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до частини 3 статті 46 ГПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного суб`єктивного права та охоронюваного законом інтересу, яке здійснюється у визначеній законом процесуальній формі.

Предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої він просить ухвалити судове рішення та яка кореспондується зі способами захисту права, визначеними, зокрема, ст. 16 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України.

Предмет позову повинен мати правовий характер і випливати з певних матеріально-правових відносин.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Правові підстави позову - це зазначена у позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Тобто, зміна предмету позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається, оскільки у разі одночасної зміни предмета і підстав позову фактично виникає нова матеріально-правова вимога позивача, яка обґрунтовується іншими обставинами, що за своєю суттю є новим позовом.

Не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Необхідність у зміні предмета позову може виникати тоді, коли початкові вимоги позивача не будуть забезпечувати чи не повною мірою забезпечать позивачу захист його порушених прав та інтересів.

Зміна предмета позову можлива, зокрема, у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Доповнення позовних вимог новими відбувається шляхом зміни предмета позову.

Заяву позивача про зміну предмета або підстав позову можна вважати новим позовом у разі, якщо в ній зазначена самостійна матеріально-правова вимога (або вимоги) та одночасно на її обґрунтування наведені інші обставини (фактичні підстави), які не були визначені позивачем первісною підставою позову та які у своїй сукупності дають особі право на звернення до суду з позовними вимогами.

Зі змісту заяви про зміну предмету позову вбачається, що позивачем не змінюючи первісних позовних вимог, доповнило їх новими позовними вимогами про визнання недійсним договору купівлі - продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності.

При цьому підстави позову та правове обґрунтування позовних вимог залишились незмінними.

Правова позиція викладена у постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 31.05.2023 у справі №916/1029/22, від 20.02.2024 у справі №922/3960/23.

Отже, суд вважає, що заява позивача про зміну предмету позову та враховуючи, що остання відповідає вимогам чинного процесуального законодавства, подана до закінчення підготовчого засідання, а тому приймає її до розгляду як таку, що відповідає вимогам ч.3 ст. 46 ГПК України.

При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом ( стаття 169 ГПК України).

Як визначено частиною 1 статті 177 ГПК України, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу є одним з завдань підготовчого провадження.

При цьому, можливість вчинення сторонами ряду процесуальних дій обмежена закінченням підготовчого провадження.

Статтею 182 ГПК України встановлено, що у підготовчому засіданні суд зокрема, вирішує питання про залучення співвідповідача, якщо ці питання не були вирішені раніше; за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали (частина 2 статті 232 ГПК України).

Керуючись статтями 42, 46, 47, 48, 182, 183, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву задоволити.

2. Залучити до участі у справу №921/808/23 в якості співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ".

3. Прийняти заяву про зміну предмету позову, до розгляду.

4. Зобов"язати позивача надіслати співвідповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" (вул. Богданівська, 15 А, м. Львів) копію позовної заяви та доданих до неї документів, відповідно до вимог частини 2 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, докази надіслання надати суду ( опис вкладення та розрахунковий документ).

5. Запропонувати учасникам справи подати (надіслати) до суду:

Співвідповідачу: відзив на позов із врахуванням вимог статті 165 ГПК України (протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі), копію якого надіслати позивачу, докази надіслання надати суду; заперечення з врахуванням вимог статті 167 ГПК України.

Позивачу: відповідь на відзив (у разі отримання відзиву) - 5 днів з дня його отримання, з врахуванням вимог статті 166 ГПК України, копії відповіді на відзив надіслати відповідачу, докази надіслання надати суду.

6. Зобов"язати учасників судового процесу подати (надіслати) до суду:

- заяви з процесуальних питань (за наявності) передбачених Господарським процесуальним кодексом України у підготовчому засіданні.

7. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

8. Суд звертає увагу співвідповідача, що згідно з ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін до електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному ГПК України;

документами, в обов`язковому порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

З метою усунення негативних наслідків у вигляді повернення письмової заяви (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд роз`яснює стороні щодо необхідності здійснити реєстрацію електронного кабінету в ЄСІТС (реєстрація електронного кабінету за посиланням: https://id.court.gov.ua).

9. Копію ухвали надіслати:

- до електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному ГПК України: позивачу та відповідачу 3;

- рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення відповідачам: Товариству з обмеженою відповідальністю "Аграртехнобуд", вул. Молодіжна, 23, сел. Пальміра, Золотоніський район, Черкаська область; Товариству з обмеженою відповідальністю "Словацький центр" , вул. Стеценка, 6, о. 503, м. Київ;

Товариству з обмеженою відповідальністю "Лан ОІЛ", вул. Богданівська, 15 А, м. Львів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу підписано "14" березня 2024 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117684589
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними договорів купівлі - продажу нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —921/808/23

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні