Ухвала
від 14.03.2024 по справі 914/3711/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14 березня 2024 року м. Чернігівсправа №914/3711/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія "Магнат", код ЄДРПОУ 34490542

вул. Прилуцька, 125, с. Талалаївка, Ніжинський район, Чернігівської області, 16651

e-mail: 34490542@mail.gov.ua

до відповідача: російської федерації в особі представницького органу: Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові; Міністерство юстиції російської федерації в особі Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові; Міністерство оборони російської федерації в особі Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові

предмет спору: про стягнення 116 022 764 400,00 грн, що еквівалентно 3 963 148 733,00 євро

08 березня 2024 року до Господарського суду Чернігівської області за підсудністю надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія "Магнат" до російської Федерації в особі представницького органу: Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові; Міністерство юстиції російської федерації в особі Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові; Міністерство оборони російської федерації в особі Генерального консульства російської федерації в Україні у Львові про стягнення 116 022 764 400,00 грн, що еквівалентно 3 963 148 733,00 євро, якою позивач просить стягнути з відповідача спричинену збройною військовою агресією шкоду у формі збитків (упущеної вигоди).

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначає, що відповідач, як країна-агресор, вчинивши терористичний широкомасштабний збройний напад із застосуванням сучасних систем озброєння, завдав тяжких наслідків, як для України в цілому, так і для громадян та бізнесу, у тому числі і для товариства.

Ухвалою суду від 12.03.2024 у справі №914/3711/23 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 15 квітня 2024 року на 09:30; зобов`язано позивача здійснити переклад даної ухвали на російську мову з нотаріальним засвідченням його вірності та направити скан-копії такого перекладу на офіційну електронну пошту (адресу) Міністерства юстиції російської федерації - pr@minjust.gov.ru та в Посольство російської федерації в Республіка Польща; встановлено учасникам справи процесуальні строки.

Крім цього позову, 07.03.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "МАГНАТ" звернулося до Господарського суду Чернігівської області з позовом до держави Російська Федерація в особі представницького органу Почесного консульства Російської Федерації в Чернігові, Міністерства юстиції Російської Федерації, Міністерства оборони Російської Федерації про стягнення збитків які виникли, у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України. Позивач зазначає, що його збитками є упущена вигода, яка викликана неможливістю реалізації Інтегрованого проекту, отримання позивачем прибутку на який він свідомо розраховував та спрямував свої дії та зусилля на реалізацію складного міжнародного інтегрованого проекту Україна-Франція.

Ухвалою суду від 12.03.2024 у справі №927/227/24 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 15 квітня 2024 року на 09:30; зобов`язано позивача здійснити переклад даної ухвали на російську мову з нотаріальним засвідченням його вірності та направити скан-копії такого перекладу на офіційну електронну пошту (адресу) Міністерства юстиції російської федерації - pr@minjust.gov.ru та в Посольство російської федерації в Республіка Польща.

11 березня 2024 року на адресу суду від позивача (Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія "Магнат") надійшло клопотання про об`єднання позовних вимог, у якій заявник просить об`єднати в одне провадження справу №927/227/24 та справу №914/3711/23.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування, які звертаються за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 1 статті 173 ГПК України визначено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано кілька позовних вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні вимоги.

Відповідно до п.п. 1-3 ч. 2 ст. 173 ГПК України суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами:

1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача;

2) одного й того самого позивача до різних відповідачів;

3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Об`єднання справ в одне провадження допускається до початку підготовчого засідання, а у спрощеному позовному провадженні - до початку розгляду справи по суті у кожній із справ (ч. 3 ст.173 ГПК України).

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються однорідністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же правовідносин.

Крім того, об`єднання позовних вимог дає можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Доказами в господарському судочинстві є будь-які відомості, отримані у визначеному законом порядку, на підставі яких суд установлює наявність або відсутність обставин, на яких обґрунтовуються вимоги і заперечення осіб, що беруть участь у справі, та інші обставини, які мають значення для правильного розгляду справи.

Предмет і підстава позову сприяють з`ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, застосуванню необхідного способу захисту права, визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності конкретного цивільного права і обов`язку.

Отже, із викладеного вбачається, що однорідними можуть вважатися позовні заяви, пов`язані однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим самим позивачем до одного і того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного і того самого відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих або з аналогічних підстав і водночас пов`язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів. Об`єднані вимоги повинні випливати з тих самих фактичних обставин, на яких ґрунтується позов в цілому.

Відповідно до ч.1 ст.2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Пункт 4 ч.5 ст.13 ГПК України визначає, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Проаналізувавши позовні вимоги у справах №914/3711/23 та №927/227/24 судом встановлено, що вони поєднані між собою однорідними позовними вимогами, а також позовні вимоги стосуються одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача.

Враховуючи те, що вищезазначені справи, що поєднані між собою сторонами та однорідними позовними вимогами, а також з огляду на те, що у всіх справах не проведено підготовче засідання, на виконання завдань господарського судочинства, визначених у ст. 2 ГПК України, та з метою економії процесуального часу учасників справ, суд вважає за необхідне об`єднати справи №914/3711/23 та №927/227/24 в одне провадження.

Відповідно до ч. 7 ст. 173 ГПК України, про об`єднання справ в одне провадження, роз`єднання позовних вимог, про відмову в об`єднанні справ в одне провадження, роз`єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу.

Відповідно до частини 8, 9 ст. 173 ГПК України справи, що перебувають у провадженні господарського суду, в разі об`єднання їх в одне провадження передаються на розгляд судді, який раніше за інших суддів відкрив провадження у справі. Якщо провадження у справах було відкрито в один день, справи, в разі об`єднання їх в одне провадження, передаються на розгляд судді, який першим прийняв рішення про їх об`єднання.

Оскільки провадження у справі №914/3711/23 було відкрито 12.03.2024 у в один і той же день 12.03.2024, що і у справі №927/227/24, суд дійшов висновку про об`єднання справи №927/227/24 в одне провадження зі справою №914/3711/23 з присвоєнням об`єднаній справі номеру 914/3711/23.

Суд також вважає за необхідне призначені підготовчі засідання у цих справах об`єднати в одне, провівши його 15 квітня 2024 року о 09:30 годині у приміщенні Господарського суду Чернігівської області, зал судових засідань №302.

Керуючись ст. 2, 6, 13, 173, 182, 183, 185, 195, 196, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Об`єднати справу №927/227/24 в одне провадження зі справою №914/3711/23 з присвоєнням об`єднаній справі №914/3711/23.

2.Підготовче засідання провести 15 квітня 2024 року о 09:30 годині у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань №302.

Ухвала складена та підписана 14 березня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117684868
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —914/3711/23

Судовий наказ від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Судовий наказ від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Рішення від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Постанова від 15.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні